Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybrany projekt - prosba o opinie

Recommended Posts

Hej:)

Jestem nowa na forum ( jak rowniez zupelnym laikiem co do spraw budowlanych) ,wiec z gory przepraszam, jesli umieszczam post w nieodpowiednim miejscu...Niedlugo zaczniemy realizowac nasze marzenie...narazie jestesmy na etapie analizowania wybranego przez nas projektu. Prosze wiec o opinie - jakie widzicie plusy i minusy tego projektu?

Dodam, ze szukalismy domu parterowego z poddaszem uzytkowym z garazem w bryle. Dom bedzie podpiwniczony.

http://www.hgatelier.com.pl/p7/index.html

Wg mnie:

1. Bryła budynku: zbyt skomplikowana - spokojnie mogłaby w kształcie prostokąta. Skomplikowane fundamenty - niepotrzebnie.

2. Skomplikowany (czytaj DROGI) dach wliczając więźbę - jak na domek z użytkowym poddaszem to przegięcie (okna dachowe, kosze, jaskółki)

Przemyślałbym to, osobiście wolałbym wydać te pieniądze na ładne wykończenie wnętrza.

Kiedyś też byłem zauroczony jednym domkiem, ale z czasem zdałem sobie sprawę, że w domu będę mieszkał a nie patrzył na niego z perspektywy sąsiada i podziwiał.

Pozdrawiam

Zastanów sie Pulpecjio droga czy schowka na parterze (numer 8) nie można powiększyć o przestrzeń pod schodami . Jest tam bardzo dużo miejsca, je w swoim pprojekcie zagospodarowałam miejsce pod schodami i uważam, że warto.

Mój domek będzie z dachem dwuspadowym- mnie bardziej podobają sie właśnie takie- proste i niewyszukane projekty, ale rozumiem że dachy kopertowe tez mają swoich zwolenników. :lol:

Domek sympatyczny, co do kosztów trudno mi sie wypowiadac, ale np. dach dwuspadowy jest tańszy nie ze względu na powierzchnię, ale na mniejszą liczbę różnorakich dodatków, które są znacznie drozsze od zwykłych dachówek .

Plusy:

- zadaszony częściowo taras.

- garaż w bryle z przejściem do domu (ale na forum są tacy co tego nie lubią)

- pokój na dole - przydatne

- podoba mi się narozny kominek

- schody w zasadzie nie będące zabiegowymi - czyli praktyczne

- duża łazienka na górze

- garderoby, miejsce na szafę przedpokojową

minusy:

- nie wiem czy komin od kominka nie jest za krótki (nieproporcjonalny) na rysunku

- 2 wejścia do łazienki na górze - ale można to poprawić

- brak spiżarni

- nie wiem czy można ten dom zmodyfikować do wersji garazu dwustanowiskowego - a teraz coraz więcej samochodów mamy w domu

- mała ilość pomieszczen gospodarczych (duży minus)

- nie widzę miejsca na kocioł, chyba, ze planujesz pompę ciepła lub ogrzewanie prądem

co do dach to rzecz gustu i .. kasy.. :lol:

planuje czesciowe podpiwniczenie - tam bedzie kotlownia i pomieszczenie gospodarcze, schowka - nr 8 nie bedzie - bo tam wlasnie bedzie wejscie do piwnicy, a spizarnia bedzie przerobiona z szafy (czyli powiekszenie tego "czegos" kosztem salonu) - obok kuchni w poblizu nr 5.

drzwi do lazienki -tez mnie zastanawiaja...moze z jednych zrezygnuje(?)

garaz podwojny tez przemyslony - ale w bryle chcemy miec jeden, najwyzej - dobudujemy jeszcze jeden osobno, w przyszlosci

dzieki za uwagi:)

Zgadzam się z Ziarutkiem, że bryła budynku spowoduje iż budowa będzie droga. Zwłaszcza dach powinien nieźle wydrenować Ci kieszeń - szczególnie akcesoria takie jak gąsiory - oj będą tu kosztować. Poza tym im bardziej skomplikowany dach tym większe prawdopodobieństwo, że Ci ekipa dekarzy może coś spartolić. Decydując się na taki projekt zadbaj o dobrych (z reguły drogich) wykonawców. Opcja dwuspadu w tym projekcie mnie osobiście się nie podoba. Sam z konieczności (finanse oczywiście :) ) musiałem pohamować swoje plany i wybrałem opcje dwuspadu ale znalazłem zdecydowanie ładniejszy projekt na planie niskiego T z wykuszem i pokojem na poddaszu wbudowanym w jedną dużą lukarnę. Stwierdziłem że ma to zalety - między innymi zdecydowanie więcej miejsca na poddaszu niż pod dachem czerospadowym. W Twoim projekcie w zależności od wysokości ścianki kolankowej w narożnych częściach pomieszczeń 4,2,5,7 za wygodnie i ustawnie to raczej nie będzie. Dotyczy to zwłaszcza garderoby 7.

Dodatkowe wejście do łazienki na piętrze to ciekawy pomysł choć to kwestia gustu.

Z balkonów nie rezygnuj, dodają domowi uroku. Zadbaj tylko by bardzo dobrze je wykończyć, dobrze ocieplić i zaizolować przed wilgocią. Będą Ci wtedy długo służyły oraz nie będą wychładzać wnętrza domu zimą.

Praktycznie główne zalety już podano, natomiast do wad należy zaliczyć w wypadku tego projektu niską ściankę kolankową. Przy dachu typu kopertowego wygodniejsza jest wyższa ścianka kolankowa. W Twoim wypadku praktycznie w żadnym pokoju nie ustawisz żadnego większego mebla, wszędzie przeszkadzają albo kolejne drzwi, wnęki, lub skosy. Mogą być nawet problemy z postawieniem biurka przy ścianie. Co z tego że dosuniesz go do ściany, jak na biurku mało co postawisz, a o monitorze to możesz zapomnieć 8)