Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast porotherm 25 cm ?

Recommended Posts

Ceny szaleją, hurtownicy też. Obecnie porotherm 25 to towar deficytowy- przynajmniej u nas. Może warto pomysleć o zmianie materiału budowlanego. Czy znacie jakiś zamiennik porothermu 25 o podobnych parametrach i może korzystniejszej cenie? A moze nie warto? Może przeczekać "złe czasy" i budować z tego co było zaplanowane nawet za cene duzo wyższa niż się planowało? Co o tym wszystkim myślicie?

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też chciałem budować z porothermu, ale te pustaki na dzień dzisiejszy nie są dostępne i nie wiadomo kiedy będą a o cenie tym bardziej nie można się nic dowiedzieć. Znalazłem dopiero porotherm 25 kilkanaście km od mojej miejscowości i to w takiej kwocie, że szok.

Zmieniłem więc na Robena, 3 tygodnie oczekiwania i ceny też dużo niższe.

Przepraszam zgóry za moje może dość głupie pytanie (laik ze mnie) - Roben to też pustak ceramiczny tylko inna firma? Piszesz, ze jest tańszy - a moze jakiś konkretny przykład (ile za m2 lub sztukę). No i na koniec pytanko- a parametry ten Roben ma takie jak poroterm (no wiesz przepuszczalność ciepła , itp) ?

Dokładnie tak.

WyjaśniaCi to geniusze od przepływu ciepła których jest tu kilku

Ale ogólnie masz tak.

Dajesz porotherm 25 + 15cm styro i da to dokładnie tyle samo co najgorszy max z Dupowic Wielkich + 15,3cm styropianu.

Różnica jest...ale żadna :lol:

W przeliczeniu na prąd za ogrzewanie wyjdzie 3zł/rocznie :wink:

Dokładnie tak.

WyjaśniaCi to geniusze od przepływu ciepła których jest tu kilku

Ale ogólnie masz tak.

Dajesz porotherm 25 + 15cm styro i da to dokładnie tyle samo co najgorszy max z Dupowic Wielkich + 15,3cm styropianu.

Różnica jest...ale żadna :lol:

W przeliczeniu na prąd za ogrzewanie wyjdzie 3zł/rocznie :wink:

możesz dać też 12cm styro, to chociaż okna bedzie widać, a nie jak w zamkach wieżyczki strzelnicze ;)

Na poddaszu będę miał 10 cm żelbetonu i 25 cm styropianu. Parter to Max i 20 cm styro. Maks wybierany z kilku cegielni z uwzględnieniem jakości, wytrzymałości i najczystszej gliny. Jeśli policzyć współczynniki to będzie to cieplejsze i lepiej trzymające ciepło od najdroższych porotermów i innych wynalazków.

Jeśli, powtarzam JEŚLI z góry zakładasz styropian a nie ścianę jednowarswową to materiał ma małe znaczenie.

Chodzi oczywiście o izolacyjność materiału a nie o to żebyś budował ze słomy :lol:

Hmmmm tylko dlaczego Rockwool w ulotkach podaje różnicę we współczynnikach U pomiędzy ścianą z ceramiki porowatej a zwykłym MAXEM docieplaną taka samą grubością wełny?? :o

Teoretycznie powinno im wisieć z czego klient ma ścianę :roll:

A może oni przeprowadzili badania a nie polegali na opinii jakiegoś tam Pana Staśka z jabłoni :lol: :lol: ?