Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie z kominkiem musi mieć wentylację?

Recommended Posts

u mnie rowniez kominiarz wspominal o kratce wentylacyjnej w salonie z kominkiem

Postanowilem tego nie robic - doplyw powietrza do kominka jest oczywiscie doprowadzony niezaleznie

pzdr

Ale masz wentylację mechaniczną? Bo jeśli nie, to musisz mieć grawitacyjną.

powinienem - ale nie mam :wink: - spora otwarta przestrzen razem z kuchnia i schodami

mysle o reku - ale pozyjemy, zobaczymy

pzdr

ps: przydatnosc wentylacji grawitacyjnej jest dla mnie mocno watpliwa, takze biorac pod uwage kominek :roll:

Może tak:

1. Przepisy o wentylacji i przywołane przez nie Normy mówią jednoznacznie, że:

- powietrze MUSI być usuwane z KUCHNI, ŁAZIENEK, WC, oraz z pomieszczeń pomocniczych bezokiennych np. GARDEROBA,

- powietrze (świeże) MUSI być doprowadzone do pomieszczeń mieszkalnych (sypialnie, salony, gabinety)

Minimalne ilości powietrza sa podane.

2. Zgodnie z przepisami KOMINEK nie jest KOTŁEM i w ziązku z tym nie może być ogrzewaniem zasadniczym, natomiast może być instalowany w pomieszczeniu mieszkalnym (a nie kotłowni) po spełnieniu warunków:

- kubatura pomieszczenia w którym go instalujemy ma wynosić 4m3 x kW mocy znamionowej kominka, lecz nie mniej niż 30m3,

- komin ma mieć wymiary min. 0,14 x 0,14 lub średnica 0,15m,

- zapewnić dopływ świeżego powietrza w ilości 10m3 na każdy kW mocy znamionowej kominka.

Przepis na który próbuja powoływać sie kominiarze przy odbiorze (brak wentylacji, a właściwie kratki wentylacyjnej) dotyczy KOTŁOWNI

Tak na marginesie, jesli ogrzewam prądem i nie mam kominka, a wentylacja jest mechaniczna, a wszystko zostało wykonane w zgodzie z projektem, to co ma odebrać lub zakwestionować kominiarz?

A co jest napisane w § 150 ust.9 ? Oto ten przepis:

§ 150 ust.9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe (...) pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

czyli jak powietrze do spalania jest pobierane rurą z zewnątrz to przepis ten juz nie obowiązuje

Pozdrawiam

Tu są dwie sprawy.

Pierwsza no nastepny (10) pkt. przytoczonego paragrafu., który jednak zezwala

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Po drugie, jesli pobierasz "rurą z zewnątrz" to nie pobierasz z pomieszczenia.

Pozdrawiam

Ps. Zapis brzmi "stosowanie mechanicznej wentylacji WYCIĄGOWEJ, a po kiego w "salonie" wyciąg? No chyba , że przenosisz to na otwartą kuchnię, ale jest to oddzielne pomieszczenie (nawet jeśli otwarta), a dodatkowo to co napisałem wyżej.

I jeszcze jedno odnośnie pytania tytułowego. Odpowiet tak. Takie pomieszczenie musi mieć wentylację - w tym przypadku nawiew świeżego powietrza, bo tak stanowia przepisy i logika.

Jeżu, ale może ten przepis należy interpretować tak, ze w tym samym pomieszczeniu musi być i nawiew i wywiew? :o

Nie. Przeczytaj co napisał sSiwy12. Ma rację. Jednocześnie nawiew i wywiew musi mieć tylko kotłownia. A salon z kominkiem kotłownią nie jest. Niektórzy zaś (zwłaszcza niedouczeni kominiarze) błędnie utożsamiają wentylację z kratką wywiewną, a o wentyalcji mechanicznej w ogóle nie mają pojęcia. Tymczasem wentylacja jest po prostu wymianą powietrza. A wymiana występuje tylko wtedy gdy jest nawiew i wywiew jednocześnie. Jednak to nie oznacza że musi być jednocześnie kratka nawiewna i kratka wywiewna w każdym pomieszczeniu. Może być tylko nawiewna w salonie i szczeliny pod drzwiami salonu umożliwiające wypływ powietrza z salonu do kuchni i łazienek gdzie będą kratki wywiewne. Oczywiście można robić nawiew i wywiew do każdego pomieszczenia, zwłaszcza jeśli zależy nam na izolacji akustycznej. Bo szczeliny pod drzwiami znakomicie przepuszczają hałasy. Jednak jeśli nam na tym nie zależy, to do salonu i sypialni może być tylko nawiew w ramach wentylacji mechanicznej, a wywiew tylko z kuchni, łazienek, garderoby i innych pomieszczen gospodarczych.

Zatem moim zdaniem:

1. Wentylacji mechanicznej podciśnieniowej (wyciągowej) stosować nie wolno w pomieszczeniu, z którego kominek pobiera powietrze do spalania (przypadek, gdy kuchnia i salon są w zasadzie jednym pomieszczeniem).

2. Przy wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej zrównoważonej i nadciśnieniowej w mieszkaniu - żadnego wywiewu grawitacyjnego w salonie z kominkiem być nie musi, ba - jest zabroniony nawet.

3. Przy wentylacji grawitacyjnej w mieszkaniu - w salonie z kominkiem wywiew może być, ale nie musi (jednak patrz p.4 i 5).

4. Zarówno przy wentylacji mechanicznej jak i grawitacyjnej w mieszkaniu - musi być zapewniony swobodny wypływ powietrza z salonu z kominkiem do kuchni i łazienek przynajmniej szczelinami pod drzwiami, aby następowała cyrkulacja czyli wymiana powietrza zużytego na świeże z zewnątrz we wszystkich pomieszczeniach mieszkania.

5. Nawiew świeżego powietrza z zewnątrz bezpośrednio do salonu z kominkiem lub bezpośrednio do komory spalania kominka (to zależy od konstrukcji kominka) jest konieczny. I tym bardziej uzasadniony, że infiltracja powietrza zewnętrznego do mieszkania prawie nie występuje, bo współczesne okna i drzwi są bardzo szczelne.

Pozdrawiam

Nie wiem co na to przepisy , ale wentylacja a raczej kanał wywiewny moim zdaniem powinien byc w pomieszczeniu gdize jest zamontowany kominek.

Kanał ten tak jak w przypadku kotłowni jest nie po to żeby kominiarz miał się do czego przyczepić albo żeby miał do czego przystawić zaplniczkę ale ma on za zadanie usuwać spaliny które mogą ew. dostać się do pomieszczenia.

Równie dobtrze mozna powiedzieć ze kanał wywiewny jest zbędny w kotłowni.

Rozmawiałem z inną firmą od reku i koleś, któy wyglądał na zorientowanego i doświadczonego stwierdził,że kratka przy kominku być musi, a w zwiazku z tym najlepiej kiedy przy odbiorze kominiarskiem nei ma jeszce kominka.

Załamkę strzeliłem wewnętrznie i słuchałem go dalej.

Stwierdził,że kuchnia i salon to jedno pomieszczenie w myśł kominiarskich zasad jeśłi nie są przedzielone drzwiami i kiedy w takiej sytuacji zrobi sie nawiew w salonie i wywiew w kuchni to jest to wentylacja zrównoważona w pomieszceniu. Stwierdził ze wiele razy tak robił i że nigdy nei było problemó.

Poza tym na osłode porównał nasz przepisy z holenderskimi.

Jesteśmy 150 lat za murzynami pod tym względem jak widać.

Smutny wnisek z tego jest taki, zę chyab nie uda sie w praktyce zaprojektowac kominka bez kratki wentylacyjnej obok.

Ale będe próbował.

Pozdrawiam

No ale podał ci konkretne przepisy? czy to znowu Tak-Mi-Się-Wydaje?

Bo to dla mnie nie jest wystarczający argument, że musi być.

W razie czego nie wstawiam drzwi do kuchni. Przynajmniej do czasu odbioru.

Niewstawienie kominka - jaki to ma sens? Wg mnie to nie przejdze, przecież komin ewidentnie do kominka, jakby był zakryty, to co innego - mógłbyś powiedzieć że zmieniła ci się koncepcja, a tak?

NIE MA TAKICH PRZEPISÓW KTÓRE NAKAZUJĄ MONTOWANIE KRATKI WYWIEWNEJ (KANAŁU WYWIEWNEGO) W POMIESZCZENIU MIESZKALNYM Z KOMINKIEM !!!!

Natomiast, jesli ktoś chce, to może takowy zainstalować - oczywiście w zgodzie z przepisami - tylko niech ktoś mi wytłumaczy PO CO??? :o :o

Moim zdaniem takie rozwiazanie ma wiecej wad niż zalet (o ile sa jakieś zalety) :oops:

NIE MA TAKICH PRZEPISÓW KTÓRE NAKAZUJĄ MONTOWANIE KRATKI WYWIEWNEJ (KANAŁU WYWIEWNEGO) W POMIESZCZENIU MIESZKALNYM Z KOMINKIEM !!!!

Natomiast, jesli ktoś chce, to może takowy zainstalować - oczywiście w zgodzie z przepisami - tylko niech ktoś mi wytłumaczy PO CO??? :o :o

Moim zdaniem takie rozwiazanie ma wiecej wad niż zalet (o ile sa jakieś zalety) :oops:

Całkowicie sie z Tobą zgadzam!!!

I mama nadzieję że uda mi sie przekonać projektanta, kominiarza i uniknę wszelkiech kratek i grawitacji.

Do dominikams:

Powoływał sie na obowiązującą normę, aczkolwiek robił to nieco mętnie.

Pozdrawiam

No właśnie powoływał się na normy - ale jakie? Tak to ja też sobie mogę powiedzieć.

Przy okazji - wiadomość z ostatniej chwili od moich panów od reku (właśnie robią mi przepusty w stropie pod wentylację) - nie trzeba mieć dodatkowego wywiewnika grawitacyjnego, pod warunkiem, że jest doprowadzone powietrze z zewnątrz do spalania. Moi panowie chyba są zorientowani - nawet podali mi co to za przepisy i z którego roku.

Talbot - po prostu pokaż panu projektantowi te przepisy. Jeśli nadal się będzie upierał przy swoim, zażądaj pokazania tych rzekomo nakazujących robienie kratki.

Ja do odbioru kominiarskiego będę miała przygotowany wydruk 8)

Dokłądnie tak zamierzam zrobić.

Pamiętasz jaki przepis podali twoi fachowcy od reku?

I mam nadzieję że uda mi sie przekonać projektanta, kominiarza i uniknę wszelkiech kratek i grawitacji.

Przekonywać oczywiście możesz. Jednak uprzejmie zwracam Ci uwagę, że to nie Ty musisz przekonywać. Jako inwestor nie musisz się znać na wszystkim. To właśnie projektanci, kominiarze i inni fachowcy, każdy w swojej profesji, mają obowiązek przekonać Ciebie do swoich racji i okazać Ci przepisy, które uzasadnią ich opinie i ekspertyzy. Za to między innymi biorą pieniądze.

Powoływał sie na obowiązującą normę, aczkolwiek robił to nieco mętnie.

W Polsce od co najmniej kilku lat normy są tylko nieobowiązującymi zaleceniami. Obowiązują zaś tylko te spośród nich, które są konkretnie przywołane aktualnymi przepisami prawa. Więc sama norma nic nie znaczy bez przepisu, który nakazuje ją stosować. Oczywiście nasuwa się pytanie - gdzie jest napisane, że normy nie obowiązują? Odpowiadam - nigdzie. Ale również nigdzie nie jest napisane, że wszystkie obowiązują.

Pozdrawiam

Niezła dyskusja rozgorzała a myślałem że temat obejdzie się bez echa. Najczęściej projektanci dodają do komina pod kominek kanał wentylacyjny tylko zapominają dodac jeszcze jeden do włożenia weń rury do DGP. Jak już ktoś montuje kominek to jasne jest że chce przynajmniej w prosty sposób zapodac wytwarzane ciepło do innych pomieszczeń a ma do dyspozycji jeden kanał. Tak było u mnie. Miałem do wyboru albo bawię sie w przebijanie stropu i ścian albo zapycham kanał wentylacyjny rurą do DGP. Wybrałem to drugie a dopiero później zastanowiłem się czy dobrze robię (jezeli chodzi o przepisy). Z dokonanych przez Was wcześniej analiz wynika raczej że gdy doprowadzone jest powietrze z zewnątrz to otwór wentylacyjny w tym pomieszczeniu nie jest potrzebny. Ponadto jeżeli pomieszczenie z kominkiem łączy się z kuchnią to tym bardziej. Wiadomo jednak że być może bezpieczniej jest aby wywiew był również bezpośrednio w poblizu kominka. Wszyscy znamy zabójcze działanie czadu. teraz kwesia tego czy wywiew w kuchni da radę wyciągnąc to co nazbiera się w salonie z kominkiem? Mozna robić wywiew w każdym pomieszczeniu ale nie nalezy się później dziwić że domu nie idzie dogrzać. Całe ciepło jest wysysane przewodami. Można sobie wstawiać szczelne okna drzwi z niską przenikalnością ciepła, dawać grupy steropian na podłogi i ściany ale gdy przesadzi się z otworami wentylacyjnymi i nie zastosuje odzyskiwacza ciepła wówczas w domu i tak będzie zimno. Poznałem to na własnej skórze. Zanim zacząłem wykańczać kuchnię i wstawiać kominek miałem kilka nie zaklejonych otworów (oprócz tych przeznaczonych pod wentylację) w kominie do kominka i w przewodach wentylacyjnych w kuchni przeznaczonych pod zamontowanie drzwiczek do wyczystek. Mimo palenia cały dzień i temperatury na zewnątrz około 0 st w pomieszczeniach tych temperatura dochodziła maksymalnie do 15 st.. Po zapchaniu wszystkich zędnych otwórów temperatura spokojnie osiaga 20st