Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast porotherm 25 cm ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mynia_pynia napisała :

Mnie zastanawia jedna rzecz.

Na cały dom, z dużym zaokrągleniem, bo dokładnie mi się liczyć nie chciało potrzebuję 3000 bloczków, czyli będzie mnie to kosztowało 18 tyś (porotherm)

Nie jest to kwota, która powala mnie na kolana.

Powala mnie kwota wykończenia.

Ściany stawia się na lata, to filar domu, a wyposażenie domu zmienia się, co 5 -10 lat, wolę mieć tańszy wypoczynek oraz lodówkę i pralkę ze średniej półki, niż mieć świadomość, że oszczędziłam na ścianach, oknach, dachu.

Z obserwacji widzę, że ludzie bardzo żałują decyzji o gorszych oknach lub dachu, niż o meblu, który mogą zawsze sobie wymienić bez rozkuwania ścian.

Popieram Cię w 100%. Kupiłam tydzień temu porotherm 25 ( za 6,10) na ściany nośne i 11,5 na działowe zapłaciłam około 18.000 ,- ale jestem przekonana, że zrobiłam słusznie bo: oprucz parametrów wytrzymałość 15 a nie jak w Robenie 10 (więc moja cegła zdoła utrzymać moje gmaszysko) będę miała cegłę a nie sztuczny konglomerat,co natura to natura.

Nie moę jeszcze zapomnieć sytuacji jak okradziono w mojej miejscowości hurtownię materiałów budowlanych, na tyłach hali zbudowanej z suporeksu złodzieje wycieli drzwi i wynieśli wszystko! Mój domek będzie stał tyłem do małego lasku i nie chciałabym aby go złodzieje" przewietrzyli" w ten właśnie sposób.

A w Lublinie łatwiej dostać PTH niż belit w porządnej cenie :lol:

No własnie! dzisiaj zadzwoniłam do składu budowlanego z pyatniem o cene pustaka max i U-220 (z myślą o zamienniku dla porothermu) i :o cena podobna dla wszystkich tych trzech materialów (róznice minimalne). A tu niektórzy piszą, żeby nie budować porothermu, bo przereklamowany i aby nie przepłacać zdecydoać się na np. max-a. :roll:

Popieram Cię w 100%. Kupiłam tydzień temu porotherm 25 ( za 6,10) na ściany nośne i 11,5 na działowe zapłaciłam około 18.000 ,- ale jestem przekonana, że zrobiłam słusznie bo: oprucz parametrów wytrzymałość 15 a nie jak w Robenie 10 (więc moja cegła zdoła utrzymać moje gmaszysko) będę miała cegłę a nie sztuczny konglomerat,co natura to natura.

Nie moę jeszcze zapomnieć sytuacji jak okradziono w mojej miejscowości hurtownię materiałów budowlanych, na tyłach hali zbudowanej z suporeksu złodzieje wycieli drzwi i wynieśli wszystko! Mój domek będzie stał tyłem do małego lasku i nie chciałabym aby go złodzieje" przewietrzyli" w ten właśnie sposób.

Na pewno słusznie, na pewno.

W Twojej naturalnej" ceramice jest więcej materiałów szkodliwych niż białym betonie komórkowym.

A wytrzymałość ... no no Czemu tylko 15MPa ?? Nie lepiej to 30Mpa na to gmaszysko ??

Co prawda na domek wystarczy pewnie koło 3MPa ale 15 to jest cos. Wielkie coś.

A z tym włamem to faktycznie.

Złodziej podejdzie... a ze głupi ćwok po zawodówce to nie pomyśli żeby zbić szybę tylko bedzie walił w ścianę pół nocy.

No ale najważniejsze to jest przekonanie o słusznosci i to za 18tyś.

A można było mieć to samo za 14tys :lol:

Gazobeton to beton komórkowy zwany też suporeksem.

Najbardziej znany BK to Ytong który jest właśnie betonem komórkowym ale nazywa się ytong wiec Ci co go kupują "są przekonani" ze budują z najlepszego materiału na świecie.

Dla betonu komórkowego musisz znać odmianę (400, 500, 600 itd )

Im mniejszy ten numerek tym cieplejszy mur ale tym samym słabszy czyli musi być grubszy.

Trzeba by wiedzieć jaki to konkretnie BK