Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SPA - Sanatorium, kto był i poradzi?

Mikazuu

Recommended Posts

Zima.

Mój organizm pracuje na ostatkach energii.

Skóra szara, przesuszona. O cellulicie nie wspominam, bo to chyba oczywisty problem. :-?

Plecy potrzebują porządnego masażu, kapieli i okładów.

Generalnie marzę o leniwej formie relaksu, kiedy ktoś sie mną zajmie. Ostatecznie mogę przespacerowac się z sali do sali na kolejne zabiegi. :wink:

Szukam jakiegos fajnego miejsca na taki odpoczynek. Ale tego jest tak dużo i kazdy sie lepiej reklamuje!

Co wybrać?! Czym sie kierować?

Kto był i sobie chwali? A kto odradza?

Poradzcie jakiś dobry ośrodek.

Wszystko zalezy czego szukasz :-)

Czy bardziej interesuja Ci zabiegi pielegnacyjne z serii "dla urody" i relaks, czy tez zabiegi bardziej lecznicze, ale tez mocno relaksacyjne. No i czego oczekujesz od klimatu ;)

Osobiscie zazwyczaj nie mam wiecej czasu niz pare dni na relaks i wtedy wybieram Jastarnie. Polecam :-) Fajnie jest tez w osrodku Eris w Krynicy.

Raz na jakis czas, np. podczas bezsniegowej zimy ;) mozna sie wybrac na Slowacje do ich goracych zrodel. Kapiel i masaz w goracym basenie pod golym niebem w srodku zimy - super przezycie. Wspaniale to tez wytchnienie dla kregoslupa i stawow :-) Tak mnie tam wymasowali, ze nastepnego ranka samodzielnie sie ubrac nie moglam :lol: Ale potem bylo juz coraz lepiej. Rowniez polecam :-)

O gorących słowackich źródłach słyszałam same pozytywy. :) A konkretnie w jakiej miejscowości one się znajduja?

Spa Erisu też mi chodzi po głowie, ale wolałabym coś nad morzem, tak by połączyc relaks z wycieczką krajoznawczą.

Od kilku dni bombarduję ośrodki w Kołobrzegu i ..nic ! Albo brak miejsc, albo tylko grupy...

AmberWind, a czy w Jastarni jest taki ośrodek Spa?

Do Jastarni jezdze tutaj http://www.zdrojowy.com.pl/

Mozesz tez skorzystac z Bryzy w Juracie - ale tam nie bylam, wiec trudno mi cos powiedziec.

Na Slowacje jezdze do Rajeckich Teplic. Zerknij tutaj http://www.rajecke-teplice.sk/ Bylam w Afrodycie - rowniez polecam.

Kolobrzegu nie polecam :( Brzydki, zaniedbany, z ogromnymi blokowiskami. Zdecydowanie lepsze sa Miedzyzdroje lub osrodki na Helu :-)

Fajne Spa jest tez na Mazurach, ale to wybor raczej na wiosne lub lato :-)

Czy to Spa w Jastarni to jakieś snobistyczne miejsce, tzn klientela high life?

Spa z racji cen raczej nie jest dla pustego portfela :( Niestety :( Natomiast, fajne jest to ze do takich osrodkow mozna pojechac samemu, dobrze sie bawic, swietnie wypoczac i spotkac tam takie same zmeczone kobietki, ktore wyrwaly sie ze swojej rzeczywistosci na pare dni, aby troche odsapnac.

Ten osrodek w Jastarni ma tez duze centrum konferencyjne, ale nie czuc jakiegos dyskomfortu z racji tego, ze w innej czesci budynku trwaja szkolenia od rana do nocy ;)

Czy to Spa w Jastarni to jakieś snobistyczne miejsce, tzn klientela high life?

Spa z racji cen raczej nie jest dla pustego portfela :( Niestety :( Natomiast, fajne jest to ze do takich osrodkow mozna pojechac samemu, dobrze sie bawic, swietnie wypoczac i spotkac tam takie same zmeczone kobietki, ktore wyrwaly sie ze swojej rzeczywistosci na pare dni, aby troche odsapnac.

Ten osrodek w Jastarni ma tez duze centrum konferencyjne, ale nie czuc jakiegos dyskomfortu z racji tego, ze w innej czesci budynku trwaja szkolenia od rana do nocy ;)

Hmm, zdążyłam już zobaczyć cennik. Jak na 4 gwiazdki to raczej w normie.

Pytałam o high life itp bo mam potrzebę odpocząć od ... ludzi. Chcę ciszy i spokoju. No i oczywiście poprawy urody, bo nie byłam na wakacjach od ... 3 lat! :-?

PS. Maja tam super pakiet dla nowożeńców! Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej... :wink:

AmberWind, a ty z jakiego pakietu skorzystałaś? Co możesz polecić szczególnie z zabiegów?

AmberWind, a ty z jakiego pakietu skorzystałaś? Co możesz polecić szczególnie z zabiegów?

Jako ze nie mam cellulitu (rany, alez zdradzam szczegoly ;)) to nigdy nie korzystam z zadnych okladow na skore nog. Nie wierze, tez w zadne kapsuly odchudzajace. Od tego mam silownie i basen :-) Natomiast z przyjemnoscia korzystam z masazy :-) i zabiegow na twarz, dekolt, czy tez wszelakich na przesuszona skore. W szczegolnosci po lecie, czy zimie w klimatyzowanych pomieszczeniach. No i refleksoterapia ... rany to jest to!

AmberWind, brak cellulitu?!

Farciara!!!! :wink: :)

prawda? Tez sie ciesze :) Dostalam to w genach, bo moja mama tez nie ma tego problemu :-)

refleksoterapia? czyli leczenie światłem?

zaciekawiłaś mnie...

Nie, nie ... chodzi o leczniczy masaz stop. Poczatakowo nie jest przyjemny. Zlogi w stopach bola jak cholera. Wlasciwiie to zwijasz sie z bolu, ale tak po paru minutach zaczyna byc ok, potem jest juz calkiem przyjemnie, a potem nastepuje blogostan. Gdy masaz sie konczy i wstajesz czujesz, ze nogi same Cie niosa.

Zreszta te zlogi dotycza nie tylko stop, ale np. plecow. Poczatkowo kazdy masaz nie jest zbyt przyjemny. Kladziesz sie jako niby zdrowy czlowiek, a po 30 minutach wstac o wlasnych silach nie mozesz :lol: Ale potem ... hmmm ...

Jesli na urlopie nie bylas az od 3 lat, to koniecznie zrob cos dla siebie :-) Zobaczysz jaka to frajda, relaks i zlapiesz troche witalnych sil na kolejne miesiace pracy :-)

Dalej zgłębiam temat...

Po setkach stron, jakie juz obejrzałam, dochodze do wniosku, że wiele hoteli i ośrodków ma aspiracje by nazywać sie SPA. W tym celu i w myśl idei "zdrowie przez wodę" oferuje kientom ... solarium, siłownię, no czasami do pakietu SPA dorzucą maseczki na twarz lub pięty. :roll: :-?

I to ma być SPA?!

Hmmm, to może teraz zmienię profil poszukiwań na ... agroturystykę.

PS. Czy tylko AmberWind była "u wód"? Nikt więcej? :(

Dalej zgłębiam temat...

Po setkach stron, jakie juz obejrzałam, dochodze do wniosku, że wiele hoteli i ośrodków ma aspiracje by nazywać sie SPA. W tym celu i w myśl idei "zdrowie przez wodę" oferuje kientom ... solarium, siłownię, no czasami do pakietu SPA dorzucą maseczki na twarz lub pięty. :roll: :-?

I to ma być SPA?!

To znowu ja ;)

Moge wrzucic Ci jeszcze jedna rade. Pomysl do jakiego miejsca chcesz jechac: takiego co w pakietach ma glownie zabiegi upiekszajace, czy do takiego, ktore nastawione jest na leczenie i odstresowanie, a nie na obkladanie Klientek czekolada, glonami i maseczkami.

Jesli to drugie, to jest fajne miejsce na Slowacji (Bojnice), o umiarkowanych cenach, z ogromnym zapleczem zabiegow leczniczych opartych na goracych zrodlach, masazach, kapielach perelkowych, okladach parafinowych i wszelakiego rodzaju basenach o roznej temperaturze wody. We wszystkich tych basenach spotkasz cale mnostow wodnych i powietrznych dysz, ktore wymasuja Ci cialo lepiej niz niejeden masazysta. W pakiecie bedziesz miala co najmniej 3 - 4 zabiegi dziennie, fajny hotel do dyspozycji, tylko troche kiepska kuchnie. No ale nie dla kuchni sie tam jezdzi ;) Niewatpliwym minusem moze byc brak wlasciwego towarzystwa, jesli ze soba takowego nie zabierzesz ;) Miejsce odwiedzaja glownie Niemcy i Austriacy w sredniej wieku 60 - 80 lat :lol: No i mlodzi-gniewni i bogaci Rosjanie, oraz male grupki z Polski.

Atutem miejsca jest bliska odleglosc od granicy - ok. 120 km, cudowny mikroklimat, i malownicze miejsce u podnoza Zamku jak z filmu o Arabeli :-)

Polecam przy problemach z kregoslupem, wysokim poziomem stresu i ... i problemami z sercem :wink:

AmberWind, kto Ci pozwolił czytać w moich myślach?! :wink: :D :D

Właśnie o takie SPA mi chodzi!!! Hmmm, pomijajac oczywiście towarzystwo starszych Niemców czy krzykliwych Rosjan (skąd w nich ta peność siebie? :-? )

Chyba zamiast z facetem, powinnam jechać z Tobą. :wink:

Muszę znaleźć chwilke czasu na poszukanie info, a akurat tego mi ostanio brakuje najbardziej....

thx AmberW.! jesteś wielka!!!! :)

• 2 months później...
Dalej zgłębiam temat...

I to ma być SPA?!

To znowu ja ;)

Moge wrzucic Ci jeszcze jedna rade. Pomysl do jakiego miejsca chcesz jechac: takiego co w pakietach ma glownie zabiegi upiekszajace, czy do takiego, ktore nastawione jest na leczenie i odstresowanie, a nie na obkladanie Klientek czekolada, glonami i maseczkami.

Jesli to drugie, to jest fajne miejsce na Slowacji (Bojnice), o umiarkowanych cenach, z ogromnym zapleczem zabiegow leczniczych opartych na goracych zrodlach, masazach, kapielach perelkowych, okladach parafinowych i wszelakiego rodzaju basenach o roznej temperaturze wody. We wszystkich tych basenach spotkasz cale mnostow wodnych i powietrznych dysz, ktore wymasuja Ci cialo lepiej niz niejeden masazysta. W pakiecie bedziesz miala co najmniej 3 - 4 zabiegi dziennie, fajny hotel do dyspozycji, tylko troche kiepska kuchnie. No ale nie dla kuchni sie tam jezdzi ;) Niewatpliwym minusem moze byc brak wlasciwego towarzystwa, jesli ze soba takowego nie zabierzesz ;) Miejsce odwiedzaja glownie Niemcy i Austriacy w sredniej wieku 60 - 80 lat :lol: No i mlodzi-gniewni i bogaci Rosjanie, oraz male grupki z Polski.

Atutem miejsca jest bliska odleglosc od granicy - ok. 120 km, cudowny mikroklimat, i malownicze miejsce u podnoza Zamku jak z filmu o Arabeli :-)

Polecam przy problemach z kregoslupem, wysokim poziomem stresu i ... i problemami z sercem :wink:

wow

do sanatorium, żeby się odkochać?

to faktycznie bogata oferta :p

daj namiary...