Kasia_de 15.02.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 jaką dachówkę (chętnie betonową) wybrać na dach z dość małym spadem - 20 stopni, około 36 %. Dom jest prosty, żaden dworkopodobny, więc chciałabym również prostą, "nowoczesną" (na ile to możliwe) dachówkę. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 jaką dachówkę (chętnie betonową) wybrać na dach z dość małym spadem - 20 stopni, około 36 %. Dom jest prosty, żaden dworkopodobny, więc chciałabym również prostą, "nowoczesną" (na ile to możliwe) dachówkę. Co polecacie? Polecam http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/tegalit_domek_art.jpg Ze strony http://www.e-dach.pl/1297_6794.htm Niestety brak traktora i snopowiązałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 15.02.2007 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 no właśnie czytam na forum o tym tegalicie, ale są opinie że jej brzeg jest nieestetycznie "poszarpany" hmm, muszę to zobaczyć "w naturze"... ale już wiem, że podobają mi się tylko i wyłącznie płaskie dachówki dość drogie są niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korena 16.02.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 fakt że dachówka Tegalit jest drogą dachówką - cena zbliżona do dachówki ceranicznej zakładkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 16.02.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 kupując swoją dachówkę widziałem taką prostą ceramiczną Nelskamp Nibra S9 można ją kłaść od 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmmma 16.02.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Kasiu, dla mnie absolutnie powalająca jest Creaton Domino - spójrz sama jak to wygląda w realu u Pontypendy w Ustanowie za Piasecznem. (na samym dole strony); http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51385&postdays=0&postorder=asc&start=0 Pozdrawiam i samych dobrych wyborów życzę... Emmmma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 16.02.2007 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 oj, obejrzałam Zazdrość mnie skręciła i żółć zalała, bo Pontypenda w dodatku buduje dom o którym marzyłam ale na działce mi się nie mieścił A tak na serio to piękna dachówka, pewnie cena powalająca... idę szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 08.03.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 jaką dachówkę (chętnie betonową) wybrać na dach z dość małym spadem - 20 stopni, około 36 %. Dom jest prosty, żaden dworkopodobny, więc chciałabym również prostą, "nowoczesną" (na ile to możliwe) dachówkę. Co polecacie? Polecam http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/tegalit_domek_art.jpg Ze strony http://www.e-dach.pl/1297_6794.htm Niestety brak traktora i snopowiązałki Nasz dom bedzie bardzo podobny do tego ze zdjecia i zdecydujemy sie chyba na Domino Creatona, chyba ze sie okaze ze trzeba na niego czekac 9 miesiecy Plaskie dachowki na na rynku to: Tegalit Braasa - betonowa - na dachu wyglada nawet, nawet, ale jak zobaczylam taka dachowke z bliska, to zrezygnowalam Domino Creatona - oslawiona i droga S9 i G10 (lub S10 i G9, nie pamietam) Nelskampa - podobno dobrej jakosci Terra Piata z Euronitu - podobno to teraz tez Creaton jest jeszcze taka kwadratowa dachowka Szmaragd z RuppCeramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Kąt nachylenia dachu nie ma żadnego znaczenia! Ważne aby warstwa wstępnego krycia dawała gwarancję 100% szczelności. Płaskie dachówki to pokrycie dla odważnych i wyrafinowanych inwestorów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.08.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Kąt nachylenia dachu nie ma żadnego znaczenia! Ważne aby warstwa wstępnego krycia dawała gwarancję 100% szczelności. Płaskie dachówki to pokrycie dla odważnych i wyrafinowanych inwestorów. Pozdrawiam. Odkopuję temat - waham się pomiędzy płaską dachówką Creaton Domino, karpiówką Craton Kerra biber i tradycyjną Creaton Kerra Pfanne. Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką? Dach w moim przypadku ma kąt nachylenia 30 stopni. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 10.08.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Kąt nachylenia dachu nie ma żadnego znaczenia! Ważne aby warstwa wstępnego krycia dawała gwarancję 100% szczelności. Płaskie dachówki to pokrycie dla odważnych i wyrafinowanych inwestorów. Pozdrawiam. Odkopuję temat - waham się pomiędzy płaską dachówką Creaton Domino, karpiówką Craton Kerra biber i tradycyjną Creaton Kerra Pfanne. Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką? Dach w moim przypadku ma kąt nachylenia 30 stopni. Pzdr, TS zalezy o które płaskie dachówki Ci chodzi karpiówka jest zupełnie płaska a te wymieniane wyżej (Domino, Tegalit, Terra Piata i inne) to są dachówki zakładkowe i zachowują sie dokładnie tak jak inne zakładkowe (mimo tego ze sa plaskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 10.08.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 ja mam nachylenie 15 stopni i dachówkę braasa podwójne S. pod spodem pełne deskowanie (płyta OSB) i papa.http://foto2.m.onet.pl/_m/e98ce783c0419ed929aa177a9a9291aa,5,19,0.jpghttp://foto2.m.onet.pl/_m/8dbddc541408e616d445f37a7029c4a6,5,19,0.jpghttp://foto2.m.onet.pl/_m/c8b2033ee2eb8760fa7fef99ce71daee,5,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/18e8825bf89750d986c474b94676a158,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski1 10.08.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 ] Odkopuję temat - waham się pomiędzy płaską dachówką Creaton Domino, karpiówką Craton Kerra biber i tradycyjną Creaton Kerra Pfanne. Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką? Dach w moim przypadku ma kąt nachylenia 30 stopni. Pzdr,TSTwoje wahania mogą by związane z kosztami Domino i karpiówka będą najdroższe ,Kera Pfanne będzie tansza,wystarczy dobrze porozglądac się po Malinie albo pobliskim Szymanowie i zobaczyc na "żywo" te dachówki.Blisko jest też piękny dach z Domino.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 ... Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką?... Każdy rodzaj dachówek przepuszcza śnieg i dlatego stosuje się krycie wstępne bo to ono daje dopiero 100% gwarancję szczelności. Walory użytkowe są takie same. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.08.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Twoje wahania mogą by związane z kosztami Domino i karpiówka będą najdroższe ,Kera Pfanne będzie tansza,wystarczy dobrze porozglądac się po Malinie albo pobliskim Szymanowie i zobaczyc na "żywo" te dachówki. Blisko jest też piękny dach z Domino. Pozdrawiam. Różnicę w kosztach mniej więcej znam, bo wyceniałem każdą z tych dachówek. Każdą z nich widziałem już także na żywo i mam swoje preferencje i stąd pytanie bardziej o walory użytkowe - każda z nich tak jak napisałeś nie nalezy do tanich i zależy mi aby była bezproblemowa . Piękny dach z Domino - możesz napisać mniej więcej gdzie? Każdy rodzaj dachówek przepuszcza śnieg i dlatego stosuje się krycie wstępne bo to ono daje dopiero 100% gwarancję szczelności. Walory użytkowe są takie same. Pozdrawiam. Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.08.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 ......... Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki.....Jestem ciekawy Świata ale nie wiem o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.08.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 ......... Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki.....Jestem ciekawy Świata ale nie wiem o co tu chodzi? Moje wcześniejsze pytanie dotyczyło tego, czy płaska dachówka ma gorsze walory uzytkowe niż karpiówka - czy bardziej przepuszcza śnieg, wodę, etc, bo przeczytałem taką jednostkową opinię tutaj na forum. Dzięki odpowiedzi wiem, że nie mam się czym przejmować. Ot i cała kwestia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski1 11.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Niestety nie pamiętam nazwy ulicy- chyba Redycka,inaczej:Żmigrodzka skręc w lewo w Poświecką - (trasa skrótowa do Korony), do końca,do Kamieńskiego w lewo,przy Kapliczce w prawo i dalej jak droga prowadzi aż "wjedziesz" na ten dach.Jak nie trafisz -odezwij sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 12.08.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Niestety nie pamiętam nazwy ulicy- chyba Redycka,inaczej:Żmigrodzka skręc w lewo w Poświecką - (trasa skrótowa do Korony), do końca,do Kamieńskiego w lewo,przy Kapliczce w prawo i dalej jak droga prowadzi aż "wjedziesz" na ten dach.Jak nie trafisz -odezwij sie Aha - mówisz o tym dachu na Sołtysowicach? Widzę go bardzo często . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperski1 12.08.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Tak!A do tego ładnie położony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts