krzysztofh 15.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Właśnie kiedy szczególnie preparatami woskowymi?W ubiegłym roku moje sosny podjadły ryjkowce, a chciałbym aby w tym roku uniknąć tego typu problemów. Przędziorki też nie będą się pytały czy wolno, a zima w tym roku wyjątkowo nietypowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek 6 15.02.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja profilaktyczne opryski zaczynam w kwietniu choc nie wiem jak bedzie w tym roku. Chyba w marcu zaczne bacznie obserwowac nature no i te nieszczęsne pajęczynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.02.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 W kwietniu? Toż te paskudy w marcu były u mnie chyba, bo zanim się zorientowałem i rozpoznałem temat z pomocą forumowiczów z resztą to już było za późno. Sosny chorowały, ale i tak urosły nowe pędy. Teraz wolałbym tego uniknąć. Słyszałem , że niektórzy opryski preparatami woskowymi robią już w lutym. Na razie czekam, podobno mają jeszcze przyjść duże mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek 6 16.02.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Owszem w tym roku może trzeba będzię sięgnąć po chemię już pod koniec lutego, ale to wszystko zależy od kaprysów pogody. W ubiegłym roku wcześniejsze opryski niż w kwietniu nie miały sensu ponieważ do końca marca trzymał mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 17.02.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Czy tuje od grzyba też trzeba już pryskać ? i czym najlepiej żeby zabezpieczyć na cały sezon.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.02.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Czy tuje od grzyba też trzeba już pryskać ? i czym najlepiej żeby zabezpieczyć na cały sezon. Pozdrawiam A jakiego? Didymascella thujina (plamistosc) latem i jesienią Pestalotiopsis funerea (zamieranie pędów) wiosną Fusarium, Botrytis - jak wystąpi, częściej pod jesień Pleśń przechowalniana (zespół fung różnych) wiosną, po zdjęciu okrycia A wszystko wtedy, jeśli wystąpi i fungicydem właściwym dla danego grzybka. Piwa też nie da się napić na cały sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 18.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 To już wyższa szkoła. Ale jeśli coś zauważę to jest za późno. Czasem tydzień -dwa nieobecności na działce i po już wszystkim. Lepiej zapobiegać ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts