Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OśWIETLENIE - szukam pomocy

dodi

Recommended Posts

Jak najbardziej wszystko można, tylko że o EIB to trzeba myśleć na etapie stanu surowego, no i jest, przynajmniej póki co dość drogi, co do wygody oczywiście nie do zakwestionowania.

Cieszę się, że przynajmniej w części zaakceptowałeś moją propozycję dot. lampy wiszącej nad stołem przy sofach i nad stołem w jadalni.

Piszesz o LEDach, metalhalogenach, ale po pierwsze to na razie jest dość spory koszt, a po drugie metalhalogen w domu to jakoś tak nie bardzo, tym bardziej że układ zapłonowy potrafi brzęczeć a strumień światła drżeć.

Downlighty o których piszesz to chyba bardziej nadają się do rzeczywiście poczekalni w przychodni a nie w domu.

W mojej propozycji jest 13 szt. halogenów i takich które podobają się Dodi.

To chyba nie jest dużo (13x20W) to 260W. Wystarczy podzielić to na trzy obwody, np. każda ściana i już. Do tego dwa kinkiety, lampa stojąca.

Uważasz, że to za mało?

Przygotowanie EiB wymaga poprowadzenia instalacji prawie jak kazde konwencjonalne oswietlenie/roznica polega na dolozeniu dodatkowego okablowania sterujacego/ ale nie znaczy to , ze trzeba projektowac ja na etapie stanu surowego.

Teraz tez Dodi musi poprowadzic przewody wiec nie widze zwiazku.

System EiB jest bardzo rozbudowany i stosuje sie go nie tylko do sterowania oswietleniem. Mozna zastosowac duzo tanszy Lutron ,ktory steruje w zasadzie jedynie oswietleniem i pracuje na tym samym przewodzie co oswietlenie bez sterowania. Jest wiec interesujaca alternatywa.Przy porownaniu kosztow, przy zalozeniu , ze EiB steruje tylko swiatlem i wykonuje te same operacje, wychodzi nawet nie 1/4 tej ceny.Dla calego domu przy np. 3 niezaleznych obwodach i 4 scenach kazdy, oraz kazda w roznych 4-5 pomieszczeniach, a wiec w zasadzie niemal wszystko co mozna sobie zazyczyc, koszt takiej instalacji ze sterownikami zamyka sie juz gdzies w granicach 8-10 tys.

W moim poscie ja nic nie napisalem o metahalogenach. :o

Ale skoro poruszyles temat.

Osobiscie nie spotkalem sie tez zeby wspolczesne metahalogeny buczaly. Do wnetrz mieszkalnych nie nadaja sie glownie z tego powodu, ze sa to lampy ktore wymagaja specjalnych zabezpieczen przed eksplozja i UV , maja tez niestety dlugi czas reakcj zaplonu.W domu sa niewygodne w uzyciu ale w ogrodzie na przyklad czy do iluminacji domu sa znakomite

Natomiast we wnetrzach uzywa sie je czasem w gabinetach kosmetycznych, sklepach, salach operacyjnych ze wzgledu na wysoki wspolczynnik oddawania wiernosci barwy.

Nie masz racji mowiac , ze downlight nadaje sie raczej do poczekalni. Na Twoich obrazkach sa lampy typu downlight wlasnie we wnetrzach mieszkalnych :).

Fakt , ze downlight zostal zaprojektowany z mysla o wystawach i miejscach wymagajacych rownomiernego oswietlenia bez efektu olsnienia obserwatora jaki daje tradycyjna oprawa z silnym zrodlem, ale szybko zanalazl , jak i inne oprawy architektoniczne zastosowanie w domach

Przykladem niech beda lampy montowane w podlodze, ktore w domu daja tzw efekt dlugiego kinkietu. Sa zreszta na Twoim jednym obrazku :) .

Jeszcze raz dla jasnosci , odnosnie Twojego projektu. Jest obarczony wieloma wadami z punktu widzenia zasad stosowanych przy projektowaniu swiatla.

Mozliwosci jakie uzyskasz stosujac takie zalozenia oswietlenia sa bardzo niewielkie. Za male w stosunku do ilosci zastosowanych zrodel. Prawde mowiac to mi to loto jesli komus tak odpowiada , nie widze przeszkod , zeby to zaakceptowal i zastosowal. Ja wyrazilem jedynie swoje zastrzezenia i staralem sie pokazac wady koncepcji.

A tak serio - też sobie powolutku wymyślam oświetlenie i zauważyłem, że mimo że się staram, to najczęściej kończy się na punktowych halogenach Dlaczego? Jest ich największy wybór w przystępnych cenach. Jest wiele innych opraw, ale nie jestem skłonny wydawać po 1000-1500 zł za jedno źródło światła. Sorry drodzy producenci, ale to są jednak stosunkowo proste urządzenia i czuję się mocno naciągany widząc takie ceny. A do domu trzeba tego sporo.

Z chęcią zastosowałbym gdzieniegdzie downlighty ale prawie zawsze są wpuszczane, a ja nie mam podwieszonych sufitów. Kinkiety, plafony i zwisy - prawie w 100% kicz i żenada w stylu gminnej spółdzielni, albo nadęte do granic wytrzymałości i drogie.

Czasem coś ciekawego się trafia wśród oferty "architektonicznej" dużych firm, ale oni niechętnie współpracują z indywidualnymi klientami.

No to się wyżaliłem.

• 9 months później...

Czy ktoś może mi polecić w takim razie wbudowane w sufit źródła światła do sypialni/pokoi dziecięcych. Na piętrze będę miała podwieszony sufit i w pokojach po 14-15 m2 chciałam zainstalować po 2 takie lampy, np:

http://www.swiatlamp.pl/product_info.php/info/p196_Wpust-Apollo.html

Będzie jak w przychodni? To co zamiast?