Amelia 30.05.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Planuje zaadaptować poddasze.W związku z tym czeka mnie wybór odpowiednich okien dachowych. Będę wdzięczna jeżeli podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami, ponieważ nie wiem na okna jakiej firmy sie zdecydować. Waham sie pomiędzy FAKRO i ROTO. Za wszelkie rady z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.05.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Ja mam FAKRO, i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 31.05.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Witam. Najistotniejsze jest na jakiej wysokości będzie dolna i górna krawędź okna. Jeśli wysoko, to klamka na dole, czyli Fakro, Roto, Okpol. Jeśli nisko, to Velux czyli klamka na górze. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 31.05.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Rozmawialem ze znajomym ktory zaklada okna dachowe.Wysoko ocenia Velux,srednio Fakro,Roto uwaza za marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 31.05.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Ja mam Velux-a. Zaleta to klapa wentylacyjna. Cenowo to chyba najdroższa firma z pośród liderów okien dachowych Fakro, Roto, Velux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Velux - najlepszy i najdroższy - ale klamka u góry - tylko jeśli okno będzie osadzone nisko (górna krawędź poniżej 2m) Fakro - dobry i trochę tańszy - klamka u dołu, a wiec okno umieszczone wyżej - mają ciekawe rozwiązanie: okno rozwierno-uchylne - ale sposób zamykania IMHO badziewny - plastik o który zaczepia się klamka juz po jednym zamknieciu nosi ślady użycia - chyba trzeba kupić parę na zapas Roto i inne - nie wiem - już na oko wyglądają gorzej - różnica w cenie jest juz mniej istotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 W 1997 r. adaptowałem strych na mieszkanie i zainstalowałem 4 okna połaciowe Velux. Dzisiaj są w opłakanycm stanie i trzeba je malować. Jak długo jeszcze wytrzymają, tego nie wiem. Być może to efekt słabej wentylacji, ale w okresie zimowym po oknach się po prostu leje woda. Tego nie wytrzymały, zwłaszcza, iż w 1997 r. kupiłem okna wogóle nie pomalowane i musiałem je sam ciapać. Teraz buduję dom i zainstalowałem jesienią 6 okien FAKRO. O Veluksach nie chcę słyszeć. Ale czy te okna będą dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Skoro lała się woda to znaczy ,że coś miałeś spaprane:1. Nie miałeś odpowiednio ukształtowanych węgarków (dolny prostopadle do podłogi - górny równolegle do sufitu2. Miałeś nieprawidłowo zamontowane grzejniki (powinny być pod oknami)3. W domu było za wilgotno (nieprawidlowa wentylacja)4. Okna były źle pomalowane (np.: do łazienek są specjalne powlekane czymś-tam na biało) Samo okno FAKRO niewiele się różni on VELUX (i raczej nie na plus). Różnice dotyczą głównie klamki i mechanizmów otwierania i rozszczelniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Woda lała się po szybach od środka. Pewnie jak piszesz problemy z wentylacją. Grzejniki zainstalowane pod oknami. To nie była łazienka, ale dwa pokoiki. Wybacz, ale oglądam teraz te okna Fakro i wydają mi się bardziej solidne. Nie jestem oczywiście sprzedawcą tych okien. To tylko moje doświadczenia w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Nie mam ci co wybaczać bo mi to w pompkę jakie okna kupisz Sam mam FAKRO bo są zbyt wysoko osadzone na VELUX'y (przy VELUX'ach małżowinka musiałby podskakiwać, żeby je otworzyć ) IMHO różnica polega głównie na sposobie otwierania, a ten w VELUX'ach jest ewidentnie bardziej zaawansowany technicznie. Czy to dobrze czy źle to już inna sprawa - "lepsze często jest wrogiem dobrego" ;o) A ty miałeś problemy z zabezpieczeniem (impregnacją) - pod tym względem różnic chyba nie będzie większych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts