Gość 16.02.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A w Lublinie łatwiej dostać PTH niż belit w porządnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 16.02.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 mynia_pynia napisała :Mnie zastanawia jedna rzecz. Na cały dom, z dużym zaokrągleniem, bo dokładnie mi się liczyć nie chciało potrzebuję 3000 bloczków, czyli będzie mnie to kosztowało 18 tyś (porotherm) Nie jest to kwota, która powala mnie na kolana. Powala mnie kwota wykończenia. Ściany stawia się na lata, to filar domu, a wyposażenie domu zmienia się, co 5 -10 lat, wolę mieć tańszy wypoczynek oraz lodówkę i pralkę ze średniej półki, niż mieć świadomość, że oszczędziłam na ścianach, oknach, dachu. Z obserwacji widzę, że ludzie bardzo żałują decyzji o gorszych oknach lub dachu, niż o meblu, który mogą zawsze sobie wymienić bez rozkuwania ścian.Popieram Cię w 100%. Kupiłam tydzień temu porotherm 25 ( za 6,10) na ściany nośne i 11,5 na działowe zapłaciłam około 18.000 ,- ale jestem przekonana, że zrobiłam słusznie bo: oprucz parametrów wytrzymałość 15 a nie jak w Robenie 10 (więc moja cegła zdoła utrzymać moje gmaszysko) będę miała cegłę a nie sztuczny konglomerat,co natura to natura.Nie moę jeszcze zapomnieć sytuacji jak okradziono w mojej miejscowości hurtownię materiałów budowlanych, na tyłach hali zbudowanej z suporeksu złodzieje wycieli drzwi i wynieśli wszystko! Mój domek będzie stał tyłem do małego lasku i nie chciałabym aby go złodzieje" przewietrzyli" w ten właśnie sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_SŁONKO 16.02.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A w Lublinie łatwiej dostać PTH niż belit w porządnej cenie No własnie! dzisiaj zadzwoniłam do składu budowlanego z pyatniem o cene pustaka max i U-220 (z myślą o zamienniku dla porothermu) i cena podobna dla wszystkich tych trzech materialów (róznice minimalne). A tu niektórzy piszą, żeby nie budować porothermu, bo przereklamowany i aby nie przepłacać zdecydoać się na np. max-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Popieram Cię w 100%. Kupiłam tydzień temu porotherm 25 ( za 6,10) na ściany nośne i 11,5 na działowe zapłaciłam około 18.000 ,- ale jestem przekonana, że zrobiłam słusznie bo: oprucz parametrów wytrzymałość 15 a nie jak w Robenie 10 (więc moja cegła zdoła utrzymać moje gmaszysko) będę miała cegłę a nie sztuczny konglomerat,co natura to natura. Nie moę jeszcze zapomnieć sytuacji jak okradziono w mojej miejscowości hurtownię materiałów budowlanych, na tyłach hali zbudowanej z suporeksu złodzieje wycieli drzwi i wynieśli wszystko! Mój domek będzie stał tyłem do małego lasku i nie chciałabym aby go złodzieje" przewietrzyli" w ten właśnie sposób. Na pewno słusznie, na pewno. W Twojej naturalnej" ceramice jest więcej materiałów szkodliwych niż białym betonie komórkowym. A wytrzymałość ... no no Czemu tylko 15MPa ?? Nie lepiej to 30Mpa na to gmaszysko ?? Co prawda na domek wystarczy pewnie koło 3MPa ale 15 to jest cos. Wielkie coś. A z tym włamem to faktycznie. Złodziej podejdzie... a ze głupi ćwok po zawodówce to nie pomyśli żeby zbić szybę tylko bedzie walił w ścianę pół nocy. No ale najważniejsze to jest przekonanie o słusznosci i to za 18tyś. A można było mieć to samo za 14tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grace199 16.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ProszE o podpowiedż. Mój wykonawca chce mi odsprzedać podobno tanio gazobeton. Nie wiem jeszcze za ile / podobno 10tys. taniej niz za porotherm.Co to takiego ten gazobeton?I choć skłaniam się ku "czerwonej" może to faktycznie jest okazja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.02.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Gazobeton to beton komórkowy zwany też suporeksem.Najbardziej znany BK to Ytong który jest właśnie betonem komórkowym ale nazywa się ytong wiec Ci co go kupują "są przekonani" ze budują z najlepszego materiału na świecie. Dla betonu komórkowego musisz znać odmianę (400, 500, 600 itd )Im mniejszy ten numerek tym cieplejszy mur ale tym samym słabszy czyli musi być grubszy. Trzeba by wiedzieć jaki to konkretnie BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grace199 16.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki za rzeczową odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 16.02.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 wiec Ci co go kupują "są przekonani" ze budują z najlepszego materiału na świecie. Bo Concept ma taka reklame "jesli nie stac cie na nasze meble , nie obwiniaj nas za to" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts