Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapłata za nieruchomość, akt notarialny a kredyt

szpclab

Recommended Posts

Witam,

Proszę o wyjaśnienie mi pewnej sprawy.

Załóżmy, że kupuję działkę (lub inną istniejącą już nieruchomość) na kredyt.

Mam umowę przedwstępną (zwykłą, nie w formie aktu notarialnego).

Bank przyznaje mi kredyt (zdolność ok, wszystkie papiery nieruchomości ok).

W jaki sposób kredyt ten zostaje wypłacony? Przed podpisaniem aktu notarialnego końcowego, czy po? Jeśli po to jaką gwarancję ma sprzedający, że wogóle zobaczy pieniądze? Co zrobić w takim wypadku jeśli on chce dostać pieniądze najpóźniej przy akcie notarialnym? Czy pieniądze dostaje on na konto, czy mogę ja?(wydaje mi się, że banki chcą dawać sprzedającemu).

Pozdrawiam,

S.

Zawsze po ostatecznym akcie notarialnym.

Jaka sprzedajacy ma gwarancje, ze wyplacisz mu gotowizne? A jaka ty, ze sprzedajacy wyda ci klucze? Zadnej. Mozesz sie wycofac, oczywiscie podejmujac ryzyko, ze za jakis czas pojawi sie u ciebie komornik. Akt notarialny "zmusza" obie strony do realizacji umowy. Jesli jedna ze stron wycofuje sie, to druga ma prawo domagac sie realizacji umowy sadownie.

Oczywiscie pisze o skrajnosciach. Kolejne kroki sa takie: umowa przedwstepna, przyznanie (teoretyczne, promesa) kredytu, akt koncowy, przelew pieniedzy na konto sprzedajacego (najczesciej 3-5 dni), wydanie kluczy.

Jesli kupujesz w kredycie, to nigdy tych pieniedzy nie "widzisz", zawsze ida na konto sprzedajacego.

Co zrobić w takim wypadku jeśli on chce dostać pieniądze najpóźniej przy akcie notarialnym?

Nic. Nie masz wplywu na procedury bankowe. Przepraszam, mozesz: a) przekonac sprzedajacego o procedurach; b) zrezygnowac z transakcji; c) zaplacic gotowizna

A jak to jest przy kupowaniu mieszkania u dewelopera?

Przecież akt notarialny jest o wiele później niż kredyt. A budowanie domu systemem gospodarczym? Chyba, że się mylę.

Pozdrawiam,

S.

Dom systemem gospodarczym budujesz na dzialce, ktora jest juz twoja wlasnosci. Na budowe dostajesz raty, transze znaczy.

Nie kupowalem u dewelopera, ale podejrzewam, ze musi byc jakikolwiek wstpeny akt notarialny. Inaczej bank nie wyplaci ani zlotowki.