Monika B 14.02.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam pytanie do znawców tematu, bo w wyszukiwarce nic nie znalazłam. Własnie przekwitły mi krokusy w doniczce, a chciałabym wysadzić je w trawnik jak się ociepli. Jak z nimi postepować? Listki własnie więdną. Czy należy cebulki wrzucić teraz do lodówki (a może zamrażarki ) ? I na ile? Przestać już podlewać? Szkoda mi zmarnować cebulki. pomóżcie laikowi please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.02.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Najprościej przestać podlewać. Gdy zaschną można nawet już od razu wiosną wsadzić do ogrodu. Co prawda nie będą kwitłu ale mają szansę że w przyszłum roku zakwitną. Możesz też po zasuszeniu odczekać na właściwy tj. sierpień/wrzesien termin i wsadzić wtedy do gruntu. Nie polecam ponownego stratyfikowania tj. lodówka i te sprawy bo cebule na kwity w doniczkach są pędzone i bradzo wysilone. Ale można częstto tym sposobem mieć nowe cebulki na ogrodzie. Podobnie można postąpić z prymulkami. Gdy przekwitną (ale bez zasuszania) wsadzamy je wiosną do ogrodu. Jeśli jest to Primula veris to bez obawy się zaaklimatyzuje. Jednak najczęsciej są to Primula acaulis lub oboconica. Te nie zawsze przezimują choć czasami się to udaje i cieszą nasze oczy w kolejne lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 14.02.2007 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Bardzo dziękuję! Wysadzę jesienią, bo teraz trawnik nie będzie jeszcze gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts