Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród z psem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A macie jakiś pomysł na ładny, niedrogi i praktyczny płotek coby uniemożliwić niektórym wchodzenie tam gdzie nie trza. Muszę jednak ogrodzić rabatkę z kwiatami, truskawki - tu wystarczy mi niski płotek max. 40cm, bo tam wchodzimy bo to najkrócej, niski płotek wystarczy bo jedna sunia nie da rady go przeskoczyć, a drugiej nie będzie się chciało. Muszę jeszcze odgrodzić pas tujek, rododendronów i innych takich zanim moje 30kg. szczęście je stratuje - krzaczki te rosną wzdłuż płotu z sąsiadem, który też ma psy, na razie płot zasłoniłam, ale to podziałało tylko na jedną stronę, czyli na moją sukę i to niestety w 9 przypadkach na 10, a widzę że dziewczynie odbija i zaczyna się interesować co jest za płotem. Tamte psy są biedne, cały dzień same na podwórku, bez spacerów, znudzone to się nie dziwię, że szczekają na każdy dźwięk, nie mówiąc o widoku.

Po tym dosyc długim i miejscami nie na temat :oops: wstępie szuakm pomysłu, na dwa niskie ok.40cm i jeden wyższy ok.50-60cm płotki. Takie coby ładnie wyglądały, niedrogo kosztowały, chętnie hand made byle nie za trudne bo sama będę to majstrować i najlepiej takie, aby dało się zdemontować jakiś fragment, aby wyrwać chwasty, podsypać kory itp., itd, a następnie ten fragment łatwo zamontować .

Macie jakieś pomysły ? :p

Ja swoją sukę nauczyłam załatwiać sie w jednym określonym miejscu.

Co do kopania, to nie problemu - też dostała na to swój zakątek, gdzie może robić demolkę i jest za to chwalona - natomiast na pozostalym "naszym" terenie ma zachowywać się jak w domu - czyli grzecznie a nie jak szkodnik. Jak na narazie suka respektuje terytoria i z psem nie ma problemu.

bardzo fajny temat:)

ale skoro już mowa o kupkach w ogrodzie to ja mam pytanie: co z nimi robicie?

do tej pory mieliśmy tylko nowofundlandkę, i albo zakopywaliśmy w ogrodzie, albo do śmieci. teraz mamy też drugiego, dużego psa i zaczynamy odgruzowywać ogródek po zimie. trochę tego jest i nie mam pojęcia co z tym zrobić.

za garażem mamy taki "kompost", ale wiadomo, że trudno to wszystko tam tak wrzucić, bo po prostu zacznie śmierdzieć. a poza tym, z tego co czytałam to psie odchody nie nadają się na kompost ze względu na obecność szkodliwych mikroorg. i zastanawiam się czy nie jakiegoś środka fermentacji ze "szczepionką", żeby jednak te kupki nie szkodziły roślinkom. niestety w internecie nic nie mogę znaleźć.

możesz spuścić z wodą... w sedesie 8)

A na bieżąco nie sprzątasz :roll:

Sprząta Pani po swoim psie jak narobi w mieszkaniu lub przed domem ale nie jak sie załatwia na ulicy nie mowiąc juz w lesi e.Nie widziałem w polsce właściciela psa sprzątającego. Prosze popatrzeć jak wyglądają trawniki wokół bloków. Pewnie pani nie widziała odchodów sarny to nie to samo co gówno psa.A po drugie sarna w lesie jest u siebie a miejsce pani psa jest w pani domu.

w lesie nie załatwia się tyle psów co mieście na trawnik, więc moim zdaniem wogole nie ma problemu. Uważam, zę przesadzasz.

Moj pies załatwia się w lesie(tylko, zę to mój las) i w życiu ni zauważyłam gdzie...

• 4 months później...
  • 1 year później...

Od tygodnia mamy w domu nowego psa , wzięliśmy "potwora" ze schroniska, pies niestety załatwia się w małym ogródku, i co gorsza próbuje przekopać się do sąsiada (poprzez nasze krzewy).

Może to dziwne miejsce do tego typu porad, ale może macie jakieś metody by temu zaradzić, wszytskie tricki dozwoleone:), itd,

Poszukuje informacji w sieci , jak znajdę to się podzielę a może wy będziecie pierwsi:)))

mateusz75 pozostaje Ci pilnowanie psa na każdym kroku i karcenie np. stanowczym "fe" kiedy robi coś nieodpowiedniego a nagradzanie smaczkami w chwilach właściwego zachowania i wychwalanie. Żeby pies nie załatwiał się w ogrodzie konieczne są regularne spacery. Warto skorzystać z porad jakiegoś szkoleniowca. Pozdrawiam i życzę cierpliwości w szkoleniu psa :-).

na psach się nie znam, nie wiem ile wysiłku kosztuje wychowanie psa i czy się da w każdym przypadku. Z punktu widzenia ogrodniczego podzielenie ogrodu na strefę dla psa na codzień i strefę Waszą, gdzie pies jest tylko z Wami jest bardzo dobre. Nie chodzi mi o kojec, bardziej o podzielenie ogrodu jakimś płotkiem czy czymś tego typu. Czasem daje się wydzielić podjazd z kawałkiem pasa obok dla psa, albo ścieżkę wokół ogrodzenia, minimum 50 cm szerokości po której może biegać i obszczekiwać przechodniów, od ogrodu oddzieloną płotem czy niższą siatką.

Jest mega trudno... u mnie problemem jest to ze mam 2 psy ...

Jeden znaczy to po nim idzie kolejny czyt: usychajace drzewka:/

Nie znalazłem na to metody a ogradzac kazdego krzaka nie bede...

Mysle o tym aby wygrodzic wlasnie fragment dla psow a reszta aby nie była dostepna... ale z uwagi na to iż jeden to wilczur a drugi golden... płotek wysokosci 30-40 cm mija się z celem... a ogrodzenia w ogrodzeniu czyt. siatki 1,5 metrowej mieć nie chcę i mam impas:/

Probowalem juz srodkow w sprey odstaraszajacych nic nie działa, problemu z podkopywaniem nie mam mam natomiast mega problem z roznoszeniem patykow ulozonych i poźniej jak pies robi z nich drzazgi oraz z walką psa z kretami - gdzie kretowina tam dziura taka ze mozna nogę złamać:/

Ja zakładając ogród równolegle ze szczeniakiem w tle zdecydowałam o ogrodzeniu zagospodarowanych rabat. Kupiliśmy siatkę i tam gdzie nowe rośliny tam pojawiała się siatka. Jednocześnie cały czas uczyliśmy naszą kluskę, co jej wolno a co nie. Efekt jest taki, ze teraz wystarczy położyć kilka kostek w linii i to tworzy dla niej barierę przez którą nie wolno jej przechodzić. Na wiosnę wszystkie siatki likwidujemy :-). Nie mogę się już doczekać, bo nie ukrywam, że ładny widok to nie jest ;-). Zaraz znajdę jakieś zdjęcie z siatkami.

http://img593.imageshack.us/img593/6973/pict0057nn.jpg

widać też po prawej stronie kawałek trawnika "odgrodzony" kostką

Edytowane przez kraania
dodanie zdjęcia

Pies i ogród w jednym miejscu są nie do pogodzenia: będzie pies - nie będzie ogrodu, ma być ogród - nie może być psa. Takie jest odwieczne prawo natury ;)

Jeśli pies jest bardzo młody, do możesz myśleć o tresurze. Jednak jeśli pies jest już starszy (a piszesz, że tak), to nakłady czasu i pieniędzy na tresurę dadzą niewspółmiernie mały wynik. Jedyną radą jest ogrodzona część ogrodu, w której nie będziesz przywiązywała zbyt dużej wagi do kondycji roślin. Jeśli pies waży z 10kg, to nawet trawnik będzie problemem, bo pies wydepta sobie ścieżki ganiając wzdłuż ogrodzenia.

A jeśli nigdy nie miałeś psa, to przyzwyczaj się też do codziennego sprzątania odchodów - nie ma nic "przyjemniejszego", niż smród fermentującej psiej kupy w zroszonej letnim deszczykiem ;)

Żeby uciąć uwagi na temat mojej niechęci do psów: w poprzednim miejscu zamieszkania miałem ogród i psy "od zawsze".

Edytowane przez Marian_D

Duży ogród i kundel jest bez szans !:D Nie nadąży niszczyć,

tylko charakter musi być bardziej naturalny, gdzie jedna

złamana gałązka nie stanowi problemu a wykopana dziura

to problem dla szpadla a nie skołatanych nerwów.

Mam 8000 m2 pola do popisu dla moich burków.

NIE DADZĄ RADY! :D A poranne kręcenie ogonem przed

oknem tarasowym, rekompensuje to ,ze czasem wdepnę

w ....