Jasiu 30.05.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Za półtorej tygodnia rozpoczynam robienie hydrauliki.Przedstawiciel Hepwortha namawia mnie żeby zrobić to samemu.Dostałem od niego materiały i wygląda to faktycznie na bułkę z masłem. W zwiążku z powyższym mam prośbę do tych, którzy już układali Hepwortha o jakieś rady / przestrogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 30.05.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Jasiu w zeszłym tygodniu układałem z ojcem instalacje. Co prawda nie był to Hepworth ale wirsbo /www.organikapropex.pl/ System podobny - faktycznie buła z masłem. Nie miałem żadnego pojęcia i faktycznie nie było żadnej trudności. Zaoszczędzono sporo kasy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 31.05.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Witam. Własnie układam. Bardzo proste i lekko się robi. Samemu trochę czasami trudno, ale też się da. Mogę polecić. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 02.06.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Już pisałem, około 9 lat temu wykonałem sam całe Co i CW w Hepwordzie. Jest ok.System teraz produkowany trochę różni się od tego co układałem, ale to jest kosmetyka.Zwróć uwagę na dokładnóść wciśnięcia rury w kształtkę (bardzo trudno było wcisnąć 28- dwa oringi) i na osłonięcie rury przed mechanicznymi urazami, promieniowaniem UV.Przed montażem, byłem na bezpłatnym godzinnym kursie , popytaj się czy nie robią takich kursów obecnie!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 02.06.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Też się kiedyś zastanawiałem nad takim rozwiązaniem wchodził w grę Hepworth lub Marley ale wybrałem ekipę i KAN-a. Koszt materiałów podobny, a roboty dużo. Za c.o w układzie rozdzielaczowym (220m2 dom) + woda + kanalizacja za robociznę zapłaciłem 2500 zł więc doszedłem do wniosku że nie warto samemu się męczyć przez 2 miesiące po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.06.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 YEYO2 miesiące to bardzo długo. Sprawna ekipa 1 fachman i 1 pomocnik dom o pow. 220 m2 półtora no góra 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 02.06.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Chodziło mi o to że mi zajęłoby 2 miesiące gdybym układał sam. Ekipa zrobiła to w niecałe 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.06.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Rozumiem sam popołudniami. Sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.06.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Witam. Dwa tygodnie?!? Ja co prawda zrobiłem tylko połowę (poddasze), ale zajęło mi to 1 dzień. Na dole jest podobny układ, pewnie dzień zejdzie. I jeszcze jeden na wodę. Robię sam. Nie wiem co można robić we dwóch lub trzech przez dwa tygodnie? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Mam podobne doświadczenia jak ArtMedia. U sąsiada ekipa trzech ludzi zrobiła całe CO w 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 02.06.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Chyba odeszliśmy trochę od tematu. Czas jest rzeczą względą. Moja ekipa robiła ponad tydzień i wcale nie spali na leżąco. Dwie szafki rozdzielaczowe 17 grzejników, rury w osłonie peszel "zimne" lub ocieplenie pianką "ciepłe", kształtki w rurę + zaprasowywany pierścień. Dwie łazienki + kuchnia + umywalka w garażu, dwa piony kanalizacyjne. Może ktoś potrafi szybciej ale ja wolę wolniej i dokładnie. Mój ojciec robił w starym domu instalację elektryczną w 3 dni ja robiłem swoje instalacje teletechniczne 2 tygodnie + 2 tygodnie popołudnia i położyłem 900m przewodu elektrycznego 600m skrętki 300m przewodu antenowegoi jak tu porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Czas jest rzeczą względną. Ogólnie klamka zapadła - właśnie kompletuje materiały - od weekendu zaczynam. teraz utknąłem na kolejnym, prostym (z pozoru) zadaniu. Jak zgrzać pasy folii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 03.06.2003 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Jasiu co się stało że co nie robisz w miedzi ? byłeś zagorzałym jej zwolennikiem. pytam ponieważ za 3 m-ce będę robić co i wodę Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.06.2003 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Dzieńgi Instalacja z miedzi to masa połączeń, które muszą być zrobione porządnie (na twardy lut). Do tego trzeba dobrej ekipy, a ta "dobrze" kosztuje. Z Hepwortha moge zrobić wszystko (CO, CWU, ZW i podłogówka) i jedyne co tracę (w stosunku do miedzi) to trochę gorsze parametry "higieniczne" (chodzi o bakterie w rurach z wodą). Cena materiałów miedź i Hepworth jest w zasadzie taka sama (miedź wychodzi taniej jeśli nie stosujesz drogich kształtek tylko gniesz rury), a z Hepwortha instalacje moze zrobić każdy. W zeszłym tygodniu zrobiłem elektrykę (już po tynkach ) więc się rozzuchwaliłem i hydraulikę też postanowiłem zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 04.06.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 a te wszystkie historie o awariach kotłów i plastyczności plastiku przy wysokich temperaturach i te inne sprawy które poruszaliście przy porównywaniu miedzi kontra plastik a jak ci podoba sie sprawa polibutylenu a sprawa chloru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.06.2003 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Krytyczne temperatury dla Hepwortha są powyżej 100 st.C - tyle nie wydoli mój kocioł Co do chloru to Hepwort dopuszcza stężenie kilkukrotnie wyższe niż dopuszczalne wg.polskich norm (norma max 0,5 mg/l, Hepworth max 2mg/l) Wg ich wyliczeń system ma wytrzymac 50 lat przy wodzie o temp 60 st.C i stężeniu chloru 1mg/l (100% powyżej dopuszczalnej normy) W sumie nie widze tu problemu. Za to kolosalną zaletą jest fakt, że mogę (częściowo) wykonać instalacje sam. Jak mi jeden misio z miodem w uszach zaśpiewał 80,- pln za 1m2 podłogówki to mi nerwy puściły Robota prosta jak drut trzeba tylko wykonać ją porządnie (bez pospiechu i przestrzegając zasad). Za 2 tygodnie opisze jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts