Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIE PALI SIE W WĘGLÓWCE

Recommended Posts

WITAM.

Mam Zębca KWKD 15 podłączonego do komina ceramika 14x14, doprowadzenie , nawiew jest, komin czyściutki,wstawiona rura w komin prawie na 2m - i nic nie ma ciągu, dymi w kotłowni jak fiks, instalator spprawdzał czopuch - nie jest za daleko wsunięty. Palę tak juz miesiac - 50st. na piecu - to cud. Przez to w domu nie mialem nigdy wiecej jak 16,5 st. Co robić?

Timur - ten zebiec to pseudo - dolniak

Twój przekrój komina to 196 cm2 - wymóg dla tego rodzaju kotłów (dolnego spalania ) to 400 cm2

Nadmuch który nie radzi sobie z ta średnica (zmniejsz jego moc - zacznij od 30%)

Kolejna rzecz podejrzewam ze czopuch jest podłaczony podk katem 90 stopni - błąd - POWINIEN byc jak najbrdziej pionowo !! (w mojej stopce sa zdjecia mojej kotłowni) Zobacz jak to wygląda.

Otwórz mu na max klape powietrza pierwotnego!! - lub spróbój ropzlić na uchylonych dolnych drzwiczkach (przy wyłączonym wentylatorze (może się okazac że wwentylator dmucha tak silno ze dym cofa sie do komory spalania)

Rozwiazaniem tej patowej sytuacji może być hybryfda (praca kotła na wyciagu)

Sebo8877

Timur - spróbuj go rozbujac na samym drzewie i koksie - daj mu "czadu"

zmień paliwo, wymuś "cug" np sucha słoma

byc moze, ze kupiłes węgiel do kitu ... :-?

sprawdz jednoczesnie czy wyczystka jest szczelnie domknieta ... jesli sa prześwity - oblep gliną

mam wrażenie ze skąds łapie "lewe" powietrze ...

aaa

i wpadnij czasem na grupe podkarpacka - kilka osób pytało o Twoja ekipa ...

:wink:

pzdr

Mój piec ciągnął pięknie aż pewnego dnia ni cholery.

Zadymiłem pół domu w taki sposób że dym pięknie wychodził wentylacją z boku komina - fantastyczny widok.

Okazało sie że niechcący ruszyłem wajchą tą co się rguluje ciąg na czopuchu.

Po 2 sekundach piec huczał aż miło a dym szedł wreszcie stąd skąd powinien.

Zalecałbym sprawdzić wszystkie podstawowe sprawy.

Pozdrawiam

Cholera wkurzylem się i wreszcie pali!!! Faktycznie łapał lewiznę, uszczelniłem wszystko - wyczystkę, czopuch, wejście do komina i zagrał. Dzięki wszystkim za rady.

A co powie instalator za 2 miesiące nerwów k.... . Przepraszam za wulgaryzmy, ale nareszcie mnie puściło.

A jeszcze jedno pytanie. Wiadomo,że pierwszy sezon grzania jest dziwny ( ja nawet jeszcze nie mieszkam choć już, już) ale czy od razu złapaliście w domu żądaną temperaturę, bo u mnie jest ciężko.

Timur, ciesze sie ze komin "zagrał" :)

co do temperatur w domu ... ubiegła (ostra) zima - był pierwszy sezon grzewczy

węgla prawie nie uzywałem (ponizej 1 tona dorzucany symbolicznie dla podtrzymania zaru nocą)

paliłem drzewem i odpadami drzewnymi

mimo, ze w domu nie mam wiatrołapu i ocieplonych "wzorcowo" fundamentów - w domu miałem ciepło (utrzymywałem 20 - 21*C) - więcej nie lubie

miałem za to bardzo dobrze wyschniety dom (jestem zwolennikiem wietrzenia a nie kiszenia sie w szczelnych pomieszczeniach)

tu przy letnich grzejnikach - mam w domu ciepło ( w poprzednim miejscu zamieszkania - grzejniki parzyły, a w nocy było zbyt chłodno ... :-? )

No właśnie, a ja ze względów wiadomych $ :( chyba przeziębiłem tynki (jedna zima i to ta ostatnia - ciężka) bez ogrzewania a z oknami. Chyba dałem ścianom popalić. Ale pomału podgrzewam teraz i co parę dni temperaturka mi się podnosi o stopień.

PS. O którą ekipę pytali ludzie - już daję namiary.

mysle, ze mury jeszcze chłona i akumuluja ciepło

jak sie nagrzeją - to nawet jak nie bedziesz kilkanascie godzin palił - oddadzą

z jakiego materiału budowałeś ściany ?

jesli chodzi o ekipe to Ty ich chwaliłes w tym wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=203055&highlight=#203055

i z kilku innych źródeł równiez szła o nich dobra opinia, a poźniej sporo osób szukało dobrej ekipy , ale namiary były mgliste bo ja tez zapomniałem szczegółów :oops:

...P.s. Odnośnie majstra polecam ludziom z okolic Rzeszowa - ekipa 7 ludzi, wszystkie urzadzenia swoje, super jakość i niezła cena za wykonanie całości domu . Mam namiary.

chodzi o te ekipe - tylko czy oni jeszcze działają i czy w tym składzie ... :-?

ja tez sie ciesze, ze mieszkam, bo ceny ... :-?

Timur, dzięki za namiary, przekażę jesli zainteresowani beda nadal szukac ekip

życze, zeby temeratura w domu z maxa szybko sie podnosiła - bo ostatni tydzień lutego powróci (na chwile, mam nadzieje) zima :(

miłego mieszkania w nowym domku życze !

:D

Timur gratuluje

Ja wygrzewam moją chaupke pierwszy sezon - 1-sze dwa tyodnie miałem strach w oczach - lae teraz pomału juz normalnieje - 3 załadunki drewna w moim fexie na dobę + ok 15kg wegla - temp nonn stop 60C

Jak się docieplę (dach i sciany będzie jeszcze wygodniej)

Tak więc się nie martw wszystko z czasem się stabiizuje i osiąga ludzkie osiagi :)

Sebo8877