Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe

Recommended Posts

Planuje zaadaptować poddasze.W związku z tym czeka mnie wybór odpowiednich okien dachowych. Będę wdzięczna jeżeli podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami, ponieważ nie wiem na okna jakiej firmy sie zdecydować. Waham sie pomiędzy FAKRO i ROTO. Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Velux - najlepszy i najdroższy - ale klamka u góry - tylko jeśli okno będzie osadzone nisko (górna krawędź poniżej 2m)

Fakro - dobry i trochę tańszy - klamka u dołu, a wiec okno umieszczone wyżej - mają ciekawe rozwiązanie: okno rozwierno-uchylne - ale sposób zamykania IMHO badziewny - plastik o który zaczepia się klamka juz po jednym zamknieciu nosi ślady użycia - chyba trzeba kupić parę na zapas :sad:

Roto i inne - nie wiem - już na oko wyglądają gorzej - różnica w cenie jest juz mniej istotna

W 1997 r. adaptowałem strych na mieszkanie i zainstalowałem 4 okna połaciowe Velux. Dzisiaj są w opłakanycm stanie i trzeba je malować. Jak długo jeszcze wytrzymają, tego nie wiem. Być może to efekt słabej wentylacji, ale w okresie zimowym po oknach się po prostu leje woda. Tego nie wytrzymały, zwłaszcza, iż w 1997 r. kupiłem okna wogóle nie pomalowane i musiałem je sam ciapać. Teraz buduję dom i zainstalowałem jesienią 6 okien FAKRO. O Veluksach nie chcę słyszeć. Ale czy te okna będą dobre?

Skoro lała się woda to znaczy ,że coś miałeś spaprane:

1. Nie miałeś odpowiednio ukształtowanych węgarków (dolny prostopadle do podłogi - górny równolegle do sufitu

2. Miałeś nieprawidłowo zamontowane grzejniki (powinny być pod oknami)

3. W domu było za wilgotno (nieprawidlowa wentylacja)

4. Okna były źle pomalowane (np.: do łazienek są specjalne powlekane czymś-tam na biało)

Samo okno FAKRO niewiele się różni on VELUX (i raczej nie na plus). Różnice dotyczą głównie klamki i mechanizmów otwierania i rozszczelniania.

Woda lała się po szybach od środka. Pewnie jak piszesz problemy z wentylacją. Grzejniki zainstalowane pod oknami.

To nie była łazienka, ale dwa pokoiki. Wybacz, ale oglądam teraz te okna Fakro i wydają mi się bardziej solidne. Nie jestem oczywiście sprzedawcą tych okien. To tylko moje doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam

Nie mam ci co wybaczać bo mi to w pompkę jakie okna kupisz :smile:

Sam mam FAKRO bo są zbyt wysoko osadzone na VELUX'y (przy VELUX'ach małżowinka musiałby podskakiwać, żeby je otworzyć :wink:)

IMHO różnica polega głównie na sposobie otwierania, a ten w VELUX'ach jest ewidentnie bardziej zaawansowany technicznie. Czy to dobrze czy źle to już inna sprawa - "lepsze często jest wrogiem dobrego" ;o)

A ty miałeś problemy z zabezpieczeniem (impregnacją) - pod tym względem różnic chyba nie będzie większych.