Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oddzielić kuchnię od salonu?

OlaK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli koniecznie chcesz oddzielić, to ja widzę taki kształt, żeby zachować kształt wykuszu...

http://img248.imageshack.us/img248/6489/73204782ox4.png

Drzwi na dluższej scianie, 2 skrzydłowe.

Pytanie tylko, czy część salonu za tą dłuższą ścianą nie będzie straszną klitką...

Ewentualnie może tak...

http://img258.imageshack.us/img258/3776/16124699rk5.png

z jakimiś drzwiami na tej scianie...

W jadalni pod drzwiami tarasowymi możesz postawić jakieś duże kwiaty, wtedy siedząc przy stole bedzie sie miało ładny widok :)

Oczywiście zmniejszysz wtedy salon, ale może taki w kwadrat będzie lepszy, niż ten z klitką z mojego pierwszego obrazka...

Ja dałabym scianke tak jak jest na pierwszym rzucie, do tego dwa skrzydła drzwi przesuwanych chowanych w ścianie ale nie na wprost drzwi balkonowych tylko w narożniku, tzn jedno skrzydło w jednej ścianie, drugie w drugiej, skrzydła najlepiej od podłogi do sufitu. Jak rozsuniesz uzyskasz szerokie przejście w narożniku

Dzięki. Podoba mi sie ten 1 pomysł.

Też o tym mysłałam.

A w tym wąskim miejscu w salonie myślałam żeby postawić taki większy stół na jakies większe imprezy (tylko ciekawe czy się zmieści).

I jeśli zrobić duże drzwi z jadalni do salonu to na co dzień mogłyby byc zamknięte a w razie jakiejś imprezy drzwi otwieramy i mamy dużo miejsca i blisko z kuchni do salonu.

Co o tym myslicie? Uda tam się "wepchnąć" jakiś prostokątny stół?

I jak to wogóle będzie wyglądało? Nie za dużo tych stołów będzie?

Nie palnuj drugiego stolu i nie zamykaj tej przestrzeni. Salon nie jest na wprost kuchni, wiec nie masz problemu, ze cos widac, albo nie widac...

A jesli juz cos zaslaniac to raczej kuchnie od jadalni i salonu. Jesli serwujesz obiad dla gosci i nie chcesz, zeby widzieli balagan w kuchni, przymykasz drzwi.

Ale ja osobiscie zostawilabym wszystko otwarte. Taka wspaniala przestrzen. Zazdroszcze ;)

mnie sie uklad taki podoba tylko te wymiary kuchni sa tragiczne - ona ma nieco ponad 6 m2 :o

nasza ma prawie 15 m2 i wydaje mi sie ze nie jest za duza

my do kuchni mielismy tylko 1 wejscie z zamykanymi drzwiami z klatki schodowe - podestu parteru. Zrobilismy te drzwi nieco wieksze i otwarte oraz zrobilismy duuuze przejscie do salonu czy mamy to z czego Ty chceszz zrezygnowac :wink:

jednym slowem nie pomoge :wink:

Z wyjściem n taras nie będzie problemu bo tego wyjścia wogóle nie będzie.

Zamienilismy te drzwi na okno, poniewaz jestesmy odsunieci od sasiadow tylko 4 metry i nie bylo po co robic tych drzwi.

A duzy stol musze gdzies wstawic bo gdzie bede robic jakies wieksze rodzinne imprezy?

Planowalam sobie ze w wykuszu wstawie okragly stol na 5-6 osob tak do codziennego uzytku,a tam w salonie taki wiekszy prostokatny dla gosci.

Teraz juz sama nie wiem...

Moze jeszcze jakies ciekawe pomysly?

Dziekuje i pozdrawiam

• 6 months później...
  • 3 weeks później...

właśnie coś takiego wymyslił dzisiaj mój mąz aby mozna było taka jezdzącą scianka zakryć kuchnie która byłaby "otwarta" na salon - coś jak drzwi przesuwane w szafach, tylko jedna duza płyta umieszczona na prowadnicy chyba ( z racji wielkości u nas byłoby około 2,5 metra szerokości). Gdy kuchnia byłaby "otwarta" płyta znajdowałaby sie "na" 2,5 metrowej ścianie łazienki/pokoju, gdy byłaby zamknieta ścianę cała byłoby widać

Tylko czy da to sie inaczej niż na solidnej proadnicy zamontować ??

mogłby to być jakis "obraz"/grafika nawet przyklejana na dośc grubej pleksie - widziałam takie małe drzi grafikę w jednym z odcinków Dekoratorni

http://img291.imageshack.us/img291/196/przesuwanascianaoddzielnz5.jpg[/

• 4 weeks później...