Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Agata Wróbel - Czy my Polacy nie mamy już honoru....

Gość Konto_usunięte*

Recommended Posts

Gość Konto_usunięte*

"Zaczynałam jak wielu Polaków w Anglii. Zarejestrowałam się w agencji pracy, która oferowała różnego rodzaju dorywcze zajęcia, jak praca przy pakowaniu sałatek. To była moja pierwsza praca w Anglii, która była chyba cięższa niż treningi sportowe. Strasznie bolały mnie plecy, nogi i stopy. Przy sortowaniu śmieci nie jest aż tak źle, bo mogę chociaż trochę się poruszać

...

Zmiany są dosyć długie. Zaczynamy pracę o 18, kończymy o 3 rano. Do tego dochodzą 3 godziny na dojście z domu do fabryki i z powrotem. W jedną stronę to około półtorej godziny, dlatego po nocnej zmianie jesteśmy w domu około 4.30 nad ranem.

...

Zapach w magazynie z pewnością nie należy do najpiękniejszych?

- Da się wytrzymać. Najgorzej, jeśli przerwie się worek z nieposortowanymi śmieciami. Czasami zapach jest wtedy nie do wytrzymania. Raz byłam bliska zwymiotowania, ale na szczęście się powstrzymałam. Do tego dochodzą szczury szalejące po podłodze i po taśmie. Chłopcy starają się jak najszybciej je zabić, ale nie zawsze się udaje.

- Za taką pracę muszą dobrze płacić.

- Na nocnej zmianie dostaję 6,25 funta za godzinę. Jeśli chcę, to mogę się wpisać na nockę na overtime (nadgodziny). Wtedy można zarobić ponad 7 funtów za godzinę.

...

Chyba mogła pani odłożyć trochę pieniędzy na czarną godzinę?

- Rzeczywiście, nie udało mi się nic odłożyć. Pieniądze nie miały dla mnie nigdy większego znaczenia. Pomagałam dużo rodzinie, przyjaciołom, różnym ludziom i pieniądze się rozeszły. Raz pieniądze są, a raz ich nie ma. Kiedyś musiałabym zakończyć karierę i zacząć normalne życie oraz normalną pracę.

- Premie za medale olimpijskie nie były małe?

- Zgadza się, ale tak jak mówiłam, pomagałam innym ludziom. Kupiłam też sobie volvo, ale je rozbiłam. Wiele też podróżowałam i pieniądze się rozeszły"

Jak dla mnie oburzająca jest jej głupota .... ale zarazem to że emeryturę będą jej wypłacać dopiero od 35 roku życia....Jest mi najzwyczajniej przykro.... żałuję że zdobyła te medale... ponieważ w sumie to zamiast jej medale przysporzyć nam dumy przyniosły wielkie upokorzenie...

Odnośnik do całego artykułu w Super Express'ie

http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subLead&news_cat_id=1288&news_id=139276&scroll_article_id=139276&scroll_gallery_aid=139276&layout=1&page=text&list_position=1

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Często tak bywa ze sportowcami, np. Fortuna , Łuszczek i wielu innych. Sportowcy jeśli odchodzą, powinni odchodzić w chwale i dobrze zabezpieczeni na resztę życia. To jednak nie zadanie kibiców.

Widziałem kiedyś jednego z naszych mistrzów olimpijskich w kilka lat po odniesionych sukcesach kiedy cała Polska nosiła go na rękach. Złoty medal olimpijski. Może dostał od Przewodniczącego gratulacje, może nawet medal... a że jego kręgosłup odmawiał współpracy z ciałem to już była zupełnie inna historia...

CZMU NIE MA HONORU?!?!?!?!

Co jest???

To tylko praca na kierowniczym stanowisku z pensja powyzej 10 kawalkow decyduje czy ktos ma honor czy nie?!

Mozna byc "cieżarowcem" w Polsce i pakowaczem smieci w Angli albo hyclem w Tasmani

I nic ci tazja do tego! :evil:

I sie puknij w łeb zanim zaczniesz pisać bzdury o czyjejs glupocie lub braku honoru!!!!

żałuję że zdobyła te medale... ponieważ w sumie to zamiast jej medale przysporzyć nam dumy przyniosły wielkie upokorzenie...

pewnie ciemna masa ze mnie, ale nie bardzo pojmuję - dlaczego upokorzenie? :o :o :o

czyżby powiedzenie "żadna praca nie hańbi" było w Twoim przypadku pustym frazesem? a może faktycznie niewiele rozumiem...

Tak to już u nas jest.Jezeli ktoś odnosi sukcesy to go wychwalamy i nagradzamy.Jezeli kariera z takich czy innych powodow upada doszukujemy sie wtedy dlaczego?To jej prywatna sprawa i chyba nie ma w regulaminie sportowca ,że po zakonczeniu kariery mus siedziec na laurach i nic nie robic a kasa sama przyjdzie.Jaka jest dbałość o sportowcow po zakończeniu kariery doskonale wiemy a i przykladow jest wiele choćby przytoczone wyzej watku.

Koleżanka tazja zobaczyła tu ujme na honorze bo sama nie jest sportowcem takiej klasy jak Agata.

Przeczytała artykuł i palnela jak z armaty.Wolno jej we wolnym kraju żyje ...jak mówi mój kolega.....z tego forum.

Gość Konto_usunięte*

Nie ma pracy gorszej lub lepszej.. czyli uważacie że jeśli np nasz były prezydent Wałęsa, Kwaśniewski, Marcinkiewicz pojechali by do Anglii sortować śmieci wśród ganiających szczurów i opisali by to zagraniczni dziennikarze to wszystko jest ok ??

Ona jest w mniejszym stopniu reprazentantka naszego kraju zagranicą niż były prezydent lub premier ale bez przesady upokarzając siebie upokarza ludzi których reprezentuje ... w sumie macie racje nie jej wina ...nie wiem sama ...

Oczywiście ma prawo do swojego życia ale poprostu mi jej szkoda i wkurza mnie to jak ona żyje.

W końcu powinna przecież dostawać tutaj emeryture olimpijską od momentu zdobycia medalu. Dlaczego tak nie jest !!?

Czy Polak dla naszego kraju naprawdę nic nie znaczy ?? Wiecie co jest najgorsze.. jesli wszyscy się poddadza i wyjadą ten kraj nigdy się nie zmieni... Wielu moich znajomych dzieli taki sam jak Agata los...

Emeryturę olimpijską? A niby dlaczego? :o Na emeryturę trzeba sobie zapracować. Tysiące ludzi ciężko pracowało przez kilkadziesiąt lat i teraz ledwo maja za co przeżyć. Nie widzę powodów, aby sportowców traktować inaczej niż każdego przeciętnego człowieka. Chce sortowac śmieci. Proszę bardzo, niech sortuje. Chce jeździć jak wariat szybkim samochodem i zabijać ludzi (patrz Otylia) Proszę bardzo, tylko niech potem siedzi tam gdzie inni, którzy spowodowali podobne wypadki.

Dla mnie dziewczyna nie potrafi wykorzystać swojego potencjału. Sama bym jej znacznie lepsze zajęcie znalazła, i to w kilku wariantach.

Ale ta praca to jej decyzja. Gdyby chciała zostać kloszardką - też.

Nie sądze, że Polska coś "musi". I że to co ona w tej chwili robi jakoś mnie upokarza...

Jakiś czas temu pokazała się w mediach wiadomość o nieoczekiwanym zakończeniu kariery przez Agatę. Jako powód podano przewlekłą, nie dającą się wyleczyć kontuzję nadgarstka. Tak to bywa w wyczynowym sporcie - czasami kontuzja nie daje się wyleczyć na tyle, aby osiągać te same czy lepsze wyniki. Wtedy pozostaje zadowalanie się odległymi miejscami albo odejście. Pani Agata odchodząc od wyczynowego sportu pokazała klasę - nie będzie mogła zdobywać medali, to nie będzie startować. Nie popisali się tu decydenci polskiego sportu - za zasługi poczynione dla Polski powinno się stworzyć specjalne stanowisko w branży, stosownie do posiadanego przez nią wykształcenia. Powinna być obecna w polskim sporcie wyczynowym, aby dawać swoją osobą przykład, że chcieć, to móc.

Swoją drogą: Anglicy jej nie rozpoznali... Nie interesują się sportem innym niż piłka nożna?

Gość Konto_usunięte*
Rzeczywiście... można jeszcze sie puszczać, być sutenerem, złodziejem, i bedzie to nie gorsza praca tylko więcej płatna... a tak na poważnie to przecież chyba nie jestem jedyną osobą na tym forum dostrzegającą różnice w pracy przy segregowaniu śmieci od innych prac np sprzedawania w sklepie .... Stąd też pytanie .. czy to nie jest tak że dużo z Was woli naprawde /wolało wyjechać za granicę i sortować śmieci, myć kible w Anglii Irlandii ale oszczędzając przywieść tutaj jakieś 30 tys po dwóch latach ??? Czy naprawdę jesteśmy w stanie zrobic wszytsko dla kasy... proponuje zatem zacząć sie puszczać za granicą może wtedy po roku wybudujecie sobie wymarzone wille ... heheh