Maddy 25.03.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 a korzenie dorosłej roślinki mają ok. 10 m średnicy. U nas 10-letnia babilonka posadzona metr od ścniany, podniosła o 30 cm fundament budynku !!!! No to się przeraziłam, bo nasza wierzba mandżurska rośnie 2,5 m od ściany domu, więc chyba ją wytnę, póki ma dopiero 4 lata. Tylko czy ona się da wyciąć, bo to już całkiem spore drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 26.03.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 fakt, nie dopisałam, że ze ściętych witek sadzi się nowy płot pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.04.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 A u mnie płot powoli puszcza zielone - na razie wyszły zielone oczka . Jak będzie widać gałązki - cyknę zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.04.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 a korzenie dorosłej roślinki mają ok. 10 m średnicy. U nas 10-letnia babilonka posadzona metr od ścniany, podniosła o 30 cm fundament budynku !!!! No to się przeraziłam, bo nasza wierzba mandżurska rośnie 2,5 m od ściany domu, więc chyba ją wytnę, póki ma dopiero 4 lata. Tylko czy ona się da wyciąć, bo to już całkiem spore drzewo. Spokojnie, spokojnie Maddy z tym wycinaniem ! Budynek jest przedwojenny, na podwalinach z kamienia narzutowego i zaprawy piaskowo-wapiennej, więc parcie korzeniowe miało wdzięczny materiał do rozsadzania. Współczesne budownictwo, od czasu norm NSDAP, czyli lat 30-tych XX wieku, zakłada już fundamenty betonowe. A te, jak wiesz, może skruszyć dynamit lub młot pneumatyczny! I o ile masz solidny fundament betonowy i grubą membranę, to jesteś bezpieczna - korzenie " dojdą" do ściany i wdzięcznie, zakręcą wzdłuż budynku. Dlatego sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 03.04.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ...sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy Sprzedawana jest specjalna folia hdpe do wkopania jako bariera korzeniowa. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Latte.m 03.04.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam Miłośników płotu z wierzby Podoba mi się ten pomysł na tymczasowe ogrodzenie. Nie wiem tylko w jakiej odległości od granicy działki posadzić sadzonki? Bo przecierz trzeba chyba taki płot przycinać ze wszystkich stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 03.04.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Spokojnie, spokojnie Maddy z tym wycinaniem ! I o ile masz solidny fundament betonowy i grubą membranę, to jesteś bezpieczna - korzenie " dojdą" do ściany i wdzięcznie, zakręcą wzdłuż budynku. No toś mnie trochę uspokoiła. Nie będę wycinać, bo za bardzo ją lubię Dlatego sadząc " długowłose wampiry" czy inne rozpełzające się korzeniami ( bambusy, sumaki) warto sadzić je w ograniczonej, ziemnej donicy. 70cm blachy, plastiku 2-3 mm ,wkopanego w ziemię,stworzy koło o promieniu 1/2 przyszłej korony i masz dożywotnio, problem z głowy Na to rozwiązanie w moim przypadku raczej już za późno, ale na przyszłość się przyda. Np. chrzan tak można ograniczyć, bo też się rozrasta niemiłosiernie. A co do wierzby mandżurskiej, to bardzo ją lubię za jej dekoracyjne gałązki. Szczególnie wiosną, kiedy to robiąc silne cięcie mam mnóstwo gałązek, które znajomi biorą jak świeże bułeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian14 03.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ..... Była historia ze pewna firma handlująca na allegro i nie tylko, sprzedawała owszem wierzbę wyciętą z rowu a nie wierzbę wiciową. A wtedy jest mierny efekt. W Polsce mamy ponad 35 gatunków wierzb dzikorosnących więc o pomyłkę łatwo. Co do przydatności na opał to niestey są dość cienkie patyki ale na podpałkę czy na ognisko się nadaje. ... na jesień zasadziłem wierzbę i dziś z tych badyli wyrastają mi bazie, takie podobne do bazi wielkanocnych, czy to napewno aby wierzba energetyczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 03.04.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ..... Była historia ze pewna firma handlująca na allegro i nie tylko, sprzedawała owszem wierzbę wyciętą z rowu a nie wierzbę wiciową. A wtedy jest mierny efekt. W Polsce mamy ponad 35 gatunków wierzb dzikorosnących więc o pomyłkę łatwo. Co do przydatności na opał to niestey są dość cienkie patyki ale na podpałkę czy na ognisko się nadaje. ... na jesień zasadziłem wierzbę i dziś z tych badyli wyrastają mi bazie, takie podobne do bazi wielkanocnych, czy to napewno aby wierzba energetyczna? Czy to na pewno wierzba energetyczna to nikt Ci tutaj na 100% nie powie , to wie tylko ten kto Ci sprzedał . A że Twoja wierzba ma bazie to normalny objaw wierzby . Więc na pewno posadziłeś wierzbę ale czy energetyczną to się okaże jak urośnie . W tej aukcji masz fotki wierzby energetycznej z baziami : https://ssl.allegro.pl/item179231572_wierzba_energetyczna_salix_viminalis_4gr_za_szt_.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian14 03.04.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 ok dzięki nie byłem poprostu pewien czy wierzba energet. też ma bazie, więc jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 04.04.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 to ja jeszcze w sprawie korzeni - nasłuchałam się tu o tym rujnowaniu budynków - i chciałam zapytać czy to dotyczy wszystkich wierzb - posadziłam przy samym domu pod oknem iwę szczepioną na kiju jakimś - i co przesadzać czy nie?pozdro K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.04.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Nie. Nie przesadzaj kadro!To małe drzewko, a ja pisałam o wierzbie babilonce / płaczącej, która ma korzenie takie jak koronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 04.04.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Nie. Nie przesadzaj kadro!To małe drzewko, a ja pisałam o wierzbie babilonce / płaczącej, która ma korzenie takie jak koronę To ja jeszcze małe pytanko.......bardzo podoba mi sie wierzba babilońska....ona faktycznie dorasta tylko do 2-2,5 metra??? / tak gdzieś w katalogu ze szkółki widziałam./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.04.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 DRZEWO ROKU 2005 - WIERZBA (CZ. III). GATUNKI ZAGRANICZNE prof.dr hab. Mieczysław Czekalski Na świecie niewiele jest gatunków wierzb o pokroju drzewiastym. W Polsce uprawia się ich zaledwie kilka. Najbardziej znana i dekoracyjna jest wierzba płacząca. Popularne są także liczne gatunki krzewiaste szczepione na podkładkach i prowadzone w formie małych drzewek. Reszta tu : http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=531 A u mnie: - w górach Tortuosa rosnie paskudnie i słabo, - a na Dolnym Śląsku, 8 letnie mają już 10 metrów wysokości i 4 szerokości i w zasadzie są dużymi drzewami, pod którymi...rosną w ziemnych donicach - rh.... )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 04.04.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 DRZEWO ROKU 2005 - WIERZBA (CZ. III). GATUNKI ZAGRANICZNE prof.dr hab. Mieczysław Czekalski Na świecie niewiele jest gatunków wierzb o pokroju drzewiastym. W Polsce uprawia się ich zaledwie kilka. Najbardziej znana i dekoracyjna jest wierzba płacząca. Popularne są także liczne gatunki krzewiaste szczepione na podkładkach i prowadzone w formie małych drzewek. Reszta tu : http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=531 A u mnie: - w górach Tortuosa rosnie paskudnie i słabo, - a na Dolnym Śląsku, 8 letnie mają już 10 metrów wysokości i 4 szerokości i w zasadzie są dużymi drzewami, pod którymi...rosną w ziemnych donicach - rh.... )) ooooooooooooooooooooo..................dzieki wielkie to ja już takiego wielkoluda nie chcę .........i patrzcie jak takiego laika ogrodnikowego takie katalogi mogą wpuścić w maliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 17.04.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam! Też zasadziliśmy, może późno bo wczoraj. Zobaczymy co z tego wyjdzie? Czy Wam już wychodzi z ziemi, po jakim czasie od posadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 27.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Na to rozwiązanie w moim przypadku raczej już za późno, ale na przyszłość się przyda. Np. chrzan tak można ograniczyć, bo też się rozrasta niemiłosiernie. z tym chrzanem to super pomyśł, chyba załatwię takie cos na moje zioła - od zeszłego roku nie wiem co mam robić z melisą i miętą, które chyba postanowiły zasiedlić cały mój ogródek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 19.06.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 moi rodzice zdecydowali się zadziałać z wierzbą w marcu sadzili zarówno badyle dwumetrowe, jak i 30cm sadzonki prosto do ziemi; w wielkopolsce jest sucho, więc nie wszystkie sadzonki przetrwały szkoda jedynie, że nie zastosowali się dosłownie do ich ulożenia na krzyż, ale w jedną stronę ale to się da jeszcze naprawić, fajnie, że od dołu wyrastają małe sadzonki i zagęszczają dziury innowacyjność u mojego ojca to zasadzenie badyli wokół tarasu, by z czasem zasłonić się przed sąsiadami i ostrym słońcem na południowej stronie wklejam co mam, działka jest jeszcze nie zamieszkana, a rodzice skupieni na wykończeniówce, stąd lekki nieporządek http://img468.imageshack.us/img468/2365/img0920xu3.jpg http://img413.imageshack.us/img413/2135/img0934vh0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 19.06.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Witajcie wierzbowi , jak tam rosną wasze sadzonki ? Pochwalcie się waszymi roślinkami . Z moich badyli 25cm wyrosły już witki o długości ok 90 cm . Postaram się zrobić fotki i je tu wkleić . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 20.06.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 wierzba jako zapchaj dziura od sąsiadów, nie wygląda na razie najlepiej, ale zaczyna spełniac funkcję zasłonyhttp://img505.imageshack.us/img505/5435/img0908jb3.jpghttp://img233.imageshack.us/img233/3433/img0899yv9.jpghttp://img340.imageshack.us/img340/3905/img0938pc3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts