ALF 16.02.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam Mam betonowe szambo o poj 5000 litrów. W październiku, listopadzie grudniu wybierałem szambo raz na miesiąc a już w styczniu i lutym musze wybierać raz na dwa tygodnie bo się przepełnia. Nie wiem skąd sie bierze w nim ta woda. Czy jest możliwe żeby przesiąkała do niego woda z gruntu? Powiedzcie co o tym myślicie Szambo było kupione gotowe nowe. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.02.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 No a mieszkasz tam? Ile wody zużywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 16.02.2007 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Oczywiście że mkieszkam wczeasniej przy normalnym zużywaniu wody szambo wybierałem raz na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.02.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Co to znaczy "normalne zużycie wody"? Sprawdzasz licznik? Ja zużywam na rodzinę 2+1 około 4-5m3 tygodniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 16.02.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dokładnie, sprawdzaj wodomierz. My raz w miesiącu spisujemy wszystkie liczniki i porównujemy miesięczne zużycia. Można wychwycić jakieś anomalie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 16.02.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jaki masz grunt ? Generalnie pomysł z licznikiem jest dobry, o ile go masz (tzn. nie masz własnego ujęcia wody bez licznika). Całkiem możliwe, że przesiąka Ci woda z gruntu (szambo się rozszczelniło albo nie było szczelne ), teraz jest wyższy poziom wód gruntowych niż w grudniu i możliwe, że zaczęło Ci przesiąkać (widzę to po mojej strudni, w której robi się coraz wyższy poziom wód gruntowych --> oczywiście nie chodzi mi o lustro wody, bo studnia jest wiercona, rury 150, szczelnie zamknięte). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 16.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 He he, my jeszcze nie mieszkamy a szambo pełne. Mąż wypompowuje tą wodę systematycznie, ale co będzie jak zamieszkamy? Tragedia, mam tylko nadzieje na szybką kanalizację. Niestety liczyliśmy się z tym, że betonowe nigdy nie będzie szczelne. A może ktoś zna jakieś dodatkowe zabezpieczenia, mazidła, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel56 16.02.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Z wodą nie wygrasz. Ja wybudowałem piwniczkę, wydawało mi się że zaizolowałem super ( 2 x folia ) . było sucho w lecie , w tej chwili jest woda. Poziom wody grunowej w tej chwili to ok. -1,0m ( oczywiśćie na mojej działce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anorak 16.02.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 skoro szambo ma 5m3 to co w tym dziwnego ze tak czesto trzeba wymieniac?Przy rodzinie 2+1 polecam 16-18 dla swietego spokoju , tu nie ma co oszczedzac bo i tak sie zwroci:).Druga sprawa to szczelnosc , jesli szambo jest nieszczelne to po ok 1 roku nieczystosci powinny sprawe zalatwic same;) choc nie zawsze.Mozna sprobowac posmarowac izolbetem podobno dziala.Oczywiscie jesli dom wew jest nie ukonczony (mam na mysli syfony przy odplywach kan.) to lepiej zatkac odplywy bo zapach w pomieszczeniach podczas smarowania moze byc co najmniej przykry:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts