Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tynk jest potrzebny ?

Recommended Posts

Własnie wczoraj jak siedziałem i obliczałem powierznie do tynków to tak sie zaczołem zastanawiać czy tak własnie moża dać odrazu na pustaka maxa płytki . NIe ukrywam ze to kwestia kosztów .

A czy ma to znaczenie ze sciana np. jest zewnętrzna czy wenetrzna.

Skoro mogę kupić np do kotłowni i pom gospodarczego , zwykłe płytki , klej + fuge to może nawet zamknę sie w tej samej cenie jakbym położył tynk.

Z ekonomicznego punktu widzenia jest różnica , aby nie przepłacać .

Ale z punktu sztuki budowlanej ( płytki beda odpadać ) lub fizyki (np jakaś wilgoć) ?

Jak dla mnie to jest to tylko kwestia trzymania plaszczyzny przez sciane i braku jakichs grubszych nadlewek lub wyciekow zaprawy, ktore mozna przeciez skuc.

Chropowata powierzchnia sciany mocniej zespoi sie z plytkami.Moze byc jedynie problem przy osiadaniu budynku - rysowanie sie scian, ale w przypadku tynku tez by zaistnial.

Wszystko zależy od wielkości powierzchni . Brak tynku=droższy klej i większe jego zużycie+ glazurnik pewnie doliczy za wyrównanie(naciągnięcie muru klejem,warstwa kontaktowa),.Zrobienie tynku= tańszy klej i mniejsze jego zużycie, niższe koszty robocizny(płytki układane na grzebień),

Wszystko zależy co jest podłożem (wytrzymałość na ściskanie), jak równe jest te podłoże i ile chcesz zapłacić.

W wiekszości przpadków taniej jest narzucić tynk, potem kleić.

W najgorszym przypadku glazurnik równa klejem (koszty!), a jak nierówności przekraczają dopuszczalne grubości warwy kleju, całość trafia szlag.