Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jaką dachówkę (chętnie betonową) wybrać na dach z dość małym spadem - 20 stopni, około 36 %.

Dom jest prosty, żaden dworkopodobny, więc chciałabym również prostą, "nowoczesną" (na ile to możliwe) dachówkę.

Co polecacie?

https://forum.murator.pl/topic/72216-dach%C3%B3wka-na-do%C5%9B%C4%87-p%C5%82aski-dach-i-w-quotnowoczesnymquot-sty/

jaką dachówkę (chętnie betonową) wybrać na dach z dość małym spadem - 20 stopni, około 36 %.

Dom jest prosty, żaden dworkopodobny, więc chciałabym również prostą, "nowoczesną" (na ile to możliwe) dachówkę.

Co polecacie?

Polecam

http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/tegalit_domek_art.jpg

Ze strony http://www.e-dach.pl/1297_6794.htm

Niestety brak traktora i snopowiązałki :wink:

no właśnie czytam na forum o tym tegalicie, ale są opinie że jej brzeg jest nieestetycznie "poszarpany" ;-) hmm, muszę to zobaczyć "w naturze"...

ale już wiem, że podobają mi się tylko i wyłącznie płaskie dachówki ;-) dość drogie są niestety...

Kasiu,

dla mnie absolutnie powalająca :p jest Creaton Domino - spójrz sama jak to wygląda w realu u Pontypendy w Ustanowie za Piasecznem.

(na samym dole strony);

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=51385&postdays=0&postorder=asc&start=0

Pozdrawiam i samych dobrych wyborów życzę... :D

Emmmma

oj, obejrzałam ;-)

Zazdrość mnie skręciła i żółć zalała, bo Pontypenda w dodatku buduje dom o którym marzyłam ale na działce mi się nie mieścił :-?

A tak na serio to piękna dachówka, pewnie cena powalająca... idę szukać :lol:

• 3 weeks później...

Co polecacie?

Polecam

http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/tegalit_domek_art.jpg

Ze strony http://www.e-dach.pl/1297_6794.htm

Niestety brak traktora i snopowiązałki :wink:

Nasz dom bedzie bardzo podobny do tego ze zdjecia i zdecydujemy sie chyba na Domino Creatona, chyba ze sie okaze ze trzeba na niego czekac 9 miesiecy :o

Plaskie dachowki na na rynku to:

Tegalit Braasa - betonowa - na dachu wyglada nawet, nawet, ale jak zobaczylam taka dachowke z bliska, to zrezygnowalam

Domino Creatona - oslawiona i droga :(

S9 i G10 (lub S10 i G9, nie pamietam) Nelskampa - podobno dobrej jakosci

Terra Piata z Euronitu - podobno to teraz tez Creaton

jest jeszcze taka kwadratowa dachowka Szmaragd z RuppCeramiki

Kąt nachylenia dachu nie ma żadnego znaczenia! Ważne aby warstwa wstępnego krycia dawała gwarancję 100% szczelności. Płaskie dachówki to pokrycie dla odważnych i wyrafinowanych inwestorów. Pozdrawiam.
  • 4 months później...
Kąt nachylenia dachu nie ma żadnego znaczenia! Ważne aby warstwa wstępnego krycia dawała gwarancję 100% szczelności. Płaskie dachówki to pokrycie dla odważnych i wyrafinowanych inwestorów. Pozdrawiam.

Odkopuję temat - waham się pomiędzy płaską dachówką Creaton Domino, karpiówką Craton Kerra biber i tradycyjną Creaton Kerra Pfanne. Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką?

Dach w moim przypadku ma kąt nachylenia 30 stopni.

Pzdr,

TS

Odkopuję temat - waham się pomiędzy płaską dachówką Creaton Domino, karpiówką Craton Kerra biber i tradycyjną Creaton Kerra Pfanne. Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką?

Pzdr,

TS

zalezy o które płaskie dachówki Ci chodzi

karpiówka jest zupełnie płaska a te wymieniane wyżej (Domino, Tegalit, Terra Piata i inne) to są dachówki zakładkowe i zachowują sie dokładnie tak jak inne zakładkowe (mimo tego ze sa plaskie)

]

Pzdr,

TS

Twoje wahania mogą by związane z kosztami Domino i karpiówka będą najdroższe ,Kera Pfanne będzie tansza,wystarczy dobrze porozglądac się po Malinie albo pobliskim Szymanowie i zobaczyc na "żywo" te dachówki.

Blisko jest też piękny dach z Domino.

Pozdrawiam.

... Czy płaskie dachówki to większe ryzyko przepuszczania wody/śniegu/etc? Jak wyglądają ich walory użytkowe w porównaniu z karpiówką?...

Każdy rodzaj dachówek przepuszcza śnieg i dlatego stosuje się krycie wstępne bo to ono daje dopiero 100% gwarancję szczelności. Walory użytkowe są takie same. Pozdrawiam.

Twoje wahania mogą by związane z kosztami Domino i karpiówka będą najdroższe ,Kera Pfanne będzie tansza,wystarczy dobrze porozglądac się po Malinie albo pobliskim Szymanowie i zobaczyc na "żywo" te dachówki.

Blisko jest też piękny dach z Domino.

Pozdrawiam.

Różnicę w kosztach mniej więcej znam, bo wyceniałem każdą z tych dachówek. Każdą z nich widziałem już także na żywo i mam swoje preferencje i stąd pytanie bardziej o walory użytkowe - każda z nich tak jak napisałeś nie nalezy do tanich i zależy mi aby była bezproblemowa :wink: .

Piękny dach z Domino - możesz napisać mniej więcej gdzie? :)

Każdy rodzaj dachówek przepuszcza śnieg i dlatego stosuje się krycie wstępne bo to ono daje dopiero 100% gwarancję szczelności. Walory użytkowe są takie same. Pozdrawiam.

Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki.

Pzdr,

TS

.........

Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki.....

Jestem ciekawy Świata ale nie wiem o co tu chodzi? :(
.........

Dzięki, chodziło mi własnie o informcję, czy płaska nie będzie powodowała dodatkowych problemów w stosunku do karpiówki.....

Jestem ciekawy Świata ale nie wiem o co tu chodzi? :(

Moje wcześniejsze pytanie dotyczyło tego, czy płaska dachówka ma gorsze walory uzytkowe niż karpiówka - czy bardziej przepuszcza śnieg, wodę, etc, bo przeczytałem taką jednostkową opinię tutaj na forum.

Dzięki odpowiedzi wiem, że nie mam się czym przejmować. Ot i cała kwestia :wink: .

:lol: Niestety nie pamiętam nazwy ulicy- chyba Redycka,inaczej:Żmigrodzka skręc w lewo w Poświecką - (trasa skrótowa do Korony), do końca,do Kamieńskiego w lewo,przy Kapliczce w prawo i dalej jak droga prowadzi aż "wjedziesz" na ten dach.Jak nie trafisz -odezwij sie
:lol: Niestety nie pamiętam nazwy ulicy- chyba Redycka,inaczej:Żmigrodzka skręc w lewo w Poświecką - (trasa skrótowa do Korony), do końca,do Kamieńskiego w lewo,przy Kapliczce w prawo i dalej jak droga prowadzi aż "wjedziesz" na ten dach.Jak nie trafisz -odezwij sie

Aha - mówisz o tym dachu na Sołtysowicach? Widzę go bardzo często :wink: .

Pzdr,

TS