Tomczyk 21.02.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Od jesieni mieszkam we własnym nowym domu. Zbudowałem go z silikatów: ściany nośne z pustaków osiemnastek, a elewacyjne z dwunastek, ociepliłem 12 styropianu. Po pierwsze: ciężką pierdołą jest twierdzenie jakoby był to zimny materiał (ściana jednowarstwowa to zły pomysł, ale trójka ze styropianem 12 cm bardzo dobry). Po drugie: są tacy, którzy twierdzą, że silikaty "ciągną" wodę póki co uważam, że to bełkot sprzedawców i producentów innych materiałów. Po trzecie: na cienkich ścianach zyskałem 3 m kw. powierzchni. Po czwarte: jest to najtańsza technologia (1 m kw. ściany w granicach 50 zł). Po piąte: ściany są bardzo równe bo i materiał bardzo dokładny (oszczędza cię na tynkach i robociźnie). Jeżeli przyjdą mi do głowy jakieś wady silikatów to dam znać. BUDUJCIE Z SILIKATÓW.P.S. Nie jestem ani sprzedawcą ani producentem tych materiałow. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:31 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 21.02.2002 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Właśnie dlatego nazywa się go zimnym materiałem, bo musi być docieplony !!! A co z akustyką takich ścian, spotkałam się z opinią architektów, że silikaty lubią "dudnić", tzn. dziwnie sie w nich przenoszą dźwięki. Może włącz na full sprzęt grający i opisz nam odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomczyk 21.02.2002 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Mam pokój 40 m kw. jest pogłos, ale czy jest to cecha silikatów, czy efekt braku, moim zdaniem zbędnych gratów i dywanów - nie wiem. W mniejszych pokojach pogłosu nie ma.Muzyka na full - bez zastrzeżeń. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 21.02.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Byłam swego czasu zaciekawiona tym materiałem, ale zrezygnowałam właśnie po opiniach o akustyce, bo wszelakich pogłosów mam dosyć mieszkając w bloku. Na pewno nadają się świetnie na "małą architekturę" i tam je wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 pokój blisko 50 mkw, beton komórkowy+styropian, też jest pogłos ale rónież nie lubię szmat i gratówaha, podobnie jest u sąsiada - mniej więcej ten sam metraż, ale max+wełna+cegła elewacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Don Tomazino,współczyję Ci pomysłu z tymi silikatami, wiem co piszę mój brat również ma taką chałupę i teraz tylko żałuje. Po pierwsze: tak jak pisze Alanta, jest to zimny materiał, a optymalne ocieplenie to 18 cm. Po drugie: nie są wcale takie tanie - zobacz najnowszego Muratora (choć tam też bzdurnie podają grubość ocieplenia). Po trzecie: jak nasiąknie Ci ściana to nie chce wyschnąć bardzo długo, a na wilgotnej ścianie grzybek raz dwa wyrośnie. Po czwarte: akustyka jest taka, że jak włączysz czajnik w aneksie kuchennym to w pokoju nie da się normalnie rozmawiać. Mógłbym tak jeszcze długo...NIE BUDUJCIE Z SILIKATÓWP.S. Nie jestem sprzedawcą ani producentem innych materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2002 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Ja mam podobne odczucia, sąsiad wtstawił z silikatów chałupę na której już teraz rośnie jakieś zielone świństwo pomimo że ma dach i rynny, wg. mnie największy syf jaki może być z materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 22.02.2002 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Ale sie uparles na te silikaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 22.02.2002 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 On 2002-02-22 19:11, RafaelS wrote: Ale sie uparles na te silikaty... To byl komentarz do wypowiedzi Anonima oczywiscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts