Harry81 15.02.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ze wzgledu na pogłoski o możliwej podwyżce cen stali postanowiłem, że kolejnym materiałem który zakupię jeszcze przed budową bedzie właśnie stal. Zanim udam sie do zbrojarza chciałbym poznać waszą opinię na temat grubości prętów używanych do zbrojenia. Zaznaczam, że posiadam kilkaset mb prętów gładkich 6mm i zamierzam je wykorzystac ale rozumiem, że trzeba dokupić coś grubszego żebrowanego. Tylko jaki grubości i mniej wiecej ile... Powierzchnia zabudowy domu 198 m2. Do zazbrojenia: strop monolityczny i ławy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Zajrzyj do projektu i nie kombinuj. Ten pręt 6mm przyda Ci się jedynie na strzemiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 15.02.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 najlepiej sprawdzic w projekcie (to po 1 wsze) jezeli masz inny strop musisz mieć adaptacje projektu wykonana przez architekta normalnie do stropu monolitycznego prety 8 i 12 żebrowane 6 to dobre do robienia strzemion - krzysztof uzywa szybszej klawiatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 15.02.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Zajrzyj do projektu i nie kombinuj. Ten pręt 6mm przyda Ci się jedynie na strzemiona. 100% racji. Ja strop monolit (nad piwnicą) i terivę - wieńce, żebra rozdzielcze(nad parterem) miałam pleciony z fi12 żebr. Fi6 rzeczywiście tylko strzemiona. Ławy nie wiem jak. Dawno to było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 15.02.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 W projekcie jest teriva a monolit sie dopiero "adaptuje", a stal chce kupić już. Dlatego zaglądniecie do projektu odpada. Ale pomogliście już i tak dużo bo ojciec namawia mnie do zakupu 16mm na strop, a tu sie okazuje, że 12mm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Na ławy miałem 4 x fi12 i kiilku znajomych też tak miało a fundamenty i tak są z reguły ostro przewymiarowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 15.02.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 jak chcesz sobie obejrzeć zbrojenie na mojej terivce, to zapraszam na bloga http://leda18.blog.onet.pl poszukaj tekstu napisanego dnia 07.02.2007 (bo piszę bloga od paru dni) pod tytułem: 26.11.2006 - zalanie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 15.02.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Zalecam pośpiech z zakupami.Jakiś tydzień temu zauważyłem podwyżkę w hurcie a dziś na składzie już było 300 PLN/t drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Na ławy miałem 4 x fi12 i kiilku znajomych też tak miało a fundamenty i tak są z reguły ostro przewymiarowane... Przewymiarowane ...powiadasz, oto jeden fundamencik "zdecydowanie przewymiarowany" z "pręcików" fi 16 z mojego projektu. Jak sie przypatrzysz rozkładowi ścian to zrozumiesz http://images20.fotosik.pl/46/7fa645ec9266d728m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 15.02.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ile... ile przekladajac druty 12 i 8 robiąc oczka ich wielkosc moze być różna u mnie prety lezały co ok 14 cm (po przekątnej stropu) -czyli wychodziły kwadraciki 14/14 zgodnie z adaptacja projektu dodatkowo pręty 8 po przekatnej oczek (kwadracików) j ak masz rzuty projekt łatwo obliczysz potrzemna ilosc + - jak w adaptacji bedzie wiecej troszke dokupisz jak mniej zrobisz mocniejsze zbrojenie albo troszke zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.02.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 W projekcie jest teriva a monolit sie dopiero "adaptuje", a stal chce kupić już. Dlatego zaglądniecie do projektu odpada. Ale pomogliście już i tak dużo bo ojciec namawia mnie do zakupu 16mm na strop, a tu sie okazuje, że 12mm wystarczy. Do 16 to juz trzeba mieć dobrą giętarkę, zazwoń do adaptującego, może był miłosierny i zaprojektował z 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karsyk 15.02.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Fi12 to standart do wiekszosci zbrojen w domkach, od dzisiaj u mnie na wiosce ceny o 30gr netto w góre na 1kg, dobrze ze kupilem w zeszłym tygodniu a dzisiaj tylko włozyłem do wykopu. Jutro zalewam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ojciec namawia mnie do zakupu 16mm na strop, a tu sie okazuje, że 12mm wystarczy. grubość pręta zależy od konstrukcji, rozpiętości i obciążenia stropu, ja mam 16mm, ale mam salon 49m2 bez belek i nad salonem mam ścianę typu ciężkiego. Strop to nie żarty sam nie możesz kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 15.02.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Rozmawiałem jeszcze raz z ojcem. Mówi, że jak on budował (lata 80-te) to z prętów 16mm robiło się belki stropowe (układane co 35 cm). Na każdą belkę 4 pręty 16 mm splecione z cieńszymi tworzące prostopadłościan. Pamietam zanim zostaly zbite podłogi z desek to na stropie na powierzchni widoczne były takie grzbiety (moze to miejsca gdzie sa te belki). Czy aktualnie zbroi się tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.02.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 nooo, teraz to jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 15.02.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 nooo, teraz to jeszcze bardziej Nie bardzo rozumiem, mozesz rozwinac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.02.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Rozmawiałem jeszcze raz z ojcem. Mówi, że jak on budował (lata 80-te) to z prętów 16mm robiło się belki stropowe (układane co 35 cm). Na każdą belkę 4 pręty 16 mm splecione z cieńszymi tworzące prostopadłościan. Pamietam zanim zostaly zbite podłogi z desek to na stropie na powierzchni widoczne były takie grzbiety (moze to miejsca gdzie sa te belki). Czy aktualnie zbroi się tak samo? Nie ma czegoś takiego jak standard zbrojenia - zbrojenie dobiera konstruktor i jeśli ma chęci i możliwości to może i z #10 zrobić. Tak jak pisałęm wcześniej przy #16 na budowie bez ciężkiej giętarki tego nie pogniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.02.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 to był sarkazm (co to znaczy ) nawet jak na tamte lata to sposób opisany przez Twojego ojca to po największej linii oporu - belki co 35cm ta zbrojone i garby na stropie - jakieś niporozumienie, chcesz żelbet? siatka z12 płyta cienka (jaka - zależy o tego czy to projektant czy Projektant) nawet 12 cm, przy dużych rozpiętościach, gdzieś podciąg i tyle no i to co Geno napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia777 15.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Mój przyszly mąż pracuje w hurtowni stali i poleca kupic jak najszybciej bo ceny beda szly w gore w sezonie czyli lipiec-sierpien nawet 2900 za tone.Badz wstrzymac sie do listopadu-wtedy bedzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts