marta__ 16.02.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam Mieszkam w małym mieszkaniu, które mieści w bloku na 4 piętrze.Chodzi o to, że sciana od strony okna(okna są wymienione na PCV) jest bardzo zimna, na docieplenie od zewnątrz nie ma co na razie liczyć ponieważ spółdzielnia zażądała takich kosztów, że mało kto sie zgodził. Czytałam ten temat, ale niestety nie dowiedzałam się tam tego czego potrzebuje. Podobno nie należy ocieplać/izolować mieszkań od wewnątrz, ale sąsiad ocieplił/izolował ściane styropianem grubości 5mm i mówi, że ściana jest już ciepła, nie ciągnie od niej tak jak wcześniej. Teraz mam pytanie, czy to rozwiązanie jest dobre, czy w takim wypadku nie pojawi się pleśń? Czy jedynie pozostaje docieplenie od zewnątrz lub rozwiązanie w temacie z linka, który wcześniej podałam? Jeszcze jedno pytanie, jeśli już ten styropian będzie mógł być użyty, to czym to później wykończyć? (sąsiad nie ma tego problemu, ponieważ on użył styropianu "z wzorkiem" i mówi, że coś takiego mu pasuje). Czy takim sposobem można też ocieplić ściane od strony klatki schodowej? Ah jeszcze jedno pytanko, czy warto położyć na scianie za grzejnikime, cienką warstwe styrpoianiu z folią aluminiową? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.02.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A coo lepiej zrobić ubraśc sweter czy go zjeść Nie nalezy tak wykonywac docieplenia - ale jeżlei już musisz - to zalecam wykonanie takiej konstrukcji w której nie będiz esię wykraplała pa woda w ociepleniu - trzeba stosowac paroizolacje po obu stronach ocielenia - oraz otwory odo ew odprowadzania wilgoci.Wykonanie tego wymaga b.dużej dokładności - wyliczęń oraz zastanowienia się czy warto.. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts