Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam problem :roll: , odnośnie załatwienia pełnomocnictwa, ponieważ obecnie jestem na etapie wydzielania działki, jednakże włascicielem tej działki nie jestem tylko ja lecz jeszcze 4 osoby z rodziny w tym jedna obecnie przebywa za granicą , do rozpoczecia pracy geodety potrzebne są podpisy osób(właścicieli) , i tu pojawia się moje pytanie jak mam to zrobić , czy kuzynka ma zgłosić się tam (za granica) do notariusz i wyznaczyć swojego pelnomocnika czy może się to obyć bez jego udziału (notariusza), bo na tą chwile niema takiej możliwości żeby kuzynka przyjechała.Proszę o jakąś odpowiedź.

z góry WIELKIE DZIĘKI! :wink:

Kuzynka musi zgłosić sie do notariusza za granicą, a najlepiej do konsulatu polskiego w danym kraju. Tam w formie aktu notarialnego wskaże swojego pełnomocnika.

Tylko musicie uważać, bo obecnie polskie sądy kwestionują pełnomocnictwa z USA przygotowywane przez notariuszy amerykańskich, a nie przez konsulat. Sprawa jest w Sądzie Najwyzszym. Problem z takim pełnomocnictwem wychodzi, gdy chcesz zrobić wpis do ksiegi wieczystej.

W postępowaniu administracyjnym, np. przed geodetą w sprawie podziału nieruchomości nie jest wymagana notarialna forma pełnomocnictwa, wystarczy zwykłe pisemne (kuzynka sama je pisze i przesyła pocztą) na kartce, podpisuje . Niżej masz cytat z k.p.a.

"Art. 32. Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.

Art. 33. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.

§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.

§ 3.  Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat lub radca prawny oraz rzecznik patentowy może sam uwierzytelnić odpis udzielonego mu pełnomocnictwa.

§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony."

To w teorii, bo w praktyce urzędy b. często wymagają formy notarialnej i na ogół nikt nie ma ochoty waalczyć z taką bezprawną praktyką, tylko chce szybko załatwić sprawę.

Jeśli zatem chcecie sporządzić za granicą pełnomocnictwo, które będzie traktowane równoważnie z polskim dokumentem notarialnym, a mocodawca przebywa w kraju, który jest stroną konwencji haskiej z 5.10.1961 (opublikowanej w Dz. U. Nr 112 z 2005 r. poz. 938) znoszącej wymóg legalizacji zagranicznych dokumentów urzędowych (w tym zagranicznych aktów notarialnych), do której należy praktycznie cała Europa, wystaczy, że kuzynka poprosi notariusza o sporządzenie pełnomocnictwa opatrzonego tzw. apostylą ("Apostille"). W b. wielu krajach sami notariusze mają prawo przystawiania apostyli, albo załatwiają to w odpowiednim urzędzie. Potem oczywiście konieczne będzie przetłumaczenie pełnomocnictwa przez polskiego tłumacza przysięgłego. Trochę to wyszystko będzie kosztować.

Rozwiązanie z konsulatem też oczywiście wchodzi w grę, chociaż może wymagać więcej zachodu, tym bardziej, że znam przypadki, kiedy konsulowie bardzo opierali się przed sporządzeniem pełnomocnictwa

Zasada jest taka, jeżeli coś wymaga aktu notarialnego, to musi to być akt

( nie mylić z pełnomocnictwem notarialnie poświadczonym).

Niech kuzynka uda się do notariusza za granicą, poprosi o pełnomocnictwo do zniesienia współwłasności nieruchomości (musi podać nr działki, czy działek) w formie aktu, zresztą on powinien jej wszystko powiedzieć.

Następnie z tym pełnomocnictwem udać się do Konsulatu, żeby nadał klauzulę

zgodności z prawem miejsca wystawienia i po problemie.

Pozdrawiam.

Radziłbym jednak najpierw upewnić się w konsulacie, czy dadzą potwierdzenie zgodności dokumentu z prawem miejsca wystawienia, bo znam przypadki kiedy tego odmówiono, tłumacząc, że odkąd Polska ratyfikowała konwencję haską, należy w krajach będących jej stronami korzystać z apostyli, a nie z potwierdzenia zgodności przez konsulat.

Jeszcze raz potwierdzam :D

Obecnie krakowski sąd zakwestionował notarialne pełnomocnictwo z USA i nie uzyskaliśmy wpisu do ksiegi wieczystej. Brakował właśnie potwierdzenia zgodności dokumentu z prawem miejscowym. A notariusz powołując sie na konwencje haską twierdzi, ze nie mają prawa odmówić wpisu.

Pełnomocnictwo wysłaliśmy z powrotem do USA, a w miedzyczasie czekamy na wyrok/orzeczenie Sądu Najwyższego...

Obecnie krakowski sąd zakwestionował notarialne pełnomocnictwo z USA i nie uzyskaliśmy wpisu do ksiegi wieczystej. Brakował właśnie potwierdzenia zgodności dokumentu z prawem miejscowym. A notariusz powołując sie na konwencje haską twierdzi, ze nie mają prawa odmówić wpisu.

Pełnomocnictwo wysłaliśmy z powrotem do USA, a w miedzyczasie czekamy na wyrok/orzeczenie Sądu Najwyższego...

z tego co się orientuję apostyle USA nie dotyczą

Nie jestem prawnikiem, tylko szarym obywatelem (obywatelką :) ), którą dobijają formalności...

Moja odpowiedź była zwiazana z przykrymi doswiadczeniami z których sama nie wiem jak wybrnąć i co najlepsze mój notariusz też tego nie wie. A kuzynka wojtas84 moze być w dowolnym kraju świata, w tym takze w USA, i wplątać sie w podobne problemy, stąd moje rady.

Pozdrawiam :wink:

alicja77 ja też jestem zwykłym ludziem, sama sobie odpowiedziałaś.

Obecnie krakowski sąd zakwestionował notarialne pełnomocnictwo z USA i nie uzyskaliśmy wpisu do ksiegi wieczystej. Brakował właśnie potwierdzenia zgodności dokumentu z prawem miejscowym.

o tym właśnie pisałem

Następnie z tym pełnomocnictwem udać się do Konsulatu, żeby nadał klauzulę

zgodności z prawem miejsca wystawienia

ja też chciałem poradzić :roll:

Pozdrawiam serdecznie

z tego co się orientuję apostyle USA nie dotyczą

Mam właśnie na biurku pełnomocnictwo do założenia spółki sporządzone przez tamtejszego notariusza i opatrzone apostylą przez Sekretarza Stanu Floryda.

USA ratyfikowały konwencję haską. A polski konsulat w Nowym Jorku odmawiał ostatnio potwierdzenia zgodności z prawem miejsca wystawienia.

Oczywiście sąd jest niezawisły i może interpretować prawo po swojemu, albo nawet nie znać aktualnych przepisów i działać rutynowo.

Wniosek jest taki, że najbezpieczniej jest zrobić pełnomocnictwo przed konsulem, jeśli tylko uda się go do tego namówić.

• 2 weeks później...

Witam! :D

Ponownie wracam do tego tematu ponieważ nasuneła mi sie jeszcze taka myśl ,czy te dokumenty na których musi widniec podpis kuzynki mogę przesłac pocztą do podpisu a ona mi je odeśle . Wydaje mi sie taka opcja jest możliwa ponieważ kuzynka nie jest tam na stałe tylko tymczasowo. Podobno sierpniu ma planowany przyjazd.

Z góry WIELKIE DZIEKI

Jest to możliwe w przypadku postępowania o podział nieruchomości. Proponuję, aby w pakiecie dokumentów do podpisu przesłać kuzynce także pełnomocnictwo dla Ciebie do występowania w tej sprawie - na wszelki wypadek, żebyś nie musiał znów wszystkiego wysyłać, gdy trzeba będzie poprawić przysłowiowy przecinek. Jak już pisałem, takie pełnomocnictwo do działania w postępowaniu administracyjnym nie musi być robione notarialnie ani przez konsula. Notarialne będzie ewentualnie potrzebne później, kiedy zechcecie znosić współwłasność umową notarialną albo sprzedawać działki