imported_SŁONKO 14.02.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Ceny szaleją, hurtownicy też. Obecnie porotherm 25 to towar deficytowy- przynajmniej u nas. Może warto pomysleć o zmianie materiału budowlanego. Czy znacie jakiś zamiennik porothermu 25 o podobnych parametrach i może korzystniejszej cenie? A moze nie warto? Może przeczekać "złe czasy" i budować z tego co było zaplanowane nawet za cene duzo wyższa niż się planowało? Co o tym wszystkim myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zico77 14.02.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Też chciałem budować z porothermu, ale te pustaki na dzień dzisiejszy nie są dostępne i nie wiadomo kiedy będą a o cenie tym bardziej nie można się nic dowiedzieć. Znalazłem dopiero porotherm 25 kilkanaście km od mojej miejscowości i to w takiej kwocie, że szok.Zmieniłem więc na Robena, 3 tygodnie oczekiwania i ceny też dużo niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 14.02.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Przepraszam zgóry za moje może dość głupie pytanie (laik ze mnie) - Roben to też pustak ceramiczny tylko inna firma? Piszesz, ze jest tańszy - a moze jakiś konkretny przykład (ile za m2 lub sztukę). No i na koniec pytanko- a parametry ten Roben ma takie jak poroterm (no wiesz przepuszczalność ciepła , itp) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.02.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Każdy MAX.Rozumiem że 25cm to i tak miał być styropian więc po co szukać materiału o "podobnych parametrach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 14.02.2007 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jak to ? To nie ważne z czego jest sciana byleby był dodatkowo styropian? Tco tak samo będzie w tych domach ciepło? Chyba tu czegoś nie rozumiem (a to całkiem prawdopodobne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.02.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Dokładnie tak. WyjaśniaCi to geniusze od przepływu ciepła których jest tu kilku Ale ogólnie masz tak. Dajesz porotherm 25 + 15cm styro i da to dokładnie tyle samo co najgorszy max z Dupowic Wielkich + 15,3cm styropianu. Różnica jest...ale żadna W przeliczeniu na prąd za ogrzewanie wyjdzie 3zł/rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 14.02.2007 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Muszę to przemyśleć. Ja zupełny laik to poniekąd rozumiem moją niewiedzę ale dlaczego w takim razie tylu buduje z porothermu skoro żadna różnica, a w kasie znaczna? To co Twoim zdaniem nie patrzeć jaki materiał byleby tańszy + styropian = spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.02.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Muszę to przemyśleć. Ja zupełny laik to poniekąd rozumiem moją niewiedzę ale dlaczego w takim razie tylu buduje z porothermu skoro żadna różnica, a w kasie znaczna? Siła reklamy i niewiedzy Mówię jako ten co na dniach zamówi Porotherm w pełni władz umysłowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jeśli, powtarzam JEŚLI z góry zakładasz styropian a nie ścianę jednowarswową to materiał ma małe znaczenie. Chodzi oczywiście o izolacyjność materiału a nie o to żebyś budował ze słomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 14.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Dokładnie tak. WyjaśniaCi to geniusze od przepływu ciepła których jest tu kilku Ale ogólnie masz tak. Dajesz porotherm 25 + 15cm styro i da to dokładnie tyle samo co najgorszy max z Dupowic Wielkich + 15,3cm styropianu. Różnica jest...ale żadna W przeliczeniu na prąd za ogrzewanie wyjdzie 3zł/rocznie możesz dać też 12cm styro, to chociaż okna bedzie widać, a nie jak w zamkach wieżyczki strzelnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 ... możesz dać też 12cm styro, to chociaż okna bedzie widać, a nie jak w zamkach wieżyczki strzelnicze A 13cm to już strzelnica ?? Trzeba okna duże dawać. Tak 150x150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 14.02.2007 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jabłko - to jaki optymalny material Ty byś proponował - dokładniej ( nie ukrywam, że cena ma duze znaczenie). Dodam , ze w projekcie przewidziane jest 12 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 nie chce mi się liczyć, ale ściana nośna to do 5% całego oporu cieplnego całej przegrody więc śmiało inne materiały można też stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 14.02.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Na poddaszu będę miał 10 cm żelbetonu i 25 cm styropianu. Parter to Max i 20 cm styro. Maks wybierany z kilku cegielni z uwzględnieniem jakości, wytrzymałości i najczystszej gliny. Jeśli policzyć współczynniki to będzie to cieplejsze i lepiej trzymające ciepło od najdroższych porotermów i innych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zico77 14.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Roben posiada w swojej ofercie pustaki ceramiczne o nazwie POROTON, więc to praktycznie to samo. A co do ceny, o to przykład - pustak 11,5:- poroton 3,5zl- porotherm 5,7zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.02.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Jabłko - to jaki optymalny material Ty byś proponował - dokładniej ( nie ukrywam, że cena ma duze znaczenie). Dodam , ze w projekcie przewidziane jest 12 cm styropianu. Najtańszy pustak zwany MAXem jaki znajdziesz. Jest ich w kraju conajmniej kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.02.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Można też gazobeton wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 14.02.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 dlaczego nie silikaty?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.02.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 albo to http://www.wasik.pl/dsc04390.jpgpustak betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 15.02.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jeśli, powtarzam JEŚLI z góry zakładasz styropian a nie ścianę jednowarswową to materiał ma małe znaczenie. Chodzi oczywiście o izolacyjność materiału a nie o to żebyś budował ze słomy Hmmmm tylko dlaczego Rockwool w ulotkach podaje różnicę we współczynnikach U pomiędzy ścianą z ceramiki porowatej a zwykłym MAXEM docieplaną taka samą grubością wełny?? Teoretycznie powinno im wisieć z czego klient ma ścianę A może oni przeprowadzili badania a nie polegali na opinii jakiegoś tam Pana Staśka z jabłoni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts