jasina 30.05.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Pracuje w banku. pomoge przy kredycie hipotecznym. Pytajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 05.06.2003 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 mam zamiar wziac kredyt, znajomy radzil mi zeby nie wspominac o dziecku bo to wymiernie zwiekszy zdolnosc kredytowa. Jakos nie bardzo chce w ten sposob postepowac bo to jednak nie fair. Co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 11.06.2003 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Bardzo podoba mi sie Twoja postawa. Poza tym mozecie wspasc na klamstwie np. przy sprawdzeniu dowodow osobistych podczas podpisywania umowy. Wtedy w najlepszym razie kredytu nie dostaniesz, a w najgorszym moga posadzic Cie o wyludzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 11.06.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 w dowodzie nie mam dziecka wpisanego bo od kilku lat juz tego nie robia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 20.06.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Przy dochodach około 2500 miesięcznie jakie mamy szanse na kredyt na kupno domu ok. 70 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.06.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 jasina, a jaki bank reprezentujesz i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 09.07.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Aktualnie mama dochody , ale w tamtym roku miałem prawie 0 a większość banków chce też z poprzedniego roku, Jakie mama szanse ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mezopot 19.09.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Pracuje w banku. pomoge przy kredycie hipotecznym. Pytajcie! Upatrzylismy sobie maly domek. Dogadalismy sie co do ceny. W przyszlym tygodniu chcemy skladac wniosek o kredyt. Dom nie ma jednak jeszcze zalozonej ksiegi wieczystej (oddany 3 lata temu). Obecni wlasciciele nie zrobili tego gdyz nie mieli pieniedzy. przegladalam juz akt notarialny, jest ok, we wtorek dostane wypis z KW gruntu (domek jest na osiedlu wybudowanym przez dewelopera). Inni na osiedlu maja juz zalozone wlasne KW. Czy w takiej sytuacji jest jakies niebezpieczenstwo ze bank odmowi mi kredytu? Wiem ze banki wola udzielac kredytu gdy jest KW. Czy bank moze zazadac dodatkowych i ew. jakich dokumentow potwierdzajacych ze nieruchomosc jest "czysta"? Bede wdzieczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiolonczela 19.09.2003 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Witajcie Forumowicze. Podobnie jak Jasina ja tez pracuje w banku i też siedzę w kredytach hipotecznych. A teraz: mezotop pytal o brak KW, jako przeszkoda przy uzyskaniu kredytu. Przeszkód nie ma pod warunkiem, że zarządzajacy osiedlem (administrator, deweloper o ile sie tym zajmuje, spółdzielnia itp) oraz sprzedający złożą oświadczenie, iż dla danej nieruchomości brak jest Księgi Wieczystej i - w przypadku spółdzielni - nie ma żadnych przeszkód do jej załozenia. W takim wypadku kredytobiorca dostaje wniosek o załozenie KW i wpis hipoteki w jednym dokumencie. Gdy jest Ksiega - to oczywiscie tylko wniosek o wpis hipoteki. W kwestii dodatkowych dokumentów sprawdzających nieruchomość: nie ma zadnej mozliwosci sprawdzenia, czy dana nieruchomość ma już KW (i w dodatku zababraną), czy jeszcze nie. W sądzie wyszukiwanie Ksiąg jest po numerach i dzielnicach, a nie po adresach, właścicielach itp. W dodatku mieszkając na terenie, gdzie ziemia miala KW w jednym sądzie, nowo wydzielane Ksiegi dla domow mogą być już przenoszone do nowego wydziału lub w ogole nowego sądu, jak to ma miejsce np. w Iwicznej koło Warszawy: ziemia miala Ksiegi w sądzie w Lesznowoli, a nowo powstałe domy - w Stolycy. Podobnie jest z Piasecznem, Wołominem i innymi gminami sasiadujacymi z aglomeracja. To oczywiście tylko przyklady. Generalna zasada: szukać nieruchomości z KW lub otrzymać zapewnienie z wiarygodnego źródla (spóldzielnia, wspolnota, administracja...) o braku tejże. Plus udokumentowanie rozliczenia całej inwestycji od właścicieli oraz dewelopera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mezopot 21.09.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Witajcie Forumowicze. Podobnie jak Jasina ja tez pracuje w banku i też siedzę w kredytach hipotecznych. A teraz: mezotop pytal o brak KW, jako przeszkoda przy uzyskaniu kredytu. Przeszkód nie ma pod warunkiem, że zarządzajacy osiedlem (administrator, deweloper o ile sie tym zajmuje, spółdzielnia itp) oraz sprzedający złożą oświadczenie, iż dla danej nieruchomości brak jest Księgi Wieczystej i - w przypadku spółdzielni - nie ma żadnych przeszkód do jej załozenia. W takim wypadku kredytobiorca dostaje wniosek o załozenie KW i wpis hipoteki w jednym dokumencie. Gdy jest Ksiega - to oczywiscie tylko wniosek o wpis hipoteki. W kwestii dodatkowych dokumentów sprawdzających nieruchomość: nie ma zadnej mozliwosci sprawdzenia, czy dana nieruchomość ma już KW (i w dodatku zababraną), czy jeszcze nie. W sądzie wyszukiwanie Ksiąg jest po numerach i dzielnicach, a nie po adresach, właścicielach itp. W dodatku mieszkając na terenie, gdzie ziemia miala KW w jednym sądzie, nowo wydzielane Ksiegi dla domow mogą być już przenoszone do nowego wydziału lub w ogole nowego sądu, jak to ma miejsce np. w Iwicznej koło Warszawy: ziemia miala Ksiegi w sądzie w Lesznowoli, a nowo powstałe domy - w Stolycy. Podobnie jest z Piasecznem, Wołominem i innymi gminami sasiadujacymi z aglomeracja. To oczywiście tylko przyklady. Generalna zasada: szukać nieruchomości z KW lub otrzymać zapewnienie z wiarygodnego źródla (spóldzielnia, wspolnota, administracja...) o braku tejże. Plus udokumentowanie rozliczenia całej inwestycji od właścicieli oraz dewelopera. Pozdrawiam Dzieki za informacje. Mam nadzieje ze bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts