Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oddzielenie się od zimnej części strychu

halaha

Recommended Posts

Witam. Remontujemy stary dom. W tej chwili bierzemy się za adaptację części strychu. Planujemy oddzielić się od części nieogrzewanej strychu od ogrzewanej ścianą pionową złożoną z płyty gipsowej, warstwy wełny mineralnej i znowu płyty. Pytanie brzmi: czy jest uzasadnione wkładanie między te warstwy folii? Czy jeśli ona byłaby tam, to spełniałaby dodatkowo rolę docieplenia i izolacji od wilgoci? Ogólnie strych jest suchy.

• 1 month później...
Witam. Remontujemy stary dom. W tej chwili bierzemy się za adaptację części strychu. Planujemy oddzielić się od części nieogrzewanej strychu od ogrzewanej ścianą pionową złożoną z płyty gipsowej, warstwy wełny mineralnej i znowu płyty. Pytanie brzmi: czy jest uzasadnione wkładanie między te warstwy folii? Czy jeśli ona byłaby tam, to spełniałaby dodatkowo rolę docieplenia i izolacji od wilgoci? Ogólnie strych jest suchy.

sam niedawno miałem taki dylemat... i do dziś nie rozwiązałem

a mianowicie... płyta gipsowa nie powinna być narazona na temp. poniżej o stopni C.

to tak jak wystawić płytę na zewnątrz... tylko pod dachem.... zmiany temperatur wilgotności... gryzonie, kuny...

jeszcze nie podjąłem decyzji... bo u mnie oprócz tego nie wiem jak rowiązać temat powiedzmy "sufitu" tej zabudowy... ale z płyty zrezygnowałem...

zastanawiam się nad konstrukcją drewnianą... i płytą OSB

Oczywiście że płyta OSB jest najlepsza, ale podwójna płyta g-k też może być. Ja oczywiście zakładam,że dach jest zrobiony wlaściwie. czyli jest tam położona paroizolacja, a pomiędzy krokwie położone normalne docieplenie czyli wełna na grubość krokwi. Poprzez oddzielenie części nieogrzewanej od ogrzewanej rozumiem to, że chce on wykonać pionowe ściany które na strychu dadzą "wycięcie" skosów. tak więc tak czy tak powierzchnia pod dachem musi być docieplona , a później możemy sobie kształtować ściany z czego tam chcemy, ale również muszą być one odpowiedniej grubości.

Pozdrawiam :-?