Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepompownia ścieków - kto to zna?

Recommended Posts

Tak się składa, że moja i sąsiednie działki położone są niżej od miejsca włączenia się do miejskiej sieci kanalizacyjnej. Musimy pompować ścieki. Czy ktoś to juz z was robił? Jak to działa? Wygląda, że będzie bardzo drogo ok 12000ZŁ!!! Na dodatek my chcemy się wprowadzać już w tym roku, a kanalizacja ta może powstać ( wg. mine) na wiosnę 2004r. Stąd moje kolejne pytanie, czy mozna wykonać sobie szambo w taki sposób, aby przerobić je na przepompownię? Z góry dziękuję

Może da się zmienić projekt? Wydaje mi się że to będzie bardzo drogo i uciążliwie. Koszty energii elektrycznej, serwisowania, awarii. Może się to zapchać, jakaś krata do czyszczenia z grubego. Wiem że na etapie projektowania (oczywiście sieci nie przyłącza) można próbować to zmienić i ostro się sprzeciwiać projektantowi. Tylko że nie zawsze można.

Pozdrawiam

• 3 months później...
I wszystko na to wskazuje, że na oczyszczalni sie skończy. Nawet myślałem o wspólnej z innymi, ale po tym jak dla wszystkich doprowadziłem, wodę załatwiłem doprowadzenie pradu i gazu mam już dość. Oni przychodza na gotowe, pytają czemu tak drogo i tak póxno albo coś w tym stylu. TOYA TOYA i już. :evil:

I wszystko na to wskazuje, że na oczyszczalni sie skończy. Nawet myślałem o wspólnej z innymi, ale po tym jak dla wszystkich doprowadziłem, wodę załatwiłem doprowadzenie pradu i gazu mam już dość. Oni przychodza na gotowe, pytają czemu tak drogo i tak póxno albo coś w tym stylu. TOYA TOYA i już. :evil:

Pomoc sąsiedzka jest ważna, ale pasozytnictwo... fuj

Ja osobiście staram się generalnie mieć moje mimo, że czasem wychodzi drożej :roll:

Zgodnie z przysłowiem:

Mówiły jaskółki, że niedobre są spółki... :lol: