Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakieś JAJA

Recommended Posts

przekopane co sie narobiło , ja jak zaczynałem niecałe 2 lata temu to sami sie hurtownicy prosili i robili wyścigi na moją budowę kto taniej i szybciej przywiezie materiał ...... pustak mega 25 P+W z Kozłowic kosztował wtedy 4,10 brutto....fajne były czasy.....za 45 zeta metr kw. materiału na ściany....

Ten temat już kilkakrotnie przewijał się na forum. Prawda jest taka że pracownicy uciekają nie tylko z firm budowlanych - co objawia się brakiem wykonawców, ale też z innych branż polskiej gospodarki. Większość producentów materiałów budowlanych też ma problemy z personelem.

Póki wynagrodzenia w niektórych sektorach gospodarki nie wzrosną, nie mamy co liczyć na poprawę sytuacji.

Co do materiałów budowlanych jest jeszcze jeden problem, za który powinniśmy podziękować naszemu rządowi. Sporo firm ma kontrakty na Wschód do Rosji. A z powodu nieudolnej polityki prezydenta, premiera i MSZ grozi blokada wymiany gospodarczej z Rosją, dlatego też firmy wysyłają ile mogą na wschód, przed wprowadzeniem blokady - chcą jak najszybciej zrealizować zamówione kontrakty i niemieć strat. Gdyż odbiorcę końcowego nie interesuje iż rządy się "nie kochają". Jak nie ma cegły z Polski to weżmie i kupi cegłę z Niemiec. Za to producent dostanie mocno po kieszeni :evil: :evil: :evil:

dzisiaj usłyszałam w radiu, że w przyszłym tygodniu mają się odbyć w Łodzi targi budowlane.

I nie wiem czy teraz kupować to co jest czy czekać a wszedzie mówią, zę ceny będą jeszcze rosły. a może na targach coś się uda kupić.

Nie panikuj jak rok temu zaczynaliśmy i szukałam materiałow typu pustaki etc. też była panika. Ale że korowody bankowe mieliśmy w toku więc musieliśmy czekać z zakupem. A poten okazało się że ceny się nie zmieniły mało tego nawet nieco spadły (stal), ale za to nieco cement podrożał i w sumie - rachunek wyszedł na jedno. A dachówka jak widzę do dzisiaj nie zmieniła ceny sądząc po postach. Teraz jest szaleństwo totalne i sami klijenci naganiają ceny. Myślę że trzeba się przyczaić :wink:

Z drugiej strony po wypowiedziach Putina mam cichą nadzieję że będzie górka budowlana tak jak świńska. Bo z tego co wiem to jak za dawnych czasów Wielki Brat bieże wszystko jak leci.

W Toruniu też jest nieciekawie z materiałami. Objeździliśmy kilkanaście hurtowni i nigdzie nie było suporexu na składzie i zamówienia dopiero od marca przyjmują. Zdecydowaliśmy się na poroterm, bo jak nam powiedzieli po ile będzie suporex po podwyżce to stwierdziliśmy, że niewielka róznica wyjdzie. A poroterm 25 udało nam się dostać po 6 zł brutto/szt. I to tez z wielkim problemem, bo nigdzie praktycznie na składzie nie mają. A następne dostawy to już po nowych cenach beda. Nie ma na co czekać trzeba kupować, bo potem się zdziwić można.

witajcie,

a mnie ciekawią dwie sprawy:

Czy te ceny kiedyś spadną i będą na nas patrzeć ze współczuciem, że przyszło nam się budować w takim okresie?

I, skoro trzeba czekać na materiały, bo naprędce się robią, to jakiej one będą jakości, skoro wszystko się sprzedaje na pniu?

Ela

A ja uparcie będę twierdził, że ten balon jest sztucznie nadmuchiwany ;) Dałem ogłoszenie w kilku serwisach, hurtownia (podobno ;) ) też szuka i jakoś kiepściutkie zainteresowanie 15 paletami thermoporu 25, które sobie leżą na moim placu budowy ;) W cenie 3,62zł/szt ;)

Nie mam w tym utopionych milionów, ale miejsce zajmuje i chciałbym się tego pozbyć. Coś te tłumy budujących (niezapodażowanych ;) )dość wirtualne są.