Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDUJCIE Z SILIKATÓW

Recommended Posts

Od jesieni mieszkam we własnym nowym domu. Zbudowałem go z silikatów: ściany nośne z pustaków osiemnastek, a elewacyjne z dwunastek, ociepliłem 12 styropianu. Po pierwsze: ciężką pierdołą jest twierdzenie jakoby był to zimny materiał (ściana jednowarstwowa to zły pomysł, ale trójka ze styropianem 12 cm bardzo dobry). Po drugie: są tacy, którzy twierdzą, że silikaty "ciągną" wodę póki co uważam, że to bełkot sprzedawców i producentów innych materiałów. Po trzecie: na cienkich ścianach zyskałem 3 m kw. powierzchni. Po czwarte: jest to najtańsza technologia (1 m kw. ściany w granicach 50 zł). Po piąte: ściany są bardzo równe bo i materiał bardzo dokładny (oszczędza cię na tynkach i robociźnie). Jeżeli przyjdą mi do głowy jakieś wady silikatów to dam znać. BUDUJCIE Z SILIKATÓW.

P.S. Nie jestem ani sprzedawcą ani producentem tych materiałow.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:31 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:32 ]

Mam pokój 40 m kw. jest pogłos, ale czy jest to cecha silikatów, czy efekt braku, moim zdaniem zbędnych gratów i dywanów - nie wiem. W mniejszych pokojach pogłosu nie ma.

Muzyka na full - bez zastrzeżeń.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Don Tomazino dnia 2002-02-21 14:55 ]

Don Tomazino,

współczyję Ci pomysłu z tymi silikatami, wiem co piszę mój brat również ma taką chałupę i teraz tylko żałuje. Po pierwsze: tak jak pisze Alanta, jest to zimny materiał, a optymalne ocieplenie to 18 cm. Po drugie: nie są wcale takie tanie - zobacz najnowszego Muratora (choć tam też bzdurnie podają grubość ocieplenia). Po trzecie: jak nasiąknie Ci ściana to nie chce wyschnąć bardzo długo, a na wilgotnej ścianie grzybek raz dwa wyrośnie. Po czwarte: akustyka jest taka, że jak włączysz czajnik w aneksie kuchennym to w pokoju nie da się normalnie rozmawiać. Mógłbym tak jeszcze długo...

NIE BUDUJCIE Z SILIKATÓW

P.S. Nie jestem sprzedawcą ani producentem innych materiałów budowlanych.

Ja mam podobne odczucia, sąsiad wtstawił z silikatów chałupę na której już teraz rośnie jakieś zielone świństwo pomimo że ma dach i rynny, wg. mnie największy syf jaki może być z materiałów budowlanych.