Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OśWIETLENIE - szukam pomocy

dodi

Recommended Posts

Coś tam wyskrobałem.

Nie wiem w jakim stylu chcecie urżądzić Wasz salon, ale sądząc po inoxie na halogenach to raczej nowocześnie.

Polecam lampy:

http://www.massive.cz/index.php?str=kat-norm-/ambiente&ci=1

troche kosztują. Można spokojnie też znaleźć polskie tańsze zamienniki. Ładne oświetlenie strasznie zdobi i nadaję pomieszczeniom nastrój. Popytaj w hurtowniach oświetleniowych czy nie m au nich doradców czy projektantów.

http://img252.imageshack.us/img252/6889/salonxh6.png

Polecam lampy:

http://www.massive.cz/index.php?str=kat-norm-/ambiente&ci=1

troche kosztują. Można spokojnie też znaleźć polskie tańsze zamienniki. Ładne oświetlenie strasznie zdobi i nadaję pomieszczeniom nastrój. Popytaj w hurtowniach oświetleniowych czy nie m au nich doradców czy projektantów.

http://img252.imageshack.us/img252/6889/salonxh6.png

Massive/Holandia/ ma swoją dosyć rozbudowaną linie produkcyjną i regionalnego przedstawiciela od kilkunastu lat w Polsce i nie sa to oprawy drogie.Wrecz przeciwnie Massive to jedne z najtanszych opraw z firm zachodnioeuropejskich.Oprawy należa do niskiej półki cenowej i wzorniczej , jakościowo bardzo średni pułap.Znacznie lepiej natomiast prezentuja sie od popularnego i jescze tanszego Briluxa czy wielu rodzimych producentow.

Slabo widac na rysunku idee i sposob rozmieszczenia swiatla, ale generalnie takie rozplanowanie, glownie spotów w pokoju dziennym jest bledne z punktu widzenia zasad i poprawnosci oswietlenia wnętrza.

Pomijam fakt, ktory w ogole nie dociera do wiekszosci , ze miejsce pracy, czy wypoczynku powinno byc oswietlone ciepłym swiatlem rozproszonym zas punktami zaznaczane jedynie okreslone miejsca . Spot to urzadzenie do "rysowania i malowania". Oczko /tfuuu co za nazwa/ ma glownie eksponowac.

Ja moge sie nie znac, ale mozna nawet popatrzeć na zdjęcia wspolczesnych wnetrz i zwrocic uwage jak i gdzie sie uzywa spotów.

Takie,jak zaproponowawno, rozmieszczenie zródel spowoduje smutne wrazenie poczekalni stomatologicznej , nie wspomne , ze jest to tez dosyc archaiczny sposob projektowania oswietleniem zwlaszcza "PRL-owski zwis" na środku pokoju. Ale to juz kwestia gustu - sa osoby , ktore traktuja zyrandol jako gwóźdź programu we wnetrzu.

Aha! Wiekszośc opraw jest zbędna i nie bedzie wykorzystana nawet w pokoju o pow. ponad 40m2 ( w przeliczeniu na tradycyjne zródla zarowe pomieszczenie ma calkowita ilośc swiatla jaką dalyby zarówki o łącznej mocy ponad 4kW - kosztowne nawet jak na halogeny rozwiązanie) Pozatym brak swiatla posredniego, podrecznego i niskiego, wiec mozliwosc kreowania nastrojem w ponieszczeniu , zadna.

A co ma do tego poczekalnia stomatologiczna?

A co stomatolog?

Nic nie ma, z reguły jest objętna lub chłodna tak jak wiekszosć pewnych pomieszczen uzytecznosci publicznej, ale jak Cie to tak boli, to moze byc poczekalnia w biurze /chociaz tam moze byc czlowiekowi wesolo u dentysty nie zawsze/, miejscu gdzie sie przychodzi i wychodzi a nie zyje i wypoczywa.

Taki sposob oswietlenia pomieszczen jak powyżej, wlasnie w tych miejscach sie stosuje i tam ma on sens.

czyli wojtek checsz powiedziec ze takie oświetlenie jak ja chce w salonie będzie "zimne" ?

dodi

Nie napisalem tego.

Napisalem , ze takie oswietlenie we wnetrzu mieszkalnym, w pokoju o charakterze rodzinnym jest nieodpowiednie.

Tylko tyle powiedzialem, ale jak Ci sie podobaja punkciki wzdłuż scian, dające ostre cienie, to nie ma sprawy.Tak sie kiedys robilo z biedy opraw architektonicznych w tak zwanych nowoczesnych wnetrzach no i bylo niby awangardowo.Pol biedy jesli sciany potraktowane byly jak galeria.

Ja mowie tylko o pewnych zasadach stosowanych przy projekltowaniu oswietlenia we wnetrzach.

PS Poza tym zrobilem Ci szacunkowe wyliczenie dla zrodel zaledwie dwudziestowatowych. Moim zdaniem tyle swiatla Ci nie potrzeba w pokoju dziennym, szkoda kasy na watpliwej jakosci ozdobe jaką jest oprawka punktowa w dodatku rzadko wykorzystywana. Jesli juz jednak musi byc tak jak na projekcie to lepiej zastosowac downlighty a nie "oczka".

Gdyby najlepszy pan doradca na tym forum trochę poprzebywał w nowoczesnych wętrzach i trochę bliżej przyjrzał się mojej wersji to chyba trochę by poszanował czyjąś pracę.

Halogeny wpuszczone w belkę wokół pokoju dają super nastrój np. podczas intymnej kolacji, oglądania tv itd. Halogeny to max 10-20W. Dodatkowo zaproponowałem dwa kinkiety, lampę stojąca w rogu, ładny zwis nad stolikiem "sofowym", jedno mocne żródło ogólne które musi być.

Oczywiście można trochę przekonstruwoać belkę i nie do końca ją zamknąć i umieścić tam świetlówki i masz wtedy oświetlenie pośrednie, jak najbardziej wszystko kwestia gustu.

Takie oświetlenie wcale nie będzie zimne, tylko bardzo nastrojowe, Jeśli dasz halogeny z odbłyśnikiem o kącie np. 20st. to na ścianie uzyskasz bardzo ciekawy efekt. Dodatkowo dziękli temu że oprawki sa regulowane można podświetlić jakiś obrazek na ścianie.

Kolejna uwaga do super eksperta. Gdybyś dokładnie przynajmniej przeczytał link, nie mówiąc o tym żeby tam wejść to byś zauważył że to są oprawy Ambiente o zupełnie innym wykonaniu, stylistyca i oczywiście cenie.

Popatrz sobie tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86633&highlight=o%B6wietlenie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58865&highlight=o%B6wietlenie

Na większości z tych zdjęć widac przeróżne oprawy wpuszczany w sufit, oprócz których sa kinkiety, lampy stojące itd.

Piszesz, że źródeł światła jest za dużo. I bardzo dobrze bo prawdopodobnie nigdy one nie będą załączone w tym samym czasie tylko tak aby "zrobiły" odpowiedni klimat wymagany do danej sytuacji.

A może w takim razie Ty zaproponujesz jak się powinno oświwtlić taki salon?

Gdyby najlepszy pan doradca na tym forum trochę poprzebywał w nowoczesnych wętrzach i trochę bliżej przyjrzał się mojej wersji to chyba trochę by poszanował czyjąś pracę.

?

To mi sie akurat najbardziej podobalo.Dalej nie bede cytował wybacz, same herezje... łacznie z odnosnikami FM, na ktore powinienem zajrzeć w celach poznawczych :oops: .

:D :D :D

Jak na kogoś , kto sie przyznaje, ze robil ponoć w tej barnży, to wiedze masz znikoma.

Nawet argumentacja poparta wklejonymi zdjeciami jest antytezą, tego co mowisz.Ponadto pomieszales zdjecia wnetrz uzytkowych z mieszkalnymi. Oprocz jednego zdjecia z warszawskliej pracowni wnetrz /to ta z czarna sofa skorzana :) / wszystkie niemal oprawy nie sa tymi o ktorych akurat tu mowimy i ktore zostały zaproponowane a i tam jest to też zrobione z glową i zgodnie z zasadmi, w przeciwienstwie do Twojej, calkowicie przypadkowo podpatrzonej gdzieś propozycji.

Na zdjęciach katalogowych zaprezentowanych przez Ciebie znajduja sie równiez oprawy architektoniczne. Zapomnij inna bajka , zaden model Massive tego nie osiągnie.Wiekszosci z tych opraw nie kupisz w przypadkowym sklepie typu Ikea, Castorama czy Nomi a juz na pewno nie Massive'u :)

pozdrawiam bylego kolege po fachu :D

Przyznam sie tez , ze ja niesmialo jeszcze sobie w tej branzy pracuje i jakoś nie mam reklamacji i na brak roboty nie narzekam oraz bywam w nowczesnych wnetrzach, nawet nie tylko sporadycznie :lol:

Nieskromnie takze sie przyznam hi,hi, ze zdjęcia opraw , ktore pokazujesz /glownie Delta L.Modular/ należa do grup/targetti/, od ktorych jeszcze do ubieglego roku moglem sie uczyć i dla ktorych /zgodnie zreszta z zawodem :lol: /mialem przyjemnosc przez kilka lat projektować wnetrza pod kątem wlasnie prezentacji opraw oświetleniowych. :p

I jeszcze jedno :)

Podobnie jak wielu innych architektow wnetrz i architektow z tego Forum z tego samego tez powodu co oni, nie robie nikomu z uczestnikow w ramach dyskusji i poza nią, żadnego projektu, ale z przyjemnoscia służe radą :wink:

Możesz zapytać jakby co :D :D

No, to sie nachwalilem ... a co? :p :p

i po co się tak kłócić? Wojtek muszę przyznać że w przeciwieństwie do Ciebie On coś próbował mi pomóc rysując, jeżeli jak twierdzisz że nie robisz projektów na forum i na prv to nie widzę sensu Twojego udziału w tym wątku... czy mam racje?

tak wogóle jeżeli jest taka możliwość to proszę admina o skasowanie tego wątku w całości.

pozdrawiam Was

dodi

Eh! Dodi

Nikt sie kłoci.Gorzej tutaj bywalo i nikt tak rozpaczliwie nie pragnał zamykania wątków - po to jest forum zeby sie poglady scieraly.

Zostalem przez kolege AWIka potraktowny troche lekceważąco , mysle , ze nieslusznie uzywał sarkazmow pod moim adresem, stad tez taka moja forma wypowiedzi.Do klotni mi daledko , aby sie klocic trzeba miec kontrargumenty :D

Mysle , ze nie obrazalem nikogo, sporo tez wstawilem pozytywnych emotikonow .

1.Starałem Ci sie pomoc, tlumaczac , ze ten sposob ulozenia tego typu opraw jakie pokazales jest nienajlepszy.

2.Powiedzialem , ze umieszczanie zyrandola na srodku pokoju jest tez nienajlepszym rozwiazaniem / w typowych wnetrzach taki zwis jest na poziomie wzroku ,co powoduje, ze taki elemnt jest glownym punktem na jakim zawieszamy wzrok/.

3.Sprobowalem wyjasnic , ze rodzaj oswietlenia tego typu, w takich oprawach jaki zostal zaproponowany nadaje sie do okspozycji okreslonych elementow a nie oswietlenia pokoju i tworzenia w nim nastroju.

4.Powiedzialem jaki uzyskasz efekt z takiego oswietlenia - niefortunnie widze , bo sie stomatolodzy obruszyli.

5.Powiedzialem , ze lepszy efekt oswietlenia w takim ulozeniu opraw uzyskasz stosujac oprawe typu downlight.

6.Okreslilem do czego sluza pokazane oprawy.

Natomiast

1.Kolega AWIk zarzucil mi , ze sie wymadrzam , pokazal mi na dowod tego wnetrza ktore sa calkowicie inaczej oswietlone niz on sam proponuje i na dodatek potwierdzaja znowu moja teze.

2.Stwierdzil, ze to dobrze, ze tych opraw jest tak duzo , bo mozna dzieki temu sobie zmieniac i dostosowac klimat do potrzeb. :D

To naiwne i kosztowne stwierdzenie, wierz mi. Do tego typu zabaw sluza specjalne systemy a nie naćpanie od groma punktow.Nie ujarzmisz tego i bedziesz sobie w brode pluł,ze wydales niepotrzebnie kase a efektu nima.

W przeciwienstwie do kolegi AWIka nie zaproponowalem Ci blednych z punktu widzenia projektowania oswietlenia rozwiazan, chociaz nie dostales zadnego gotowca. Wyjasnilem dlaczego. Uwazasz , ze moje uwagi sa zbedne?

Trudno, przykro mi , juz sie nie odzywam skoro uwazasz , ze nic to nie wnioslo do dyskusji. :D

Dobrymi checiami czasem jest....

Wiem wiekszosc chcialaby gotowych rozwiazan, czasami sie tak jednak nie da. :D

pozdrawiam Was rowniez

mam jednak nadzieje, ze troche ostrozniej teraz podejdziesz do swiatla, to wbrew pozorom bardzo trudny etap projektowania.

Ta duża oprawa po środku pokoju to zwis o regulowanyej wysokości, który może być przy samym suficie. To nie jest propozycja konkretnej oprawy tylkozdjęcie pierwszej lepszej którą znalazłem. Może to być jak najbardziej ładny, duży szklany plafon.

Kolego 2112wojtek o jakich systemach mówisz

Do tego typu zabaw sluza specjalne systemy a nie naćpanie od groma punktow.Nie ujarzmisz tego i bedziesz sobie w brode pluł,ze wydales niepotrzebnie kase a efektu nima.

.

Jak wspominałem nie jestem już w branży więc nie jestem na czasie.

Jakie downlighty proponujesz, mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie.

Zaproponowany układ halogenów musi też być odpowiednio sterowany, dlatego warto już teraz pomyśleć o kilku wyłącznikach.

Mialem juz tu nic nie pisać :D

ale

Ta duża oprawa po środku pokoju to zwis o regulowanyej wysokości, który może być przy samym suficie. To nie jest propozycja konkretnej oprawy tylkozdjęcie pierwszej lepszej którą znalazłem. Może to być jak najbardziej ładny, duży szklany plafon.

Kolego 2112wojtek o jakich systemach mówisz

Do tego typu zabaw sluza specjalne systemy a nie naćpanie od groma punktow.Nie ujarzmisz tego i bedziesz sobie w brode pluł,ze wydales niepotrzebnie kase a efektu nima.

.

Jak wspominałem nie jestem już w branży więc nie jestem na czasie.

Jakie downlighty proponujesz, mógłbyś wkleić jakieś zdjęcie.

Zaproponowany układ halogenów musi też być odpowiednio sterowany, dlatego warto już teraz pomyśleć o kilku wyłącznikach.

Piszesz

1. Zwis o regulownej wysokości - a ja pytam po co na srodku pokoju oprawa służaca do oswietlania blatów? Zeby uderzac głowa, czy zeby wisial ciagle pod sufitem ?

Plafon - o tak, to ma sens tym bardziej , ze w pokoju dziennym jesli swiatlo jest dobrze zaprojektowane, to oswietlenia centralnego uzywa sie sporadycznie -nie ma takiej potrzeby by czesto z niego korzystac. Rgulowny zwis nad ławą, nad stolem jadalnym ew lampa zyrandol traktowane jako rzezba ale niekoniecznie na srodku i w wysokim pomieszczeniu - tym wyzszym im wieksza jest oprawa.

Mozna zobaczyć jak uzywac ozdobnych zyrandoli we wspolczesnych wnetrzach na zdjeciach np. Ingo Maurera - tam zyrandole wisza czesto tak nisko , ze mozna je dotknac i raczej nie wisza centralnie :) .

2.Systemy

Dla bogatych bardziej rozbudowany EiB dla mniej zamożnych Lutron / te znam wiec o nich wspominam , jest ich jednak wiecej/

Sterowanie swiatlem odbywa sie za pomoca programowanych scen swietlnych.

Unika sie dzieki temu niezliczonej ilosci włącznikow. Przy 20 zrodlach jakie sa w pomieszczeniu, na scianie robi sie malo estetyczna skrzynka rozdzielcza nawet jesli wlaczniki sa ladne.Samo regulowanie kilkoma wlacznikami jest uciazliwe, tu mamy jeden mały i estetyczny panel dotykowy lub pilot i "nic" na scianach.

Mozna oswietlac tez, tylko wybrane strefy pomieszczenia i regulowac ich jasnosc.

Przydatne szczególnie w duzych otwartych wnetrzach o zroznicowanym programie funkcjonalnym.

Dzieki temu mozna nie tylko sterowac mnogoscia zrodel ale takze nawet przy mniejszej ilości silniejszych zrodel sterowac ich natezeniam.Rozwiazuje to broblem ,ktory poruszasz w ostatnim zdaniu i pozwala zmiejszyc ilosc uzytych opraw.

3.Downlighty

Jest tego cala masa od duzych /zaczynaja sie gdzies ok 12cm/ ale energooszczednych /mozna zmniejszyc wowczas takze ilosc opraw - zrodlo typu swietlowka zintegrowana o mocy 30 W efektywniej oswietla niz 3x20W z halogenowego punktaka/ do haloegenowych ale ... oprawach o niewielkich gabarytach typu nastropowych czy wpuszczanych , rowniez tych bez lustra.Ale wowczas "żarniki" musza miec wieksza moc - halogeny z zimnym lustrem wystepuja zazwyczaj od 20W w gore.Czyli nie zastapisz ich proponowanymi wczesniej 10-cio watowymi.

Dobry downlight ma swoja optykę ,musi tez za to kosztowac.

Moim skromnym zdaniem we wnetrzach mieszkalnych lepiej stosowac, jako głowne oswietlenie, zrodla lub oprawy swiatla rozproszonego. Jesli ma ono dodatkowo mozliwosc sterowania natezeniem /ale nie ze sciemniacza przy właczniku tylko poprzez sceny/ daje nieograniczone wrecz mozliwosci zwlaszcza jesli połącznone jest z lampami jakie Ty zaproponowałes.

Na taki pokoj jednak zamiast 15-20 wystarczy wowczas 5-6 , zeby uzyskac ciekawe efekty swietlne.

Pisalem ze swiatlo halogenowe ze spota "maluje i rysyje" .Nowoczesne oprawy maja nie tylko mozliwosc plynnej regulacji i zmiany barwy swiatla, moga jak rzutnik " malowac" na scianie odpowiednie formy graficzne, czesto nawet zmienne.

Istnieje jeszcze swiatlo typu LED , oprawy luminescencyjne ,RGB itp ktorymi przy niewielkich kosztach eksploatacji da sie uzyskiwac ciekawe efekty plastyczne.

Mysle wiec, ze nia ma sensu budować trumien na suficie po to zeby umiescic w niej nizezliczona ilosc oprawek. Efekt swietlny marny / moze w poczekalniach lub na korytarzach/efekt estetyczny bardzo watpliwy /no i juz dzisiaj mocno archaiczny/.