Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plama na wypoczynku

martynka1

Recommended Posts

Moja córeczka porysowała kanapę długopisem... Kanapa jest skórzana (brąz) i...nie wiem jak to wywabić... Próbowałam chusteczkami nawilżanymi, troszkę rozjaśnił ślady po długopisie, ale nie do końca. Jak myślicie, co można więcej zrobić, tak by zmyć plamę z długompisa, a nie zniszczyć skóry :-? 8) ??

Dziękuję za wszystkie rady :wink:.

Wypróbowalm już chyba :roll: prawie wszystkie metody... Niestety pozostał nie tylko ślad krechy ale i skóra zaczęła się odbarwiać w miejscu czyszczenia.... chyba pozostawie wypoczynek w takim stanie jak jest.

Ania Wegrzyn napisała:

Każda porada inna. Jeśli uda Ci się wyczyścić, podziel się wiadomością. Też myślę o skórzanym wypoczynku, ale boję się właśnie długopisów w dziecięcych łapkach.

Aniu zastanów się nad zakupem wypoczynku skórzanego ..... lepiej kupić tańszy .... np skóropodobny, przynajmniej nie jest żal, jeśli dziecko .... porysuje ..... :roll: :-?

Długopis z mojej kanapy z eko skóry w kolorze ecru zmyłam delikatnie cifem. Nie ma śladu, ale trzeba naprawdę delikatnie, szczególnie na ciemnym kolorze.

Ja tez tak zrobilam.... bardzo delikatenie. Udalo sie zeszlo malowidlo mojej corci z jasnej eskoskóry :D

Wy tu nie opowiadajcie bajek o długopisie.

Długopis czyści się bez problemów.

• 1 month później...

Można to robić, ale trzeba działać rozważnie. Najpierw nakrywamy ślad po długopisie

jakimś np. kółkiem z papieru i lekko nawilżamy okolicę wilgotną szmatką (przez wklepywanie),

potem drugą ściereczką z odparowanym już prawie spirytusem szybko pocieramy zabrudzone

miejsce, tak żeby nie nasączyć skóry. Trzecią suchą szmatką szybko zacieramy całą okolicę -

ma to na celu uniemożliwienie powstania nieestetycznego "konturu".

Trochę to skomplikowane, ale dobrze działa :)