Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup SN w ogrodzie

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie i proszę o poradę w następującym temacie.

Na środku mojego 600 m2 ogrodu stoi pojedyńczy słup średniego napięcia. Czy macie jakiś pomysł w jaki można w miarę efektownie "ukryć" tzn. zaaranżować przestrzeń wokół niego tak by po pierwsze nie rzucał się tak bardzo w oczy, a po drugie nie był zbytnią zawadą w ogrodzie.

Z góry dziękuję za fajne pomysły

Ja bym to potraktowała na zasadzie: jak nie można czegoś ukryć to trzeba to wyeksponować. Posadziłabym pod słupem winobluszcz pięcioklapowy albo jakiś inny bluszcz, któremu pozwoliłabym urosnąć do ok. 2m. Wokół słupa zrobiłabym okrągłą ławkę tak aby słup przechodził przez środek ławki. Siedzące osoby miałyby różny widok na ogród w zależności z której strony by usiadły.

Ja bym to potraktowała na zasadzie: jak nie można czegoś ukryć to trzeba to wyeksponować. Posadziłabym pod słupem winobluszcz pięcioklapowy albo jakiś inny bluszcz, któremu pozwoliłabym urosnąć do ok. 2m. Wokół słupa zrobiłabym okrągłą ławkę tak aby słup przechodził przez środek ławki. Siedzące osoby miałyby różny widok na ogród w zależności z której strony by usiadły.

Lepiej nie sadzić jednak tak agresywnego pnącza jak winobluszcz - będzie stale wymagał uwagi, przycinania,

w przeciwnym razie jest bardzo prawdopodobne, że wylezie do samej góry i sięgnie drutów,

15kV to nie przelewki, kto będzie go stamtąd ściągał?

Może prędzej jakaś róża pnąca?

Pozdrawiam Paweł