Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popełniłem przestępstwo - pomocy!

krzyszt17

Recommended Posts

Zapomniałem podczas starania się o pozwolenie na budowę domu o wjeździe na posesję, a architekt (pierdoła) nie podpowiedział mi o tym i teraz mam problem. Utwardziłem prowizorycznie wjazd na działkę co by ciężki sprzęt nie grzązł i byłem zadowolony do czasu aż pojawił się pan z nadzoru dróg i od tej pory jestem ścigany.

Poradźcie co robić, droga jest wojewódzka, czy trzeba przejść całą procedurę uzyskania pozwolenia na budowę (mapki, projekt, opłaty itd.), czy w nowym prawie budowlanym są jakieś zmiany dotyczące drogi, może wystarczy tylko zgłoszenie?

Pomóżcie proszę, a jak nie to napiszcie chociaż w którym zakładzie karnym pozwalają mieć laptopa, abym mógł śledzić forum.

Pozdrawiam Krzysztof

po 11 lipca na utwardzenie drogi wystarczy zgłoszenie, ale na jej włączenie do sieci dróg i tak wymagana będzie zgoda ZDIK.

Ciebie jak rozumiem już nakryli, więc nie wiem, czy procedura będzie możliwa :sad:

PS. laptopem nie zaprzątaj sobie głowy - i tak ci go skonfiskują na pokrycie kosztów procesu stulecia :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-05-30 10:00 ]

A co mówi ten cały nadzór? Może spróbój starej metody zadzwoń albo pojedź do nich i poproś radę jak wybrnąć z kłopotów, może dadzą namiary na kogoś kto Ci pomoże w sprawach "papierkowych" bo fizycznie juz drogę masz. Chyba nie każą Ci helikopterem wozić materiałów na budowe? Jak oni kogoś podpowiedzą to potem już poleci równolegle budowa domu i pozwolenie na drogę. Nie są to odkrywcze myśli ale tak działałem we wszystkich prawie spawach wmagających zatwiedzania i dobrym skutkiem. Chyba że trafisz nan nadgorliwca, no to będziesz miał pare siwych włosów więcej ale pamietaj On też ma swojego kierownika a wogóle to też są tylko ludzie.Pomyślności.

P.S.Pisz co się będzie działo.

Gall

Tutaj zapewne są dwa problemy:

1) Zająłeś czasowo część pasa drogi bez zezwolenia (a co za tym idzie bez stosownej opłaty).

2) Zamierzasz zrobić stały dojazd.

Każdy z powyższych rządzi się swoimi prawami.

Pzdr.

• 2 weeks później...