Gość 29.05.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 No właśnie z czego lepiej budować - biorę pod uwagę Maxa i Silkę i jakoś nie mogę zdecydować. Może coś doradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Jeśli mogę radzić wybierz sylikat. Jest to najzdrowszy materiał. Wada jest taka ze jest zimny ale przy ścianie dwuwarstwowej to chyba nie problem - dowolna grubość docieplenia.Cegła noturalna, co będę pisał, poszukaj w internecie słowa - RADON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 30.05.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Silkaty zyskały złą sławę w okresie, gdy ocieplenia budynków były marne. Zimne ściany szybko się zagrzybiały, choć podobna skład silikatu (wapno) powinien chronić przed zozwojem grzybów. Przy obecnych materiałach izolacyjnych nie ma problemu przemarzania. A i same silkaty nie takie same: równe, gładkie, dokładnie wykonane. Ściana wyjdzie równiej, niż przy ceramice, bo silkat ma mniejsze tolerancje wymiarowe. Lepiej stabilizuje temperaturę w budynku, tak szybko się latem nie nagrzewa. Wada, to większa waga (trochę się trzeba nadźwigać). No i trochę trudniej robić bruzdy pod instalacje ze względu na większą twardość. To nie to, co beton komórkowy, że wystarczy trochę poskrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 30.05.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Teraz powstają z silikatu wenętrzne ściany naszego domu. Jestem zaskoczona dobrą jakością materiału - równiutkie aż miło. Jewstem za silikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 30.05.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Ja wybrałem silikaty. Producent - KLUCZE (woj.małopolskie), cena przystępna, efekt zadowalający. O zaletach możesz poczytać w materiałach reklamowych, ale atmosfera w takim domu jest super, aż chciałoby się już mieszkać..., ach ten przyjemny chłodek w upalne dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 A jakie grube te ściany zewnętrzne i wewnętrzne z silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 01.06.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Nasze ściany wewnętrzne nośne z bloczków 24 (albo 25) cm, wewnętrzne inne 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 01.06.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Jeśli chodzi o ściany nośne to w zupełności wystarczy 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 01.06.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 No właśnie. Często na forum padają różne pomysły, zresztą dobrze, bo to jest miejsce do dyskusji. Ale w praktyce każda decyzja dotycząca elementów konstrukcji musi być zatwierdzona przez konstruktora. Silikaty dobrze znoszą obciążenia (naciski). Teoretycznie nawet 15cm w ścianie nośnej byłoby pewnie do przyjęcia. Ale jeśli ściana ma dużą powierzchnię i jest cienka, może się po prostu złożyć przy wystąpieniu sił prostopadłych do niej. Mówiąc żartem, pijany murarz wjedzie taczkami w ścianę i zawali dom. A wiatr - bywają huragany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 01.06.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 No właśnie. Często na forum padają różne pomysły, zresztą dobrze, bo to jest miejsce do dyskusji. Ale w praktyce każda decyzja dotycząca elementów konstrukcji musi być zatwierdzona przez konstruktora. Silikaty dobrze znoszą obciążenia (naciski). Teoretycznie nawet 15cm w ścianie nośnej byłoby pewnie do przyjęcia. Ale jeśli ściana ma dużą powierzchnię i jest cienka, może się po prostu złożyć przy wystąpieniu sił prostopadłych do niej. Mówiąc żartem, pijany murarz wjedzie taczkami w ścianę i zawali dom. A wiatr - bywają huragany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 01.06.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Moje takie same (jeżeli chodzi o grubość ) jak u Osówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts