Anisia3 13.02.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Czy są jakies zestandaryzowane wymiary parkietu? Za dwa dni przychodzą mi mierzyć okna i przy balkonie wysokość posadzki ma znaczenie. A przecież jeszcze nie mam ostatecznej wersji. Chodzi mi o zwykłą tradycyjną klepkę a nie panele ani finish parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 13.02.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 najczęściej 22 mm, ja mam 16 - jest tańszy ale można go mniej razy cyklinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.02.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No właśnie z 22 mm spotkałam się. CXhcę mieć grubszy. Ale gdzieś widziałam też 24 mm. I teraz juz nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angielka 14.02.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 w domu moich rodziców od ponad 25 lat leży parkiet (mozaika) o grubości 8 mm (bo w tamtych latach cięzko było dostac cos innego) - cyklinowany kilka razy i naprawdę nie widać tego, że jest zacienki czy coś w tym rodzaju..... do swojego domu kupiłam parkiet o grubości 15 mm (i nie uważam że jes za cienki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 14.02.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Anisia, najlepiej idź na eksopzycję parkieciarską, pooglądaj i wybierz co Ci się podoba. W pewnym sensie liczą się też proporcje, jeżeli wybierzesz mozaikę to tak jak pisze angielka wystarczy 8 mm, a jak dyle (takie krótsze dechy) to przydałyby się grubsze (są takie 25 mm). Nie wiem czy jest to prawda, ale brzmi logicznie - parkieciarz powiedział mi, że im cieńszy i mniejszy kawałek drewna (klepka) tym mniej pracuje, bo drewno pracuje zawsze, a ja bałam się szpar, więc pomimo, że podobały mi się klepki 7x45x22 wybrałam 7x35x16. Położone mam na okrętówkę, więc nie ma wielkiej różnicy, póki co szpar zero, leży od grudnia, ale mamy taką zimę, że kaloryfery zakręcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 14.02.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Ja mam parkiet 70x450 gr. 14mm i w dodatku ułożony na ogrzewanej podłodze i szpar też nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts