Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bloczek Fortis 36

Mam trzy pytania do osób, które wybudowały dom z tych bloczków:

I

pytanie o kwestie związane z montażem drzwi, okien, bramy garażowej, a konkretnie o sposób zakotwienia ich w bloczku, który jak wiadomo

w 60 % składa się ze styropianu. Czytałem, że wiele osób miało z tym problemy.

Wkręty wypadały z tego bloczka. Zastanawiam czy trzeba używać wkrętów jak do ściany gipsowej ?

II

czy można stosować w tej technologii strop typu filigran ?

III

czy ten bloczek zapewnia dobre wyciszenie budynku.

Proszę też osoby , które budowały z tego bloczku o wszelkie uwagi dotyczące tej technologii, szczególnie czy bloczki te z czasem nie pękają.

Pozdrawiam

Krzysiek z Krakowa

https://forum.murator.pl/topic/72005-bloczek-fortis-sukiennik/

• 2 weeks później...
Bloczek Fortis 36

Mam trzy pytania do osób, które wybudowały dom z tych bloczków:

I

pytanie o kwestie związane z montażem drzwi, okien, bramy garażowej, a konkretnie o sposób zakotwienia ich w bloczku, który jak wiadomo

w 60 % składa się ze styropianu. Czytałem, że wiele osób miało z tym problemy.

Wkręty wypadały z tego bloczka. Zastanawiam czy trzeba używać wkrętów jak do ściany gipsowej ?

II

czy można stosować w tej technologii strop typu filigran ?

III

czy ten bloczek zapewnia dobre wyciszenie budynku.

Proszę też osoby , które budowały z tego bloczku o wszelkie uwagi dotyczące tej technologii, szczególnie czy bloczki te z czasem nie pękają.

Pozdrawiam

Krzysiek z Krakowa

1. Bloczek ma szerszą warstwę keramzytu od wewnątrz, poza tym można kotwy okienne mocować w spoinie ( ja tak mam ).Bramę garazową mam w scianie piwnicy, a ona zbudowana jest z pustaka szalunkowego Termat.

2.Każdy strop jest o.k., ja mam terrivę.

3. O pękaniu nic nie wiem, choć trzeba na etapie budowy postępować z nimi ostrożnie.Wyciszenie wydaje się o.k., nie znam jednak parametrów - moge subiektywnie stwierdzić, że jest dobre.

Poza tym nie warto brać pod uwagę tych "mądrych" doradców, którzy piszą, że tylko super ekipa poradzi sobie z 1 warstwową ścianą.Średnio rozgarnięty budowlaniec powinien umieć budować bez szpar czy mostków termicznych, jeśli nie umie - to jest skończonym partaczem, który powinien wybrać inną ścieżkę kariery.

W przypadku Fortisów trzeba używać zaprawy ciepłochronnej i tynku ciepłochronnego - w imię konsekwentnego budowania domu energooszczędnego, bloczki układa się jak klocki lego na pióro-wpust, w zamek polecam szprycę pianki poliuretanowej.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/72005-bloczek-fortis-sukiennik/#findComment-1640717