Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to teraz wszyscy przechodzą na prąd.

- jest wszędzie dostępny (nie tak jak np: gaz)

- nie trzeba magazynować

- najwygodniejszy w użyciu

No i komletnie nie drożeje od kliku lat.

Po prostu perpetum-mobile

już zamawiam piec :lol:

Delikatnie mówiąc koszty zawarte w tabelce rozmijają się z prawdą i przedstawione są tendencyjnie.

Właściwie jak to się dokładniej przeanalizuje i przeliczy, to okazuje się, ze ta tabelka po prostu okłamuje czytelnika.... i to bardzo!!!!!!

Pozdrawiam

Delikatnie mówiąc koszty zawarte w tabelce rozmijają się z prawdą i przedstawione są tendencyjnie.

Właściwie jak to się dokładniej przeanalizuje i przeliczy, to okazuje się, ze ta tabelka po prostu okłamuje czytelnika.... i to bardzo!!!!!!

Pozdrawiam

Uzasadnij, podaj własne obliczenia, by udowodnić, że tabelka kłamie. Uratujesz w ten sposób przed bankructwem już wielu zdecydowanych na ogrzewanie prądem. :D

moi znajomi maja domek 45 m2 , nieduży , wręcz maleńki , parterowy . Kupili dwa lata temu nowoczesny piec akumulacyjny , własnie tak pracuje akumuluje ciepło z II taryfy , a potem przez cały dzień oddaje aby utrzymac określną temperaturę . Fakt ze jest praktycznie bezobsługowy , beż żadnych zbędnych instalacji . Ale jest to w porównaniu z kaloryferami duża kolubryna (ale to pojęcie względne) No ale do rzeczy , koszt ogrzewania w sezonie to coś około 300 zł miesięczenie . Czy dużo czy nie dużo odpowidzcie sobie sami .

A domek był modernizowany , jest ocieplony warstwa wełny 10 cm i ma nowe okna .

pozdr

Jacek

Pozdrawiam

Uzasadnij, podaj własne obliczenia, by udowodnić, że tabelka kłamie. Uratujesz w ten sposób przed bankructwem już wielu zdecydowanych na ogrzewanie prądem. :D

Jak przeliczy się tabelkę w drugą strone, to wynika z niej, że za gaz ziemny GZ50 płacimy 2,14zł/m3. Po uwzględnieniu sprawności (92%) 1,96zł/m3, przy kondensacie (107%) 2,29zł/m3.

Za olej opałowy 3,55zł/l. Po uwzględnieniu sprawnośc (92%) 3,27zł/l, przy kondensacie (104%) 3,69zł/l.

Oczywiście nie ma takich cen na te nośniki energetyczne, więc dane tej tabelki są wzięte z kosmosu.... I to jak na razie, z odległych jego krańców.

Tabelka ta została przedstawiona, żeby w wiadomym interesie przekonać czytającego do pewnych racji, z założeniem, że nikt nie będzie głębiej analizował zagadnienia.

Pozdrawiam

moi rodzice maja mieszkanie - ok.50 m. kw., budynek z 1936 r., adaptacja strychu, bez zadnych specjalnych docieplen, nowe okna, piece akumulacyjne 30-sto letnie (wlasnei takie stare kolumbryny) - 2 sztuki po 2 kw, do tego maly grzejnik elektryczny w lazience (wlaczany tylko na czas kapieli) i bojler 80 l. za caly prad w sezonie placa po ok. 200 do 250 zl/mies, poza sezonem 80 zl/mies. w mieszkaniu jest goraco - uchylone sa zawsze lufciki.

w domu, ktory teraz budujemy bedzie takze ogrzewanie elektryczne akumulacyjne. tanszego, bardziej czystego i bezobslugowego nie znam.

a co powiecie na domek 145m2 z 6 ogrzewaczami akumulacyjnymi dynamicznymi, z pogodowka, regulatorami temperatury i stala temperatura w domu 23stopnie. Rachunek calego pradu za grudzien - 421zł, styczen - 380zł :)
a co powiecie na domek 145m2 z 6 ogrzewaczami akumulacyjnymi dynamicznymi, z pogodowka, regulatorami temperatury i stala temperatura w domu 23stopnie. Rachunek calego pradu za grudzien - 421zł, styczen - 380zł :)

No cóż.... ja siedze i płaczę.... bo płace miesięcznie 197zł za prąd bez ogrzewania i bez CWU.... i nawet zmywarki nie mam...... i kuchenkę na gaz.... Ostatnio, to nawet stary czajnik na gaz wrócił do eksploatacji.....To dlaczego ja tak dużo za ten prąd płacę?????

No własnie dlaczego ty tak dużo za ten prąd płacisz (czytam to już któryś raz) - ja płace 150 zł w lecie (2 osoby) a i tak jest to o 50 zł więcej niż sąsiedzi z większą rodziną niż ja. MOże masz licznik zepsuty - kiedyś nowy licznik z pudełka zaniżał korzystnie na moją korzyść ale to w lokalu zarobkowym. Ja tez nie wiem na czym tu sąsiedzi przycinają - a może jakieś urządzenie zbyt dużo u ciebie ciągnie.

Znalazłem to:

http://www.quelle-international.com/pl/default/produkt-images/_w294_h250/8/4/843516.jpg

Łączysz komórkę z TV i masz.

Teraz to już nawet gazu nie potrzeba.

A jak się mocno zakręci to i ciepło jest.

No cóż.... ja siedze i płaczę.... bo płace miesięcznie 197zł za prąd bez ogrzewania i bez CWU.... i nawet zmywarki nie mam...... i kuchenkę na gaz.... Ostatnio, to nawet stary czajnik na gaz wrócił do eksploatacji.....To dlaczego ja tak dużo za ten prąd płacę?????

moze komputer za duzo chodzi? :D

widze ze rozmowa zeszla na boczny tor ;) Nie zamierzam nikogo przekonywac do takiego ogrzewania ale jezeli ktos bylby tym zainteresowany i mial jakiekolwiek pytania, chcialby skorzystac z moich doswiadczen to chetne pomoge. Wiem co sam przechodzilem z rodzina po zakomunikowaniu ze bedziemy ogrzeac dom pradem. Teraz mam satysfakcje z tego jak np tesc na mnie patrzy z uznaniem.... Obecne nowoczesne metody ogrzewania akumulacyjnego to nie to samo co kiedys stary piec z ceglami w srodku. To nie ta epoka. Ci co ogrzewaja dom gazem moga wypowiedziec sie na temat gazu, olejowi na temat oleju itd. Wymieniajmy doswiadczenia z nie przekazujmy komus blednych informacji "ze slyszenia" albo z przed 20 lat bo ciocia miala wtedy pieciiii..

POzrawiam serdecznie wszystkich grzejacych elektrycznoscia!!! :)

szkoda, że nikt nie pomyśłał o żródle alternatywnym, gdy walnie prąd .....

gdy walnie prad nic nei dziala - no za wyjatkiem kominka - ktory przewidzialem ;)

Zresztą wyłączenia prądu to obecnie wyjątki