jacekot 16.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Czy na gołą scianę np w Kotłowni mogę przykleić odrazu płytki czy najpierw musze dac tynk , a dopiero potem przykleić płytki ?Jak ma się do tego sztuka budowlana ?Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 16.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jak masz równą ścianę to możesz bezpośrednio na mur bez tynku. Często przecież glazurnicy skuwają tynk do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 16.02.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Własnie wczoraj jak siedziałem i obliczałem powierznie do tynków to tak sie zaczołem zastanawiać czy tak własnie moża dać odrazu na pustaka maxa płytki . NIe ukrywam ze to kwestia kosztów . A czy ma to znaczenie ze sciana np. jest zewnętrzna czy wenetrzna. Skoro mogę kupić np do kotłowni i pom gospodarczego , zwykłe płytki , klej + fuge to może nawet zamknę sie w tej samej cenie jakbym położył tynk. Z ekonomicznego punktu widzenia jest różnica , aby nie przepłacać .Ale z punktu sztuki budowlanej ( płytki beda odpadać ) lub fizyki (np jakaś wilgoć) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 16.02.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Zaproś sobie wcześniej płytkarza aby się wypowiedział czy ściana jest wystarczająco równa.- płytki beda odpadać - to kwestia doboru odpowiedniego kleju do podłoża,- jakaś wilgoć - a co to ma wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 16.02.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jak dla mnie to jest to tylko kwestia trzymania plaszczyzny przez sciane i braku jakichs grubszych nadlewek lub wyciekow zaprawy, ktore mozna przeciez skuc.Chropowata powierzchnia sciany mocniej zespoi sie z plytkami.Moze byc jedynie problem przy osiadaniu budynku - rysowanie sie scian, ale w przypadku tynku tez by zaistnial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OMU 17.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Wszystko zależy od wielkości powierzchni . Brak tynku=droższy klej i większe jego zużycie+ glazurnik pewnie doliczy za wyrównanie(naciągnięcie muru klejem,warstwa kontaktowa),.Zrobienie tynku= tańszy klej i mniejsze jego zużycie, niższe koszty robocizny(płytki układane na grzebień), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Wszystko zależy co jest podłożem (wytrzymałość na ściskanie), jak równe jest te podłoże i ile chcesz zapłacić. W wiekszości przpadków taniej jest narzucić tynk, potem kleić. W najgorszym przypadku glazurnik równa klejem (koszty!), a jak nierówności przekraczają dopuszczalne grubości warwy kleju, całość trafia szlag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts