Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w projekcie - czy dobrze robię???

AAgnieszk

Recommended Posts

Agnieszk - zajrzałam, prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem, dlaczego mówisz zmianach ścianki na górze?

ja myślałam, że mówisz o takiej zabudowie http://images20.fotosik.pl/42/5a11abf7e02dff94m.jpg

czyli ścianka jest tylko pod schodami

Ścianka byłaby oczywiście pod schodami, ale przy zmianie biegu schodów, na poddaszu drzwi do łazienki by się nie zmieściły i dlatego trzeba by poprzestawiac nieco ścianki

Jej AAgnieszka ! znalazłam w moich zbiorach coś takiego

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/4/0/2/19102585_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/h/6/7/1/20041059_d.jpg

Tak wyglądaja mniej więcej schody bez tych scianek :roll:

Nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi(nie wiem czy masz piwnice czy nie!)

pzdr cyla

Cyla, wow...... :p :p :p masz układ pomieszczeń na parterze prawie taki jak u mnie. Widzę, że ścianki między schodami nie postawiłaś i jest bezpośrednie przejście z holu do garazu. Czy ścianka będzie? Bo w projekcie jest dokładnie tak jak ja mam w planach... :o

Optuje za sluza i scianka. Ta przestrzen pod schodami na pewno sie przyda, a po wtore schodow tak usytuowanych w przestrzeni domu i tak nie ma jak wyeksponowac, bo nie widac ich zbyt wiele. Sciana salonu nie pozwala na glebsza perspektywe, wiec schody ogladac mozna wylacznie z bliska.

Uwazam, ze lepsze bedzie odkrycie tych pierwszych kilku stopni w odwroconym biegu na przedpokoj. Ladnie wykonczone beda zdobic i zapraszac do wejscia.

Nie zmniejszalabym natomiast wiatrolapu.

Pozdrawiam :D

Ścianka byłaby oczywiście pod schodami, ale przy zmianie biegu schodów, na poddaszu drzwi do łazienki by się nie zmieściły i dlatego trzeba by poprzestawiac nieco ścianki

OK. Przyjrzałam się dokładniej projektowi. Ja bym to inaczej rozwiązała. Zamiast spocznika zrobiłabym 4 trójkontne schodki. W ten sposób górny bieg zacząłby się wyżej i skończył się szybciej (o 3 schodki szybciej). W ten sposób góra nie musiałaby być przerabiana.

Co do zdjęcia moich schodów, to nie bardzo mogę go zrobić. Mamy nieocieplona górę i w związki z tym klatka schodowa została zabudowana całkowicie lekka konstrukcją drewnianą. Tak więc nie da się sfotografować tego co chciałabyś zobaczyć.

Teraz jest dokładnie na poziomie spocznika i musi tam zostac poniewaz z drugiej strony jest takie samo (łazienka). Tak naprawdę schody ze spocznikiem uważam za najbardziej wygodne i szkoda by mi było zamieniac je na zabiegowe.

JoShi a co sądzisz o zmianach na górze? Może cos podpowiesz? :wink:

Bałabym się, że wyjdzie taka skośna kiszka między łazienka a gabinetem... Ścianki trzeba by było ustawić tak, zeby były prostopadłe i równoległe do tego ściętego narożnika sypialni sąsiadującej z łazienką. Zastanowiłabym się też trochę nad powiekszeniem holu kosztem właśnie tej sypialni.

Poza tym ponieważ za ścianka z drzwiami do łazienki powstaje taki bezsensowny kącik z powodu komina to przesunęłabym tę ściankę jeszcze głębiej tak, żeby zaczynała sie od rogu komina. Teoretycznie tracisz trochę miejsca, ale to miejsce i tak jest nie do wykorzystania. W takim układzie może nawet nie trzeba będzie przesuwać ścianki między gabinetem i łazienką.

Czemu przeniosłaś łazienkę ?

Cyla czy oprócz tego malutkiego okienka (jakie ma wymiary? mam w projekcie chyba podobne) schody jeszcze są doświetlone jakimś oknem?

Własciwie tak bo u góru u na tej scianie gdzie sie zaczynają mam okno balkonowe

(zamiast dachu na garazu mamy taras) Okienko nieduże 550x560 ,ale drzwi balkonowe normalnych rozmiarów :wink:

pzdr cyla 8)

Bałabym się, że wyjdzie taka skośna kiszka między łazienka a gabinetem... Ścianki trzeba by było ustawić tak, zeby były prostopadłe i równoległe do tego ściętego narożnika sypialni sąsiadującej z łazienką. Zastanowiłabym się też trochę nad powiekszeniem holu kosztem właśnie tej sypialni.

Poza tym ponieważ za ścianka z drzwiami do łazienki powstaje taki bezsensowny kącik z powodu komina to przesunęłabym tę ściankę jeszcze głębiej tak, żeby zaczynała sie od rogu komina. Teoretycznie tracisz trochę miejsca, ale to miejsce i tak jest nie do wykorzystania. W takim układzie może nawet nie trzeba będzie przesuwać ścianki między gabinetem i łazienką.

Czemu przeniosłaś łazienkę ?

JoShi Komin w łazience zmniejszymy tzn. zrobimy go w prostokącie, będzie dłuższy ale zdecydowanie mniej wystający. Łazienkę z gabinetem zamieniłam ze względu na metraż który zmniejszył się na jego niekorzyść.

Mam taki mętlik w głowie, że juz na projekt patrzeć nie mogę, sama nie wiem jak to wszystko "rozłożyć" aby było dobrze... :(