paulapaula 13.02.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 może ktoś podzieli sie ze mną doświadczeniami lub pomysłem jak zamontowac zewnętrzne rolety na narożnym oknie?to okno jet umieszczone tak ze w narożniku nie mażadnego murowanego słupka, tylko taki drewniany profil do którego mają być przymocowane dwa okna, ale skrzynki rolety które mają 20x20 raczej tak sie zejdą ze nie da sie ich rozwinąć..nie wiem jak to wymyślić zeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulapaula 13.02.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 tak dla jasności jeszcze jestem na etapie planowania kolejności prac i nie mam nawet wytyczonego budynku, ale nurtuje mnie strasznie ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 13.02.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 truna sparawa , generalnie tych co pytalem twierdzili ze nierealne lub proponowali dziwne rozwiązania. rolety chowane w ociepleniu 20 cm, rewizje malowane w RAL pod kolor elewacji - problem polega na tym że z jednej strony prowadnica przykręcona jest do ościeżnicy a drugiej do słupka narożna ( nie są w jednej płaszczyźnie i trzeba zastosowac z jednej strony tzw prowadnice porzeżone heroala)- po zrobieniu jwpuszka z roletami ostaje od ściany ok 15 mm - trzeba dac ocieplenie - styro- okna idealnie zlicowne z płaszczyzną ścianyreszta na konkretne zapytanie bo pisać można dużo http://rezulak.pl/Nowy%20folder/rol_narozna.jpghttp://rezulak.pl/Nowy%20folder/parapet3.jpggrubsza prowadnica http://rezulak.pl/rolety4.jpg jak masz pytania służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulapaula 13.02.2007 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 czyli jesli dobrze rozumien na jednej ze ścian ocieplenie jest grubsze o to 15 mm którym przykrywamy przesuniętą puszke? Ps czy to twój dom na załączonych fotach , podoba mi sę efekt tych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 13.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 nie o to chodzi słupek narożny jest grubszy od lica okna i do niego jest przykręcona prowadnica z drugiej strony trzeba coś podłożyc pod prowadnicę zby roleta buyła równolegle do okna. Ps czy to twój dom na załączonych fotach , podoba mi sę efekt tych okien tak mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulapaula 13.02.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 rozumienm , ale jak w takim razie mieści sie sama skrzunka rolety , jaki typ zastosowałeś? Ps: podoba mi sie twój , dom, rozmach i spójność robią wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 13.02.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 RKS - z rewizją na zewnątrz na tym etapi przypilnuj aby okna były montowane z licem muru- nie głębiej puszkę z roletami zamontujesz na prowadnicach i uszczelnisz pianką ( pomiędzy puszka a ściana będzie ok 15 mm) PS dziekuję za uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 19.02.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam Szukałem, szukałem ale nic nie znalazłem, więc pytam: Czy istnieje możliwość wyposażenia okna narożnego w roletę zewnętrzną chowaną w wcześniej przygotowanym nadprożu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 19.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Oczywiście istnieje taka możliwość .Stosując nadproże roletowe - kątowe w którym pracują dwie niezależne od siebie rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Be Clewer odpada, Integro może być, RKS Sławasa także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 19.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ........... RKS Sławasa także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ........... RKS Sławasa także i co rżysz jak kuń ? chop zna się na rzeczy - dobrze ze zaznaczył iż będą to dwie niezależne rolety - a nóż widelec klient myślałby ze będzie miał jeden pancerz kątowy :lol: Ale po dzień dzisiejszy nie podjął merytorycznej rękawicy w innym wątku a ja czekam na kolejne wady i zalety każdego z systemów zdaniem Slawasa Jak na razie wiem tylko ze to co proponuje jest najlepsze i nawet Leier jest do bani wśród RKSów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 19.02.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ..... chop zna się na rzeczy - dobrze ze zaznaczył iż będą to dwie niezależne rolety - a nóż widelec klient myślałby ze będzie miał jeden pancerz kątowy :lol: .... U mnie w tym tygodniu klient chciał roletę zewnetrzną w półkolu- równoległą do okna łukowego ..... i nijak nie mógł zrozumieć jak to nie można skrzywić kawałka blachy ( dla niewtajemniczonych- skrzynki Integro) i rury ( dla niewt.....itd- wałka z silnikiem ). Dałem mu pałąk od wiadra w rękę, żeby mi pokazał jak taki bedzie sie kręcił w skrzynce- dopiero wtedy sczaił problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.02.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 oj stary, nabijasz się z ludzi, nie ładnie To tak jak ja kiedyś z pół godziny tłumaczyłem zjawisko przy oknach lukowych - jak to się dzieje ze zawadza łuk o nadproże... i nie wytłumaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Oczywiście istnieje taka możliwość . Stosując nadproże roletowe - kątowe w którym pracują dwie niezależne od siebie rolety Ale oczywiscie wtedy skrzynki musza byc "wysuniete" przed lico okna - tzn. natynkowe ?? No bo inaczej jedna roleta bedzie w rzucie z gory nachodzic o druga, o jej grubosc Napiszcie cos wiecej bo mam podobny problem w oknach wykuszowych. Tzn. ja planuje zwykle rolety natynkowe nad otworami okiennymi bo i tak je przykryje podbitka (mam wysokie okna - prawie do wienca - ok ~12cm nadproza tylko od srodka jest), wiec widac ich nie bedzie ale mnie zaciekawiliscie z ta skrzynka nadprozowa katowa pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.02.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 kolega Slawas jak się pojawi linki zapoda chodzi o nadproża do rolet RKS - wtedy nic ci wystawać nie będzie ale.... ....ale to już kolega powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.02.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ale oczywiscie wtedy skrzynki musza byc "wysuniete" przed lico okna - tzn. natynkowe ?? No bo inaczej jedna roleta bedzie w rzucie z gory nachodzic o druga, o jej grubosc Napiszcie cos wiecej bo mam podobny problem w oknach wykuszowych. Kolego Jareko - bez złośliwości proszę.... Co się tyczy problemu w oknach wykuszowych to isnieje takie rozwiązanie.. http://foto1.m.onet.pl/_m/f62243ecfa872dbf0675728dc0be2c55,6,19,0.jpg ale o tym trzeba pomyśleć wtedy gdy ,, mury pną się do góry '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Co się tyczy problemu w oknach wykuszowych to isnieje takie rozwiązanie.. http://foto1.m.onet.pl/_m/f62243ecfa872dbf0675728dc0be2c55,6,19,0.jpg ale o tym trzeba pomyśleć wtedy gdy ,, mury pną się do góry '' Mnie to dalej nie zadowala bo ja mam prawdziwy wykusz czyli taki ksztalt okna: |____| Okno - lacznik 90st, okno, lacznik 90st, okno Tutaj ten system zdaje sie, nie zadziala jak nalezy bo jedna roleta bedzie wchodzila na druga Jezeli mamy wykusz z murkiem pomiedzy oknami to w sumie kazdy system sie nada bo wtedy mamy normalne okna w wykuszu, a nie okna wykuszowe pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 20.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Rzeczywiście. Są różnego rodzaju konstrukcje wykuszowe i w pewnych przypadkach bez zastosowania poszerzeń niewiele da się zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.02.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Rzeczywiście. Są różnego rodzaju konstrukcje wykuszowe i w pewnych przypadkach bez zastosowania poszerzeń niewiele da się zrobić. Pozdrawiam U mnie na szczescie okna sa wysokie i beda poprostu najprostsze i najtansze skrzynki natynkowe - zostana nad podbitka wiec nie bedzie ich widac - zostawie tylko klapy rewizyjne w razie czego i juz Jedyne nad czym bede pewnie kombinowal to zgranie kolorystyki prowadnic do koloru okien (orzech). Te najtansze rolety z tego co widzialem sa tylko w kolorze (bez okleiny drewnopodobnej) i bedzie maly zgryz.. Musze jeszcze wogole przemyslec temat rolet chyba pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts