goike 13.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Co na to normy? Czy musi byc w salonie gdzie stoi kominek wentylacja grawitacyjna lub wymuszona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 13.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jestem świeżo po rozpoznaniu tematu.Zgodnie z przepisami takie pomieszczenie MUSI mieć WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ.Z racji że zamierzam zastosować mechaniczną, trochę mi się to kłóciło technologicznie, więc zasięgnąłem opinii projektanta i speców od wentylacji mechanicznej, czy nie można poprzestać na samej mechanicznej. Okazuje sie że nie.Ciąg wentylacji grawitacyjnej musi zostać. Należy go wyposażyć w kratkę z żaluzjami lub przepustnicą. W okresie działania wentylacji mechanicznej zamyka sie kratkę i nie ma grawitacji.Może to trochę bez sesnsu, ale tłumaczenie było: jak pan nie bedzie miał chwilowo prądu, to takie pomieszczenie nie mozę zostać bez wentylacji i będzie pan wtedy miał grawitację po otwarciu kratki.Takie są przepisy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Chyba ktoś pomylił pojecia i podstawowe prawa i wymogi.1. Wentylacji mechanicznej nie można "mieszać" z grawitacyjną2. Czym innym jest "wentylacja grawitatacyjna", a czym innym "zapewnienie dopływu świeżego powietrza w ilości...." Zapewnienie dopływu powietrza do kominka, można zapewnić: wentylacją i to zarówno mechaniczną jak i grawitacyjną, przewietrzaniem (otwarciem okien lub ich rozszczelnieniem w czasie palenia w kominku) lub dostarczeniem świeżego powietrza bezpośrednio do (pod) kominka rurą (przewodem) wyprowadzonym za zewnątrz budynku, bardzo czesto z żaluzją przymykającą. Ten ostatni sposób jest najwłaściwszy, ale trudno go nazwać "wentylacją grawitacyjną"3. Osobe, która mówi, że takie są przepisy pogonić, "albowiem nie wie co czyni"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 13.02.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Też pamiętałem stwierdzenie, że tam gdzie jest grawitacyjna, tam nie może być mechanicznej i na odwrót. I z takim przekonaniem poszedłem do projektanta, który powiedział to co wyżej napisałem. Skierowałem sie do ludzi od wentylacji mechanicznej i znowu usłyszałem to samo. Teraz szpernąłem w przepisach sam i na szybko znalazłem Dokumentem regulującym przepisy prawne dotyczące instalacji wentylacyjnych jest „Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 Kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”. (Dz. U. nr 75 poz. 609 z 2002r ) Ten dokument przywołuje między innymi normę w któej jest napisane: " W mieszkaniach wyposażonych w paleniska na paliwo stałe, kominki lub gazowe podgrzewacze wody z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, może być stosowana tylko wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna wentylacja nawiewno-wyciągowa." Czyli nie zgadza sie to z tym co mówił projektant i spece od reku. Zgadza sie z tym co napisał Siwy12. Dzięi Siwy12, bo bym kurde wierzył "fachowcowm"... ech, wszystko trzeba sprwdzać po 5 razy... Natomiast obawiam sie, że Siwy12 myli zapewnienie dopływu powietrza do kominka z wentylacją. To są dwie różne rzeczy.Wentylacja nie ma zapewnić dopływu powietrza do spalania, tylko umożliwić usunięcie spalin w razie jakiejś awarii urządzenia. Kratka i kanał grawitacji wentylacyjnej nie zapewnią dopływu powietrza do kominka, bo to by oznaczało ciąg wsteczny wentylacji. Rozszczelnienie (nowych, bez nawiewników) okien jest konieczne żeby wogóle działała wentylacja grawitacyjna, nie tylko w trakcie palenia w kominku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Zadaniem wentylacji jest m.in. dostarczenie świeżego powietrza dla ludzi jak i dla np. kuchenek gazowych (spalanie) czy w takim samym zakresie dla kominka. Jest o tym mowa w Rozporzadzeniu o warunkach technicznych... w zakresie uregulowań pomieszczeń w których można instalować kominki: par.132.3.4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości:a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej,Nigdzie nie jest nakazane jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 13.02.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Zadaniem wentylacji jest m.in. dostarczenie świeżego powietrza dla ludzi jak i dla np. kuchenek gazowych (spalanie) czy w takim samym zakresie dla kominka. Jest o tym mowa w Rozporzadzeniu o warunkach technicznych... w zakresie uregulowań pomieszczeń w których można instalować kominki: par.132.3.4) w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilości: a) co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej, Nigdzie nie jest nakazane jak to zrobić. No fakt, masz rację... Ale zgodzisz sie ze mną ze kratką wentylacyjną w ciągu kominowym grawitacyjnym to powietrze nie powinno nawiewać do pomieszczenia, tylko nią wywiewać. Mozesz po krótce podsumować przepisy jeśli chodzi o spalanie czegokolwiek w pomieszczeniu i wentylację. Bo z treści normy wychodzi mi, że nawet w kuchni z kuchenką gazową nie jest wymagana wentylacja grawitacyjna, tylko określona (70m3/h) objętość powietrza usuwanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Najlepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie do, a właściwie pod kominek oddzielnego przewodu (rury) doprowadającego powietrze z zewnątrz tylko na potrzeby kominka. Sa kominki ze specjalnym (szczelnym) "wyprowadzeniem" dla tego rozwiązania.Napisałeś:"Ale zgodzisz sie ze mną ze kratką wentylacyjną w ciągu kominowym grawitacyjnym to powietrze nie powinno nawiewać do pomieszczenia, tylko nią wywiewać." W zasadzie masz racje, tyle, że istnieja (lub raczej istniały, bo w nowych domach juz sie nie stosuje) rozwiązania które własnie przewodem wentylacyjnym "komina" dostarczaja powietrze do kominka. Ps. "Przewód" (rura) o której wspomniałem nie jest kominen wentylacyjnym. Powinno się ją zaprojektować i położyć przed "zalaniem" posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.02.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Czyli nie musi być wentylacji mechanicznej? Mi panowie od reku tez mówili, że takie przepisy idiotyczne i mogą być problemy z odbiorem przez kominiarza. Sugerowali puszczenie zwykłej rury do kanalizy, zakończonej jakimśtam kominkiem wentylacyjnym, którą zatkałoby się po odbiorze. Nie chcę tego robić, bo to jest idiotyczne. Ale może lepiej zrobić? Jak mam się szarpać z odbiorem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 13.02.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Zgodnie z przepisami takie pomieszczenie MUSI mieć WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ. Z racji że zamierzam zastosować mechaniczną, trochę mi się to kłóciło technologicznie, więc zasięgnąłem opinii projektanta i speców od wentylacji mechanicznej, czy nie można poprzestać na samej mechanicznej. Okazuje sie że nie. Ciąg wentylacji grawitacyjnej musi zostać. Należy go wyposażyć w kratkę z żaluzjami lub przepustnicą. W okresie działania wentylacji mechanicznej zamyka sie kratkę i nie ma grawitacji. Może to trochę bez sesnsu, ale tłumaczenie było: jak pan nie bedzie miał chwilowo prądu, to takie pomieszczenie nie mozę zostać bez wentylacji i będzie pan wtedy miał grawitację po otwarciu kratki. Takie są przepisy. Nie podałeś żadnych obowiązujących przepisów, tylko ich interpretację. A jakie są przepisy? Oto jakie udało mi się znaleźć w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.): § 132. ust.3. Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie (...) w pomieszczeniach (...): 2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9. A co jest napisane w § 150 ust.9 ? Oto ten przepis: § 150 ust.9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe (...) pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Jednak jest jeszcze ust.10 w tym samym § 150: § 150 ust.10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. No i jest w w/w rozporządzeniu przepis, który zabrania łączenia wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną: § 148 ust.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej (...). Z powyżej przytoczonych przepisów jednak nie wynika wcale, że w pomieszczeniu z kominkiem musi być wentylacja grawitacyjna. Bowiem § 132. ust.3 p.2 tylko odsyła do § 150 ust.9., a § 150 ust.9 mówi tylko (a może aż) o tym, że w pomieszczeniu z kominkiem nie może być wentylacji wyciągowej. A to oznacza np., że jeśli salon z kominkiem stanowi z kuchnią jedno pomieszczenie, to nad kuchenką w kuchni nie wolno zainstalować okapu kuchennego z wentylatorem. I to wszystko co narzuca § 132. ust.3. p.2 i § 150 ust.9 odnośnie wentylacji pomieszczenia z kominkiem w zakresie wywiewu. Nadmieniam, że odnośnie nawiewu powietrza z zewnątrz na potrzeby spalania w kominku przepisów nie przytoczyłem. Są jednoznaczne - nawiew jest wymagany i jest nawet określony ilościowo. Jednak nie konieczność nawiewu jest dyskusyjna, lecz wywiew. Czyżby rzeczywiście wywiew grawitacyjny lub mechaniczny nie był wymagany obok nawiewu dla pomieszczenia z kominkiem? We wspomnianym wyżej rozporządzeniu znalazłem tylko: § 147. 2. Wentylację mechaniczną lub grawitacyjną należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi, w pomieszczeniach bez otwieranych okien, a także w innych pomieszczeniach, w których ze względów zdrowotnych, technologicznych lub bezpieczeństwa konieczne jest zapewnienie wymiany powietrza. I nie jestem pewien czy ten przepis dotyczy właśnie kominków. Ale zakładam, że tak, że to właśnie ten przepis, który mają na myśli "projektanci i spece od wentylacji mechanicznej". Jednak zgodnie z tym przepisem wywiew nie musi być grawitacyjny. Może być mechaniczny w ramach wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej lub nadciśnieniowej. Możliwe, że są jeszcze inne przepisy, z których wynika rzekoma konieczność wywiewu grawitacyjnego z pomieszczenia z kominkiem. Ja takich nie znalazłem. Czy ktoś potrafi je podać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.02.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja tez już przejrzałam te przepisy o doszłam do tych samych wniosków, co ty, Jeżu. Dlatego zastanawiam się (tak jak ty), czy istnieją jeszcze odrębne przepisy mówiące coś o zapewnieniu dodatkowego wywiewu grawitacyjnego w przypadku went. mech. Będę jeszcze szukać na forum, już to kiedyś przerabiałam, i pamiętam, zę wniosek był taki, że przy kominku wywiew musi być. Nie kojarzę jednak, czy było to poparte przepisami, czy wolną interpretacją i widzimisię kominiarzy i innych. Oczywiście podam, co znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 13.02.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Czekam z niecierpliwością co wam wyjdzie z analizy przepisów. Na razie kominkarz zrobił u mnie tak. Doprowadził pod kominek powietrze z zewnątrz pod posadzką. Jedyny kanał wentylacyjny jaki był przy kanale dymowym zajął rurą do rozprowadzania ciepłago powietrza po pokojach. Zatem bezpośrednio w pobliżu kominka nie mam otworu wentylacyjnego. Salon jednak łączy się z jadalnią i kuchnią (nie ma przegród w postaci drzwi) W kuchni są aż dwa kanały wentylacyjne. W zamkniętej kotłowni gdzie stoi piec na węgiel też jest jeden. Teraz ciekawe czy przy odbiorze budynku ktoś się przyczepi że w salonie nie ma otworu wentylacyjnego. Myślę że najszybciej można się tego dowiedzieć dzwoniąc bezpośrednio do nadzoru budowlanego, który będzie to odbierał. A nawet jeśli przyjdą i powiedzą że otwór wentylacyjny musi być to im powiem tak: Zgadzam się z państwem ale zamontowałem ten kominek parę miesięcy temu. Rozpaliłem w nim dwa razy i pękł wkład. Nie będę w nim palił ani nie kupię drugiego bo nie mam kasy i w tym momencie rozpłaczę im się w ramię narzekając na nieuczciwych monterów kominków co mi taki szajs sprzedali. I co będą się czepiać? Ja tez już przejrzałam te przepisy o doszłam do tych samych wniosków, co ty, Jeżu. Dlatego zastanawiam się (tak jak ty), czy istnieją jeszcze odrębne przepisy mówiące coś o zapewnieniu dodatkowego wywiewu grawitacyjnego w przypadku went. mech. Będę jeszcze szukać na forum, już to kiedyś przerabiałam, i pamiętam, zę wniosek był taki, że przy kominku wywiew musi być. Nie kojarzę jednak, czy było to poparte przepisami, czy wolną interpretacją i widzimisię kominiarzy i innych. Oczywiście podam, co znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 13.02.2007 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Czekam z niecierpliwością co wam wyjdzie z analizy przepisów. Na razie kominkarz zrobił u mnie tak. Doprowadził pod kominek powietrze z zewnątrz pod posadzką. Jedyny kanał wentylacyjny jaki był przy kanale dymowym zajął rurą do rozprowadzania ciepłago powietrza po pokojach. Zatem bezpośrednio w pobliżu kominka nie mam otworu wentylacyjnego. Salon jednak łączy się z jadalnią i kuchnią (nie ma przegród w postaci drzwi) W kuchni są aż dwa kanały wentylacyjne. W zamkniętej kotłowni gdzie stoi piec na węgiel też jest jeden. Teraz ciekawe czy przy odbiorze budynku ktoś się przyczepi że w salonie nie ma otworu wentylacyjnego. Myślę że najszybciej można się tego dowiedzieć dzwoniąc bezpośrednio do nadzoru budowlanego, który będzie to odbierał. A nawet jeśli przyjdą i powiedzą że otwór wentylacyjny musi być to im powiem tak: Zgadzam się z państwem ale zamontowałem ten kominek parę miesięcy temu. Rozpaliłem w nim dwa razy i pękł wkład. Nie będę w nim palił ani nie kupię drugiego bo nie mam kasy i w tym momencie rozpłaczę im się w ramię narzekając na nieuczciwych monterów kominków co mi taki szajs sprzedali. I co będą się czepiać? Ja tez już przejrzałam te przepisy o doszłam do tych samych wniosków, co ty, Jeżu. Dlatego zastanawiam się (tak jak ty), czy istnieją jeszcze odrębne przepisy mówiące coś o zapewnieniu dodatkowego wywiewu grawitacyjnego w przypadku went. mech. Będę jeszcze szukać na forum, już to kiedyś przerabiałam, i pamiętam, zę wniosek był taki, że przy kominku wywiew musi być. Nie kojarzę jednak, czy było to poparte przepisami, czy wolną interpretacją i widzimisię kominiarzy i innych. Oczywiście podam, co znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 13.02.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Nawiew - to podstawa. Co do kratek i przewodów wentylacyjnych - jak przyszedł kominiarz odbierać otwory kominowe, to pytał o wentylację w przypadku kominka. Wskazałem mu kratkę w kuchni. Zgodził się, że w przypadku połączonych pomieszczeń (jadalnia kuchnia salon) jest to rozwiązanie dopuszczalne. Okap kuchenny mam podłączony do innego przewodu wentylacyjnego - nie przyczepił się do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 13.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 ja buduję kominek. był u mnie kominarz w celu wydania opinii kominiarskiej i jak się okazało nie maił żadnych zastrzeżen co do pomieszczenia w którym zainstalowałem kominek. w saloniku nie było żadnej instalacji nawiewnej i wywiewnej. na właśną rękę zbudowałem przewód doprowadzający powietrze z zewnątrz pod kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 13.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 (...)Dlatego zastanawiam się (tak jak ty), czy istnieją jeszcze odrębne przepisy mówiące coś o zapewnieniu dodatkowego wywiewu grawitacyjnego w przypadku went. mech.(...) Nie mam żadnych wątpliwości - nie może być żadnego dodatkowego wywiewu grawitacyjnego w przypadku wentylacji mechanicznej. To wynika wprost z przytoczonego przeze mnie § 148 ust.2 rozporządzenia. O "widzimisię kominiarzy" dyskutować nie będę. Natomiast "wolną interpretacją" przepisów można uzasadniać dowolną tezę. Wszak dopóki dociekliwy nie spyta - o jakich konkretnie przepisach mowa. Wtedy "zupa się wylewa". Wtedy okazuje się, że wolna intepretacja nie dotyczy przepisów, tylko widzimisię właśnie. Dominikoms - powyższe uwagi oczywiście nie dotyczą Ciebie. Jeśli znajdziesz przepisy inne niż podałem w temacie, to będę bardzo wdzięczny. Na marginesie - w/w rozporządzenie zawiera także nastepujący przepis: § 302. 1. W budynku z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi temperatura na powierzchni elementów centralnego ogrzewania, niezabezpieczonych przed dotknięciem przez użytkowników, nie może przekraczać 90°C. 2. W budynku, o którym mowa w ust. 1, lecz z ogrzewaniem powietrznym, temperatura strumienia powietrza w odległości 1 cm od wylotu do pomieszczenia nie może przekraczać 70°C - jeżeli znajduje się on na wysokości ponad 3,5 m od poziomu podłogi i 45°C - w pozostałych przypadkach. A ponieważ strop nad podłogą jest zwykle poniżej 3,5 m, a temperatura powietrza ogrzewanego kominkiem z grawitacyjną DGP znacznie przekracza 45°C, to grawitacyjna DGP z kominka jest sprzeczna z polskimi przepisami. Nie znam przepisów obowiązujących w innych krajach, w których stosuje się kominki zamknięte. Natomiast w Polsce kominki zamknięte powinny być stosowane wyłącznie z wymuszoną wentylatorem dystrybucją ogrzanego powietrza, które nie powinno przekaczać 45°C. A że jest inaczej - cóż. Nie przejmują się tym kominiarze (przypuszczam, że nawet nie wiedzą o tym przepisie) ani producenci akcesoriów kominkowych (udają, że nie wiedzą). Wentylatory kominkowe zupełnie niepotrzebnie mają odporność temperaturową do 150°C nawet. Wystarczyłoby np.60 albo 80°C. Dodam, że ten przepis nie jest przeżytkiem - ma uzasadnienie zdrowotne. Ale to już inna historia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1610802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 14.02.2007 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nawiew - to podstawa. Co do kratek i przewodów wentylacyjnych - jak przyszedł kominiarz odbierać otwory kominowe, to pytał o wentylację w przypadku kominka. Wskazałem mu kratkę w kuchni. Zgodził się, że w przypadku połączonych pomieszczeń (jadalnia kuchnia salon) jest to rozwiązanie dopuszczalne. Okap kuchenny mam podłączony do innego przewodu wentylacyjnego - nie przyczepił się do tego. dzięki za odpowiedź. Satysfakcjonuje mnie ona ale co będzie u mnie w praktyce to nie wiem. Jestem o tyle spokojny że kominiarz odebrał u mnie przewody kominowe i wentylacyjne przed zamontowaniem kominka i zapchaniem kanału wentylacyjnego rurą do DGP. Jeżeli kominiarz jest ostatnią instancją sprawdzającą to nie mam się czego bać. Jednak jeżeli nadzór budowlany jeszcze może sie do tego przyczepić to już gorzej. Ale dam radę. Tak jak pisałem wcześniej powiem że to coś co stoi w salonie to mebel ozdobny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1611110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 14.02.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jeż - dzięki za wyszukanie przepisów, przydadzą sie wielu osobom...zastanawiam sie teraz czy przekonywać projektanta żeby nie projektował kominów, czy zrobić wbrew loogice, ale zgodznie z "tradycją".I nadal nurtuje mnie kwestia wentylacji grawitacyjnej w kuchni.W przepisach mowa jest o usuwaniu 70m3/h a nie o sposobie w jaki to usuwanie następuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1611116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 14.02.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 u mnie rowniez kominiarz wspominal o kratce wentylacyjnej w salonie z kominkiemPostanowilem tego nie robic - doplyw powietrza do kominka jest oczywiscie doprowadzony niezaleznie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1611261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.02.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 u mnie rowniez kominiarz wspominal o kratce wentylacyjnej w salonie z kominkiem Postanowilem tego nie robic - doplyw powietrza do kominka jest oczywiscie doprowadzony niezaleznie pzdr Ale masz wentylację mechaniczną? Bo jeśli nie, to musisz mieć grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1611993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.02.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jeżu, ale może ten przepis należy interpretować tak, ze w tym samym pomieszczeniu musi być i nawiew i wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72037-pomieszczenie-z-kominkiem-musi-mie%C4%87-wentylacj%C4%99/#findComment-1612002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts