Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z szambem

ALF

Recommended Posts

Witam

Mam betonowe szambo o poj 5000 litrów. W październiku, listopadzie grudniu wybierałem szambo raz na miesiąc a już w styczniu i lutym musze wybierać raz na dwa tygodnie bo się przepełnia. Nie wiem skąd sie bierze w nim ta woda. Czy jest możliwe żeby przesiąkała do niego woda z gruntu? Powiedzcie co o tym myślicie Szambo było kupione gotowe nowe.

pozdro

Jaki masz grunt ?

Generalnie pomysł z licznikiem jest dobry, o ile go masz (tzn. nie masz własnego ujęcia wody bez licznika).

Całkiem możliwe, że przesiąka Ci woda z gruntu (szambo się rozszczelniło albo nie było szczelne :(), teraz jest wyższy poziom wód gruntowych niż w grudniu i możliwe, że zaczęło Ci przesiąkać (widzę to po mojej strudni, w której robi się coraz wyższy poziom wód gruntowych --> oczywiście nie chodzi mi o lustro wody, bo studnia jest wiercona, rury 150, szczelnie zamknięte).

He he, my jeszcze nie mieszkamy a szambo pełne. Mąż wypompowuje tą wodę systematycznie, ale co będzie jak zamieszkamy? Tragedia, mam tylko nadzieje na szybką kanalizację. Niestety liczyliśmy się z tym, że betonowe nigdy nie będzie szczelne. A może ktoś zna jakieś dodatkowe zabezpieczenia, mazidła, itp?

skoro szambo ma 5m3 to co w tym dziwnego ze tak czesto trzeba wymieniac?

Przy rodzinie 2+1 polecam 16-18 dla swietego spokoju , tu nie ma co oszczedzac bo i tak sie zwroci:).Druga sprawa to szczelnosc , jesli szambo jest nieszczelne to po ok 1 roku nieczystosci powinny sprawe zalatwic same;) choc nie zawsze.Mozna sprobowac posmarowac izolbetem podobno dziala.Oczywiscie jesli dom wew jest nie ukonczony (mam na mysli syfony przy odplywach kan.) to lepiej zatkac odplywy bo zapach w pomieszczeniach podczas smarowania moze byc co najmniej przykry:)

Pozdrawiam