marcell 15.02.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chciałem sobie przed tynkowaniem rozprowadzić okablowanie tv. Od czego zacząć? Myślę, że z okablowaniem nie będzie problemu ale zastanawiam się, jak to zacząć od zewnątrz...?Jak to sie wykonuje?Na zewnątrz jest też rodzaj gniazda?Wiadomo przecież, że kabel (zewnętrzny)musimy co jakiś czas wymienic(uszkodzenia itp.), więc nie może to byc kabel"na stałe". Liczę na wasze sugestie i pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 15.02.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 najpierw trzeba ustalić gdzie dokładnie będą stały poszczególne sprzęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.02.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Chciałem sobie przed tynkowaniem rozprowadzić okablowanie tv. Od czego zacząć? Myślę, że z okablowaniem nie będzie problemu ale zastanawiam się, jak to zacząć od zewnątrz...?Jak to sie wykonuje?Na zewnątrz jest też rodzaj gniazda?Wiadomo przecież, że kabel (zewnętrzny)musimy co jakiś czas wymienic(uszkodzenia itp.), więc nie może to byc kabel"na stałe". Liczę na wasze sugestie i pomoc... kable koncentryczne (połoz jakies dobre) poloz do kazdego pokoju gdzie chcesz lub moze bedzie tv i kazdy kabel niech sie zbiega np na strychu. potem z strychu na dach poloz np 9 kabli zeby przygotowac sobie pod rozne mozliwosci rozwiazan. kabla w scianie nie bedziesz musial wymienic przez kilka dziesiat lat a ewentualnie za 10 lat a moze jeszcze dluzej wymienisz kable wychodzace ze strychu na dach..ale te juz latwiej wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 15.02.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Mnie instalatorzy też zaskoczyli. Zgodnie z ich sugestią położyłem 8 kabli na zewnątrz. Z tego co mówili to na satelitę, ewentualny telefon sat., ewentualny internet sat. i niewiadomo co jeszcze będzie dostępne w przyszłości. Kabel nie jest drogi i do tego jeść nie woła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 15.02.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 to ja dopytam, mam już tynki i kable TV rozprowadzone po pokojach i wychodzą one na strychu w miejscu gdzie będzie koncentrator. ale teraz chcę wykończyć poddasze i muszę puścić przewody do anten ale mnie zaskoczyliście z ich ilością, 8-9 przewodów? nie za dużo? i drugie pytanie, jak je wyprowadzić przez dachówki? (poddasze będę miał użytkowe i nie mam możliwości po zrobieniu płyt G-K na manipulacjie na poddaszu i jeszcze pytanie czy do tv sat użyć tych samych przewodów co normalnie czy jakiś specjalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 15.02.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja też nie miałem możliwości zrobienia tego na poddaszu - ponieważ będzie nieużytkowe i na stałe osłonięte ociepleniem i regipsami. Z tego względu wszystkie kable z pokojów, jeden 230V oraz te osiem zza budynku mam w jednym miejscu przy ścianie. W tym miejscu zabuduję skrzynkę i umiejscowie je wewnątrz. A przez dach nic w związku z tym nie puszczałem. Chłopaki przekuli się przez ścianę zewnętrzną pod dachem, teraz dziurę zatynkują, a wystające kable schowają za krokwią. Antena sat też będzie mocowana do krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Sza. 15.02.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja mam instalację przelotową (do jednego kabla dwa gniazda - jeden na poddaszu i jeden na parterze, do tego anteny, i wzmacniacz na strychu.Testowo chodzi, ale to było tylko jedno małe sprawdzonko.Całą instalkę oparłem na schematach i częściach z DIPOLA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.02.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja mam instalację przelotową (do jednego kabla dwa gniazda - jeden na poddaszu i jeden na parterze, do tego anteny, i wzmacniacz na strychu. Testowo chodzi, ale to było tylko jedno małe sprawdzonko. Całą instalkę oparłem na schematach i częściach z DIPOLA. nie chce cie martwic ale instalacja przelotowa to stary system i bedziesz mial problem zeby puscic w to satke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.02.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 to ja dopytam, mam już tynki i kable TV rozprowadzone po pokojach i wychodzą one na strychu w miejscu gdzie będzie koncentrator. ale teraz chcę wykończyć poddasze i muszę puścić przewody do anten ale mnie zaskoczyliście z ich ilością, 8-9 przewodów? nie za dużo? i drugie pytanie, jak je wyprowadzić przez dachówki? (poddasze będę miał użytkowe i nie mam możliwości po zrobieniu płyt G-K na manipulacjie na poddaszu i jeszcze pytanie czy do tv sat użyć tych samych przewodów co normalnie czy jakiś specjalnych? Przwodow na dach uzyj tych samych ale daj jakies dobre bo to tylko pare metrow i nawet jak dasz 50gr/1m wiecej towarto dolozyc. najlepiej wyjsc na dach poprzez dachowke wentylacyjna lub jak masz wolny(chociaz nie koniecznie wolny)kanal wentylacyjny w kominie to mozesz tamtedy puscic kable...kilka cienkich kabli nie ograniczy wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.02.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Najbardziej uniwersalne i optymalne rozwiązanie dla instalacji w domku jednorodzinnym wygląda tak:Od każdego gniazda przewód np taki -http://www.dipol.com.pl/sklep/e1041.php?sid=7a6d4d27d4beb00od gniazda z salonu (tam gdzie najprawdopodobniej będzie tuner satelitarny dwa takie przewody (jeden jako powrót)Wszystkie przewody schodzą się w jednym miejscu na poddaszu aby można było wszystkie urządzenia np wzmacniacz, multiswitch trójniki itp zamknąć w jednej metalowej szafce.Z miejsca gdzie będzie antena satelitarna (nie zawsze na kominie) najlepiej poprowadzić 8 kabli takich jak wskazałem wyżej,Z miejsca gdzie będzie antena naziemna jeden kabel. Wszystkie do tej skrzynki.Do tej skrzynki doprowadzić 230V (najlepiej tą samą fazę na której będą "wisiały" gniazda od TV i radia. To tyle na początek przed tynkami. Na razie koszt tej inwestycji nie powinien przekroczyć 500zł. Później w zależności od potrzeb i pomysłów można z tym zrobić wszystko co się chce w najróżniejszej konfiguracji. Dla tych którzy mają wątpliwości po co 8 kabli do satelity juz wyjaśniam. Przy talerzu montujecie dwa konwertery typu quatro (kadży ma 4 wyjścia) jeden na Astrę, drugi Hot Bird. Po doprowadzeniu tych kabli do multiswitcha macie w każdym gniazdku pełne pasmo z obu satelit. Można zamiast multiswitcha zrobić to na trójnikach i zastosować dwa konwertery typu quad. Ale to juz kwestia własnych decyzji jak wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.02.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Najbardziej uniwersalne i optymalne rozwiązanie dla instalacji w domku jednorodzinnym wygląda tak:Od każdego gniazda przewód np taki -http://www.dipol.com.pl/sklep/e1041.php?sid=7a6d4d27d4beb00od gniazda z salonu (tam gdzie najprawdopodobniej będzie tuner satelitarny dwa takie przewody (jeden jako powrót)Wszystkie przewody schodzą się w jednym miejscu na poddaszu aby można było wszystkie urządzenia np wzmacniacz, multiswitch trójniki itp zamknąć w jednej metalowej szafce.Z miejsca gdzie będzie antena satelitarna (nie zawsze na kominie) najlepiej poprowadzić 8 kabli takich jak wskazałem wyżej,Z miejsca gdzie będzie antena naziemna jeden kabel. Wszystkie do tej skrzynki.Do tej skrzynki doprowadzić 230V (najlepiej tą samą fazę na której będą "wisiały" gniazda od TV i radia. To tyle na początek przed tynkami. Na razie koszt tej inwestycji nie powinien przekroczyć 500zł. Później w zależności od potrzeb i pomysłów można z tym zrobić wszystko co się chce w najróżniejszej konfiguracji. Dla tych którzy mają wątpliwości po co 8 kabli do satelity juz wyjaśniam. Przy talerzu montujecie dwa konwertery typu quatro (kadży ma 4 wyjścia) jeden na Astrę, drugi Hot Bird. Po doprowadzeniu tych kabli do multiswitcha macie w każdym gniazdku pełne pasmo z obu satelit. Można zamiast multiswitcha zrobić to na trójnikach i zastosować dwa konwertery typu quad. Ale to juz kwestia własnych decyzji jak wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 15.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Wejdź na stronę http://www.dipol.com.pl/index.php. Jest tam dużo ciekawych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 16.02.2007 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja bym kabli nie dawł na zapas. Jesli są Ci potrzebne teraz to tak, ale w przyszłości, za lat kilka będą całkowicie zbędne. Na razie mamy telewizję analogową stacjonarną wymagającą anten. Ale już pcha się do nas technologia cyfrowa i telewizję będziesz sobie oglądał przez komórkę lub notebooka bez skrępowania kabelkami. Jesli nawet będziesz ze względu na lokalizację zmuszony wystawić jakąś antenkę na poddaszu, to po domu rozprowadzisz to sobie radiowo, bez kabelków. Popatrz jak jest udostępniany internet w hotelach lub na konferencjach. Tak samo będzie z telewizją. Tak jak w reklamie stacjonarnej ERY. Odsuniesz kanapę zobaczysz gniazdko antenowe i na pytanie dzieci "co to?" zrobisz tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.02.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja bym kabli nie dawł na zapas. Jesli są Ci potrzebne teraz to tak, ale w przyszłości, za lat kilka będą całkowicie zbędne. Na razie mamy telewizję analogową stacjonarną wymagającą anten. Ale już pcha się do nas technologia cyfrowa i telewizję będziesz sobie oglądał przez komórkę lub notebooka bez skrępowania kabelkami. Jesli nawet będziesz ze względu na lokalizację zmuszony wystawić jakąś antenkę na poddaszu, to po domu rozprowadzisz to sobie radiowo, bez kabelków. Popatrz jak jest udostępniany internet w hotelach lub na konferencjach. Tak samo będzie z telewizją. Tak jak w reklamie stacjonarnej ERY. Odsuniesz kanapę zobaczysz gniazdko antenowe i na pytanie dzieci "co to?" zrobisz tak A kiedy to będzie. To ci dopiero rada. Ktos sobie weźmie ją do serca i tak zrobi a jak będzie chciał podłączyc TV zaczną się schody, drugie bo jedne będzie już miał jak dom z poddaszem użytkowym. To co pisałem wyżej to nie zkładzenie kabli na zapas tylko w zasadzie podstawa. Zawsze można zrezygnować z satelity, wtedy wiadomo, że niektórych rozwiązań nie trzeba stosować. Ale to wybór świadomy, nie oglądanie TV z kompa i jeszcze może divXów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmadej 16.02.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam, w temacie instalacji TV chciałbym zwrócić uwagę również na inne kabelki i nowe technologie Paradoksalnie mimo działającej instalacji WiFi 54g na potrzeby TV (a wlaściwie wszelkich "multimediów") musiałem przeciągnąć ostatnio dodatkowe 40m skrętki (LAN dla odtwarzacza sieciowego) i 4-żylowy kabel telefoniczny dla splitera karty C+. Mimo 5 letniego doświadczenia nie satysfakcjonuje mnie wydajność WiFi podczas gdy dobrze ekranowana skrętka obsłuży i Gigaethernet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 16.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam, Chciałbym skorzystać z tego wątku i zapytać o takie rozwiązanie (wybaczcie ale nie jestem obyty w tematach TV SAT):Wiadomo mi, że antenę siatkową do TV analogowej można umiejscowić na nieużytkowym poddaszu i nie sprawia to problemów przy odbiorze dobrej jakości programów (oczywiście jeżeli nie zastosujemy blachodachówki).Jak to się ma w przypadku anteny satelitarnej? Czy występują duże spadki sygnału a co za tym idzie jakości odbieranych programów TV ? Oświećcie mnie please. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 16.02.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A kiedy to będzie. Dokładnie nie wiadomo, ale przyjdzie jak dzisiejszy dzień. Nie później niż w 2015, bo do wyłączenia telewizji analogowej zobowiązuje całą Europę, Afrykę i część Azji umowa międzynarodowa - Genewa 2006. Gdyby nie opór graczy polskiego rynku telekomunikacyjnego i niemrawość polityków, to już jutro. Niemcy już kończą tę operację. Włosi przy okazji Mundialu uruchomili telewizję DVB-H na telefonach komórkowych i odnieśli duży sukces finansowy. Ani się obejrzymy jak wyprzedzą nas rosjanie. Jasne, że teraz jest jak jest, ale adresowałem tę uwagę do tych, którzy martwią się na zaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja bym kabli nie dawł na zapas. Jesli są Ci potrzebne teraz to tak, ale w przyszłości, za lat kilka będą całkowicie zbędne. Na razie mamy telewizję analogową stacjonarną wymagającą anten. Ale już pcha się do nas technologia cyfrowa i telewizję będziesz sobie oglądał przez komórkę lub notebooka bez skrępowania kabelkami. Jesli nawet będziesz ze względu na lokalizację zmuszony wystawić jakąś antenkę na poddaszu, to po domu rozprowadzisz to sobie radiowo, bez kabelków. Popatrz jak jest udostępniany internet w hotelach lub na konferencjach. Tak samo będzie z telewizją. Tak jak w reklamie stacjonarnej ERY. Odsuniesz kanapę zobaczysz gniazdko antenowe i na pytanie dzieci "co to?" zrobisz tak Większych bzdur już dawno nie słyszałem. Jako, że pracuję jako serwisant sieci internetowych, co chwila mam styczność z klientami którzy usłyszeli albo zobaczyli w telewizji reklamy netu, telewizji przez komórkęi tp A moje zdanie to: Internet w komórce? tak, ale tylko w wyznaczonych miejscach i kosztuje to majątek, bo płaci się za ściągnięte bajty. Domki budujemy poza miastem i tam niki nie będzie inwestował kupe kasy dla kilkunastu(dziesięciu) abonentów, Podobnie jak do dziś nie inwestują w takie osiedlanie operatorzy kablówek. A telewizja przez komórkę? bzdura!! może jeszcze HDTV? w 2calowym okienku Jedyne co nas czeka w najbliższej przyszłości to naziemny przesył cyfrowy, od 2012 roku będą wyłączone naziemne nadajniki analogowe. am00 nie mieszaj ludziom w głowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.02.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 zielony (no seledynowy w tych sprawch) pytanie za 100pkt Mam do tv podciagnięty kabel antenowy (jeden konic przy tv drugi na poddaszu) (ekranowany) obecnie trzeba podłaczyć tv sat Czy da sie tym kablem antenowym podesłać sygnał do tunera?? nie bardzo mi sie widzi zapitac z nowym kablem Jak sie da to co trzeba zainstalowac na poddaszu Jestem wdzięczny wam za pomoc. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.02.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja bym kabli nie dawł na zapas. Jesli są Ci potrzebne teraz to tak, ale w przyszłości, za lat kilka będą całkowicie zbędne. Na razie mamy telewizję analogową stacjonarną wymagającą anten. Ale już pcha się do nas technologia cyfrowa i telewizję będziesz sobie oglądał przez komórkę lub notebooka bez skrępowania kabelkami. Jesli nawet będziesz ze względu na lokalizację zmuszony wystawić jakąś antenkę na poddaszu, to po domu rozprowadzisz to sobie radiowo, bez kabelków. Popatrz jak jest udostępniany internet w hotelach lub na konferencjach. Tak samo będzie z telewizją. Tak jak w reklamie stacjonarnej ERY. Odsuniesz kanapę zobaczysz gniazdko antenowe i na pytanie dzieci "co to?" zrobisz tak Większych bzdur już dawno nie słyszałem. Jako, że pracuję jako serwisant sieci internetowych, co chwila mam styczność z klientami którzy usłyszeli albo zobaczyli w telewizji reklamy netu, telewizji przez komórkęi tp A moje zdanie to: Internet w komórce? tak, ale tylko w wyznaczonych miejscach i kosztuje to majątek, bo płaci się za ściągnięte bajty. Domki budujemy poza miastem i tam niki nie będzie inwestował kupe kasy dla kilkunastu(dziesięciu) abonentów, Podobnie jak do dziś nie inwestują w takie osiedlanie operatorzy kablówek. A telewizja przez komórkę? bzdura!! może jeszcze HDTV? w 2calowym okienku Jedyne co nas czeka w najbliższej przyszłości to naziemny przesył cyfrowy, od 2012 roku będą wyłączone naziemne nadajniki analogowe. am00 nie mieszaj ludziom w głowach Przyznam ,że mi wcale nie zamieszal w głowie tym bardziej ,że oprocz tej tv w komorce wszystko bede mial jak opisuje am00.Czyli mało kabli wiecej radia....Mam takiego jegomoscia co ma mi zrobic taki zestaw. C+ w kazdym z trzech pokoi oczywiscie niezobowiazujaco,,,,neta w kazdym z tych pokoi bez kabli i oczywiście swiat wirtualny np. w altance,telefon stacjonarny to wiadomo matka plus trzy aparaty bezprzewodowe. Więcej optymizmu w rozwoju swiata elektroniki.itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts