remekb 15.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Budowa na kredyt to normalność. To normalny sposób funkcjonowania we wszystkich cywilizowanych krajach.Dzięki temu, że konsumuja na kredyt, żyja lepiej niż reszta świata. Budowa domu to spory koszt - niezależnie czy nazywasz się Smith, Muller czy Kowalski- nie wystarczy roczny, czy dwuletni średni dochód. Więc masz mozliwość - zbierać ileś tam lat, ścigając się z podwyżkami materiałów, robocizny itp (tak to działa np w US od 50 lat, niezaleznie od kryzysów, pękających baniek spekulacyjnych itp) albo skredytować budowę. Większość osób mieszkających w krajach wysokorozwiniętych wybiera to drugie rozwiązanie. I to jest normalne i nikogo to nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Budowa na kredyt to norma. Ale z całą pewnością jest szaleństwem jeśli nie mamy odpowiedniego zabezpieczenia. To tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 15.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Niestety koszty kredytu po 20 latach przewyższą wartość nieruchomości o 100%. Wiem że nie ma innego sposobu na gotówke , chyba że faktycznie żyję sie z głową (bez urazy ). Niestety co niektórzy naprawdę będą płakać . Jeśli będziesz chciał oszczędzać 20 lat to też musisz liczyć się ze stratami - nie ma szans, cegła nie będzie kosztowałą tyle ile dziś, roboczogodzina również. Nawet przy założeniu niskiej rocznej inflacji, wartość pieniądza zmienia się w czasie. Więc okaże się , że za 20 lat będziesz musiał dołozyć do tej kwoty. A niektórzy rzeczywiście będą płakac. W US teraz licytuje się masę domów ludzi którzy nie są w stanie spłacać kredytów. Ale statystycznie dużo więcej Amerykanów niż np. Białorusinów mieszkać będzie w swoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.01.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Tylko ci licytowani amerykanie w życiu nie dostaliby kredytu w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 15.01.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Tak, to prawda. Co więcej ci sami amerykanie za 5 lat dostaną następny kredyt na następny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maanmy 16.01.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Trzeba sobie zdać sprawę że polska to nie u.s.a . Ja nie mówię że kredyty nie są dla ludzi owszem są ale tylko dla rozsądnych . I co z tego ze pan x pracuje bank podkręcił mu na maxa zdolność kredytową , i dostaje 300 tyś albo i więcej na 30 lat , bo on musi budować bo taka jest moda Tak na ten moment jest super , pan x cieszy się z kredytu , pani w banku z tego że mu go udzieliła . Tak tylko że pan x ma ok 25 lat ,żonę , dziecko , i nic więcej . Owszem to banki nakreciły tę spiralę ,że i ty musisz mieć . Ja tylko chce uzmysłowić iż trzeba znać proporcje i mierzyć siły nad zamiary , a przyszłość będzie brutalna dla pana x . Wiem ze jest to nie popularne co mówię i z pewnością wielu z was się nie zgodzi , ale tak to w wielu przypadkach będzie się kończyć . Płacz i zgrzytanie zębów - czego oczywiście nie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remekb 16.01.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Ja tylko chce uzmysłowić iż trzeba znać proporcje i mierzyć siły nad zamiary Tutaj myślę zgadzamy się wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychol12 16.01.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Trzeba sobie zdać sprawę że polska to nie u.s.a . Ja nie mówię że kredyty nie są dla ludzi owszem są ale tylko dla rozsądnych . I co z tego ze pan x pracuje bank podkręcił mu na maxa zdolność kredytową , i dostaje 300 tyś albo i więcej na 30 lat , bo on musi budować bo taka jest moda Tak na ten moment jest super , pan x cieszy się z kredytu , pani w banku z tego że mu go udzieliła . Tak tylko że pan x ma ok 25 lat ,żonę , dziecko , i nic więcej . Owszem to banki nakreciły tę spiralę ,że i ty musisz mieć . Ja tylko chce uzmysłowić iż trzeba znać proporcje i mierzyć siły nad zamiary , a przyszłość będzie brutalna dla pana x . Wiem ze jest to nie popularne co mówię i z pewnością wielu z was się nie zgodzi , ale tak to w wielu przypadkach będzie się kończyć . Płacz i zgrzytanie zębów - czego oczywiście nie życzę Masz rację . Sam mam takich znajomych .Kredyt na dom na 30 lat na kwote 300tys .Chcili więcej ale bank nie dał .Pokabinowali za zarobkami oficjanie zona bezrobotna mąz minimalna średnia .Sprzedaja na lewucha jakieś czesci na giełdzie i sie cieszą ze dom sie buduje . Dom 200 m ,dach kopertowy i mysleli ze za 300 tys go zbuduja i sie wprowadzą ,na dzien dzisiejszy starczy im na wprowadzenie sie na parter ... A najśmieszniejsze z tego wszystkiego jest to ze ciągle sie do mnie porównują co maja itd itd ....tylko z ta różnica ze ja bez kredytu a oni z kredytem Ja mam obecnie stan surowy ,podcianiete wszelkie media do domu (w domu jeszcze nie rozporowadzone )teraz zakładam okna... Czarno widzę ich spłacalność rate maja koło 1700zł miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts