Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZAS NA BUDOW? W?ASNEGO DOMU - ALE JAK TO SI? ROBI??

Recommended Posts

WITAM SERDECZNIE!!

Pierwszy raz wchodzę na to forum.

W najbliższm okresie czasu tj. w czerwcu zostanę właścicielem działki rolnej o powierzchni 7 300 m2. Działka ta jest położona na terenie małej wsi w odległości 20 km. od Białegostoku, na niej znajduje się zbiornik wodny "basen" o pow. ok. 100 m2. Działka ,ma kształ trójkąta. Wzdłóż jednego boku płynie rów melioracyjny, drugi bok przylega do ulicy, natomiast trzeci bok graniczy z sąsiadem. Około 15 lat wstecz na tej działce znajdował się dom i zabudowania gospodarcze,po których obecnie pozostały jedynie fundamenty. Działka została sprzedana przez Gminę jako rolna.

Na temat budowy domu nie mam zielonego pojęcia, a mam zamiar na tej działce:

I- zbiornik wodny powiększyć do 1000 m2 a nawet więcej, gdyż

częściowo teren jest niski i pomokły, ziemią pochodzącą z

wykopanego stawu podwyższyć i wyrównać teren.

II- część działki obsadzić drzewami owocowymi i iglastymi,

III-rozpocząć budowę niedużego domu parterowwego z zamieszkałym

poddaszem w jak najtańszej i dobrej technologii - rozważam

ściana jednowarstwowa z suporeksu.

IV- Oczywiście całą działkę ogrodzić.

Jak już wcześniej wspomniałem na temat budownictwa i spraw z tym związanych nie mam najmniejszego pojęcia poza zamiarem posiadania domu na ładnej działce. Nie stać mnie na nawynajęcie profesjonalistów zajmujących się tematyką zagospodarowania terenu, budowy domu itp. Od dłuższego czasu czytam forum Muratora i zauważyłem, że grono osób bardzo chętnie udziela stosownych i kompetentnych porad, dzieli się własnymi doświadczeniami i spostrzeżeniami.

Prosiłbym o wszystkie informacje począwszy od uzyskania odpowiednich dokumentów pozwalających na rozpoczęcie planowanych przeze mnie inwestycji jak i o technologii budowy domu z suporeksu i jednym słowem za każdą informację z góry dziękuję.

Pozdrowienia z podlasia

Piekny kawalek ziemi no moze troszke za duzy ale to moze byc raj.

zawsze mozesz kawelek sprzedac jak stwierdzisz ze potrzeba troszke pieniedzy tylko trzeba zadbac o stosowne dokumenty.

nie jestem pewny ale warunek aby postawic na dzialce rolnej domek juz spelniasz wiec musisz dokladnie przemyslec od czego zaczniesz bo masz kawal ziemi do obrobienia

powodzenia

warto

:smile:

przepraszam, poprawka pomylilem powiezchie niestety nie spelniasz warunkow aby tam postawic dom musisz miec minimum 1 ha aby na dzialce rolnej sie pobudowac, wiec z przykroscia stwierdzam ze moze cie czekac trudna droga przez urzedy i troszke czasu to tez zabierze (zmiany w planach to troche jednak trwa). skladaj podania odrazu. ja 2 lata temu skladalem w zarnowcu wniosek o przekwalifikowanie 5000 m2 i czekam i nic a dzialka jest juz zarosnieta roznymi odmianami zielska- szkoda- wiem ale wycinanie ich jest bez sensu 2 tyg i wszystko jest jak bylo a to kosztuje.

ale glowa do gory moze bedziesz mial wiecej szczescia czego ci zycze

pierwsze co musisz zrobić to ją odrolnić czyli przemianować ją na dzialkę budowlaną i w tym celu musisz sie udac do gminy tam powinni ci wszystko powiedzieć. Cala procedura moze byc tylko formalnością albo drogą przez mękę. Zależy to między innymi od klasy gruntu, planu zagospodarownia gminy (czyli co gmina planuje zrobić z okolicznymi gruntami w przyszlości) i samych urzedników.

Jak to ci się uda to musisz wystąpić o ogólne warunki zagospodarowania twojej dzialki.

powodzenia

Trochę zostałem oświecony, od następnego poniedziałku rozpoczynam urlop, więc udam się do gminy i o ile urzędnicy będą sprzyjać to szczegółowo dowiem się jak wygląda sytuacja z tą działką.

pozdrówka z podlasia

Pytanie do CIRAK

Czy właścicielem 1 hektara ziemi muszę być w jednej gminie, czy też mogę ten 1 hektar ziemi posiadać w np. dwóch gminach, gdyż mam możliwość otrzymania ziemi w innej gminie nie sąsiedniej lecz w tym samym powiecie. Wiem, że wcześniej taka możliwość była.

pozdrówka

Pytanie do CIARK

Czy właścicielem 1 hektara ziemi muszę być w jednej gminie, czy też mogę ten 1 hektar ziemi posiadać w np. dwóch gminach, gdyż mam możliwość otrzymania ziemi w innej gminie nie sąsiedniej lecz w tym samym powiecie. Wiem, że wcześniej taka możliwość była.

pozdrówka

teraz ci troszke pocytuje za PP INFOR:

... w przypadku gruntow rolnych i lesnych o prawie budowy na nich decyduja w glownej mierze plany miejscowego zagospodarowania przestrzennego, ktore musza pozostawac w zgodzie m.in. z ustawami: z dnia 3 lutego 1995r. o ochronie gruntow rolnych i lesnych (j.t. dz.u. nr 16, poz. 78 z poz.zm.), ..., z dnia 16 pazdziernika 1991r. o ochronie przyrody ( dz.u. nr 114, poz 492 z pozn.zm.).

postepowanie w przypadku posiadania dzialki rolnej i checi budowania na niej domu jednorodzinnego moze isc w dwoch kierunkach:

- zmiana przeznaczenia gruntu,

- budowa na gruncie rolnym.

na celenierolnicze i nielesne mozna przeznaczyc przede wszystkim grunty oznaczone w ewidencji gruntow jako nieuzytki, jezelitakich nie ma - inne grunty o najnizszej przydatnosci produkcyjnej. przeznaczenia gruntow rolnych i lesnych na cele inne niz produkcyjne(rolnicze, leśne), dokonuje sie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego.

decydentem o przeznaczeniu na cele nierolnicze sa:

- ministerstwo rolnictwa gospodarki zywnosciowej w zakresie gruntow rolnych stanowiacych uzytki rolne kl. I-III, jezeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha;

- wojewoda w zakresie gruntow rolnych stanowiacych uzytki rolne kl. IV, jezeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha, gruntow rolnych stanowiacych uzytki rolne kl. V-VI , wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, oraz torfowisk i oczek wodnych jezeli maja byc przeznaczone na cele budowy zbiornikow wodnych.

wiec bierz grzbietow z gminy za kark i niech sie biora do roboty.

i jeszcze troszke goryczy (przepraszam ale takie to prawo jest) osoba, ktora uzyskala zezwolenie na wylaczenie gruntow z produkcji, jest obowiazana uiscic naleznosc i oplaty roczne. obwiazek powstaje od dnia wylaczenia gruntow z produkcji. naleznosci te liczone sa w przypadku gruntow rolnych przy uwzglednieniu rodzaju upraw i klasy gleby jako rownowartosc ton ziarna zyta za kazdy ha wylaczony z produkcji.

!!!!nie placisz jezeli wylaczasz grunt na cele budownictwa jednorodzinnego do 0,05 ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

***budowe na gruncie rolnym budynku mieszkalnego mozna prowadzic tylko jezeli w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego nie zawiera zapisow wykluczajacych jaka kolwiek zabudowe.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jezeli masz taki zapis to jestes w nieciekawej sytuacji :sad:

mam nadzieje ze moze cos z tego jest juz nieaktualne.

chyba nie zepsulem ci weekendu? jak tak to sorki