Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szok?! czy to normalne? pomocy!

Recommended Posts

dziś spotkałem się z gościem który robił mi wycenę robocizny domu APS 53 z archi - projektu (109m powierzchni użytkowej). Wycena dotyczyła stanu surowego otwartego, a więc obejmowała przygotownie podłoża, fundamenty, ściany i dach. Gość zażyczył sobie ... 66 tyś za samą robociznę!! Czy to jest odpowiednia cena? proszę o poradę... Szczerze - dla mnie to szok!!!

dom:

http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=53

15tyś za stan surowy bez dachu to by było do przyjęcia, za dach jakies 5-8tyś, zależy jaki

To taka poglądowa cena, ale różnica po dokładnej wycenie może sie różnic od 10-20% na plus lub minus,

Właśnie kończymy dom 145m2 ,stan surowy otwarty bez dachu,podpiwniczony,

z Ytonga ,16 tyś zł cena koncowa po znajomości :)

dziś spotkałem się z gościem który robił mi wycenę robocizny domu APS 53 z archi - projektu (109m powierzchni użytkowej). Wycena dotyczyła stanu surowego otwartego, a więc obejmowała przygotownie podłoża, fundamenty, ściany i dach. Gość zażyczył sobie ... 66 tyś za samą robociznę!! Czy to jest odpowiednia cena? proszę o poradę... Szczerze - dla mnie to szok!!!

dom:

http://www.archi-projekt.com.pl/projekt.php?id=53

:lol:

To mógłby być jedyny komentarz...

niestety nie. do Wrocławia ma 200km, troche daleko dojeżdżać, a spac na budowie to koszty rosną :D

Dom ten zaczęliśmy chyba 14 grudnia,ławy,dwa stropy monolityczne, sciany piwnic,parteru i poddasza, jutro przychodzą cieśle dach robic

Dzis my zakończyli nasza działke, ostatecznie cena taka jak sie umawialiśmy, czyli 16tyś zł za calość, dla mnie to wystarczy, pracownicy zadowoleni, ja też.

Wiem ze ceny są wyższe, ale my sie zajmujemy w okresie od marca do grudnia w miare możliwości pogodowych tylko tynkami,nie bierzemy stanów surowych, dlatego jeśli ktos przychodzi w okresie zastoju z tynkami i chce budować to daje sie cenę której mu nikt nie da, on zadowolony, my też bo nie musimy siedzieć w domu ,no i pieniądze też sa.

Jesli zajmowalibyśmy sie tylko stanami surowymi wtedy ceny były by zbliżone do

konkurencji.

Cóż, okolice Wrocławia, sporo inwestycji, kupa budów, mniej wolnych wykonawców - reszte dopowiedz sam.

W rejonach gdzie firmy sporo inwestują i powstają spore fabryki, zakłady i biurowce wykonawców brakuje, a Ci co są kożystają na tym i ceny dają z górnej półki.

Masz praktycznie 3 wyjścia:

1- szukasz dalej innego - może tańszego

2 - ściągasz ekipę z Ukrainy lub Podhala, zapewniasz im wszystko i budowa idzie dalej :)

3- zaczynasz sam z najbliższą rodziną

no i ewentualnie zgadzasz się na cenę oferowaną - ale ona według mnie przynajmniej o 20 000 jest za duża. :) :evil: 8)

Cena wysoka ale wcale mnie nie dziwi. Oczywiście należy szukać dalej. Dom nie ma imponującej powierzchni ale stosunkowo skomplikowany dach, wykusz i łukowy otwór okienny. To wszystko rzutuje na ceną. Jakiś miesiąc temu koleżanka rozglądała się za wykonawcą i "krzyczeli" jej 60-80tys. tyle, że za dom około 200m2. W końcu znalazła wykonawcę za około 40.

Szok to ja przeżyłem jak przeczytałem post tytułowy i odpowiedzi na niego. Ludzie nikt nikogo do niczego nie zmusza.Jest za drogo szukam drugiego wykonawcę. A jak mnie dalej nie stać robie sam. Jak mnie stać tyko na Trabanta to cena BMW będzie szokiem.

Święte słowa....

Nie każdy może jeździć mercedesem...:)

Jak kolega powiedział Włochowi za dom pod Wenecją stan surowy 50 tys EUR ten go prawie po rękach całował........