Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wierzba!

Recommended Posts

a korzenie dorosłej roślinki mają ok. 10 m średnicy.

U nas 10-letnia babilonka posadzona metr od ścniany, podniosła o 30 cm fundament budynku !!!!

No to się przeraziłam, bo nasza wierzba mandżurska rośnie 2,5 m od ściany domu, więc chyba ją wytnę, póki ma dopiero 4 lata. Tylko czy ona się da wyciąć, bo to już całkiem spore drzewo. :-?

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

a korzenie dorosłej roślinki mają ok. 10 m średnicy.

U nas 10-letnia babilonka posadzona metr od ścniany, podniosła o 30 cm fundament budynku !!!!

No to się przeraziłam, bo nasza wierzba mandżurska rośnie 2,5 m od ściany domu, więc chyba ją wytnę, póki ma dopiero 4 lata. Tylko czy ona się da wyciąć, bo to już całkiem spore drzewo. :-?

Spokojnie, spokojnie Maddy z tym wycinaniem !

Budynek jest przedwojenny, na podwalinach z kamienia narzutowego i zaprawy piaskowo-wapiennej, więc parcie korzeniowe miało wdzięczny materiał do rozsadzania.

Współczesne budownictwo, od czasu norm NSDAP, czyli lat 30-tych XX wieku, zakłada już fundamenty betonowe.

A te, jak wiesz, może skruszyć dynamit lub młot pneumatyczny!

I o ile masz solidny fundament betonowy i grubą membranę, to jesteś bezpieczna - korzenie " dojdą" do ściany i wdzięcznie, zakręcą wzdłuż budynku.

Dlatego sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy :-)

...sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy :-)

Sprzedawana jest specjalna folia hdpe do wkopania jako bariera korzeniowa.

Paweł

Spokojnie, spokojnie Maddy z tym wycinaniem !

I o ile masz solidny fundament betonowy i grubą membranę, to jesteś bezpieczna - korzenie " dojdą" do ściany i wdzięcznie, zakręcą wzdłuż budynku.

No toś mnie trochę uspokoiła.

Nie będę wycinać, bo za bardzo ją lubię :)

Dlatego sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy :-)

Na to rozwiązanie w moim przypadku raczej już za późno, ale na przyszłość się przyda. Np. chrzan tak można ograniczyć, bo też się rozrasta niemiłosiernie.

A co do wierzby mandżurskiej, to bardzo ją lubię za jej dekoracyjne gałązki. Szczególnie wiosną, kiedy to robiąc silne cięcie mam mnóstwo gałązek, które znajomi biorą jak świeże bułeczki :)

..... Była historia ze pewna firma handlująca na allegro i nie tylko, sprzedawała owszem wierzbę wyciętą z rowu a nie wierzbę wiciową. A wtedy jest mierny efekt. W Polsce mamy ponad 35 gatunków wierzb dzikorosnących więc o pomyłkę łatwo.

Co do przydatności na opał to niestey są dość cienkie patyki ale na podpałkę czy na ognisko się nadaje. ...

na jesień zasadziłem wierzbę i dziś z tych badyli wyrastają mi bazie, takie podobne do bazi wielkanocnych, czy to napewno aby wierzba energetyczna?

..... Była historia ze pewna firma handlująca na allegro i nie tylko, sprzedawała owszem wierzbę wyciętą z rowu a nie wierzbę wiciową. A wtedy jest mierny efekt. W Polsce mamy ponad 35 gatunków wierzb dzikorosnących więc o pomyłkę łatwo.

Co do przydatności na opał to niestey są dość cienkie patyki ale na podpałkę czy na ognisko się nadaje. ...

na jesień zasadziłem wierzbę i dziś z tych badyli wyrastają mi bazie, takie podobne do bazi wielkanocnych, czy to napewno aby wierzba energetyczna?

Czy to na pewno wierzba energetyczna to nikt Ci tutaj na 100% nie powie , to wie tylko ten kto Ci sprzedał . A że Twoja wierzba ma bazie to normalny objaw wierzby . Więc na pewno posadziłeś wierzbę ale czy energetyczną to się okaże jak urośnie .

W tej aukcji masz fotki wierzby energetycznej z baziami :

https://ssl.allegro.pl/item179231572_wierzba_energetyczna_salix_viminalis_4gr_za_szt_.html

Pozdrawiam

Nie.

Nie przesadzaj kadro!To małe drzewko, a ja pisałam o wierzbie babilonce / płaczącej, która ma korzenie takie jak koronę :-)

To ja jeszcze małe pytanko.......bardzo podoba mi sie wierzba babilońska....ona faktycznie dorasta tylko do 2-2,5 metra??? / tak gdzieś w katalogu ze szkółki widziałam./ :oops: :oops:

DRZEWO ROKU 2005 - WIERZBA (CZ. III). GATUNKI ZAGRANICZNE

prof.dr hab. Mieczysław Czekalski

Na świecie niewiele jest gatunków wierzb o pokroju drzewiastym. W Polsce uprawia się ich zaledwie kilka. Najbardziej znana i dekoracyjna jest wierzba płacząca. Popularne są także liczne gatunki krzewiaste szczepione na podkładkach i prowadzone w formie małych drzewek.

Reszta tu :

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=531

A u mnie:

- w górach Tortuosa rosnie paskudnie i słabo,

- a na Dolnym Śląsku, 8 letnie mają już 10 metrów wysokości i 4 szerokości i w zasadzie są dużymi drzewami, pod którymi...rosną w ziemnych donicach - rh.... :-)))

DRZEWO ROKU 2005 - WIERZBA (CZ. III). GATUNKI ZAGRANICZNE

prof.dr hab. Mieczysław Czekalski

Na świecie niewiele jest gatunków wierzb o pokroju drzewiastym. W Polsce uprawia się ich zaledwie kilka. Najbardziej znana i dekoracyjna jest wierzba płacząca. Popularne są także liczne gatunki krzewiaste szczepione na podkładkach i prowadzone w formie małych drzewek.

Reszta tu :

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=531

A u mnie:

- w górach Tortuosa rosnie paskudnie i słabo,

- a na Dolnym Śląsku, 8 letnie mają już 10 metrów wysokości i 4 szerokości i w zasadzie są dużymi drzewami, pod którymi...rosną w ziemnych donicach - rh.... :-)))

ooooooooooooooooooooo..................dzieki wielkie :lol: :lol: to ja już takiego wielkoluda nie chcę .........i patrzcie jak takiego laika ogrodnikowego takie katalogi mogą wpuścić w maliny :evil: :evil:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Na to rozwiązanie w moim przypadku raczej już za późno, ale na przyszłość się przyda. Np. chrzan tak można ograniczyć, bo też się rozrasta niemiłosiernie.

z tym chrzanem to super pomyśł, chyba załatwię takie cos na moje zioła - od zeszłego roku nie wiem co mam robić z melisą i miętą, które chyba postanowiły zasiedlić cały mój ogródek !!!

• 1 month później...

moi rodzice zdecydowali się zadziałać z wierzbą w marcu

sadzili zarówno badyle dwumetrowe, jak i 30cm sadzonki prosto do ziemi; w wielkopolsce jest sucho, więc nie wszystkie sadzonki przetrwały

szkoda jedynie, że nie zastosowali się dosłownie do ich ulożenia na krzyż, ale w jedną stronę :) ale to się da jeszcze naprawić,

fajnie, że od dołu wyrastają małe sadzonki i zagęszczają dziury

innowacyjność u mojego ojca to zasadzenie badyli wokół tarasu, by z czasem zasłonić się przed sąsiadami i ostrym słońcem na południowej stronie

wklejam co mam, działka jest jeszcze nie zamieszkana, a rodzice skupieni na wykończeniówce, stąd lekki nieporządek

http://img468.imageshack.us/img468/2365/img0920xu3.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/2135/img0934vh0.jpg