Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

JESTEM UŻYTKOWNIKIEM PIECA NA EKOGROSZEK - POCZĄTKUJĄCYM, MAM PROBLEM Z USTAWIENIEM KONFIGURACYJNYM PIECA. CZESTO PRZY NASTAWACH FABRYCZNYCH SAM SIĘ WYŁĄCZAŁ-WYPALONY WĘGIEL.MOJE OBECNE NASTAWY TO;

PRA 25 S

PAU 130 S

CDP 25 S

POP 1

COC 10 MINUT

OFS 5

BPO 8

PIEC CHODZI DO MOMENTU OSIĄGNIĘCIA TEMPERATURY ZADANEJ NA TERMOSTACIE POKOJOWYM I PRZECHODZI W STAN NADZORU, I TAK POTRAFI TRWAĆ OK 3-4 GODZI PRZEZ TEN CZAS WYCHŁADZA SIĘ TEMP. WCU TEMP SPADA DO 35 STOPNI.JAK TEMU ZAPOBIEC BO NIE MAM WTEDY CIEPŁEJ WODY DO KĄPANIA, PROSZĘ O POMOC

https://forum.murator.pl/topic/72051-piec-retorowy/

bo tak to raczej bedzie , jak masz sterownik pokojowy podłaczony to kocioł działa z priorytetem sterownika , czyli jak sie nagrzeje w domu to piec przechodzi zmuszony przez sterownik w tryb podtrzymania i czeka aż się ochłodzi w domu , tak ma to działać, a ciepła woda ? ja mam też sterownik pokojowy, ale do bojlera mam osobną pompę ładującą zasobnik, ta pompą też steruje sterownik kotła i ma ona wyzszy priorytet niż sterownik pokojowy, poprostu jak temp. wody w bojlerze spada , to włącza się pompa i niezależnie od instalacjo CO grzeje wodę .

Jak masz tak że nie grzeje wody w bojlerze to jest żle zrobiona instalacja CWU, niedopasowana do kotła i sterowania , musiałaby być osobna pompa , lub jeśli nie, to wtedy zrezygnować ze sterownika pokojowego ( czego nie polecam ) i regulować temp. głowicami na grzejnikach , a temperaturę CWU za pomocą zaworu np. 3 lub 4 ro drogowego.

https://forum.murator.pl/topic/72051-piec-retorowy/#findComment-1611159