Gołąb 16.02.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam! Kto budował z keramzytu - proszę o opinie. Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 16.02.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 cześc, zbudowaliśmy z keramzytobetonu. na razie stan surowy zamknięty. dlatego nic Ci nie napiszę o eksploatacji. jedynie kilka spostrzeżeń co do przebiegu prac. bloczki 49x24x24. ściany powstają bardzo szybko ze względu na wielkośc elementów. jak elementy duże to też mniej spoin o niższych parametrach niż bloczek. bloczki miały pióra i wpusty więc nie było spoin pionowych. oczywiście nie wszędzie bo tak by się nie dało.ciekawy kolorek i z tego co piszą w prasie to niezłe parametry. swoją drogą to nie wiem czemu tak mało osób się decyduje. na pewno lepsze niż BK. mało uszkodzonych. nic nie pęka, nic się nie kruszy. problemem może byc znalezienie dostawcy-producenta. braliśmy bloczki z betarda. odradzam systemowe budowanie ściany jednowarstwowej - to teoria. w praktyce ciężko zatkac potem dziury gdy się murarzowi nie uda.nasz domek jest jedyny w okolicy z keramzytobetonu ale wzbudza duże zainteresowanie. strop również keramzytobeton - terriva i terriva bis. lżejszy i cieplejszy niż z bloczków betonowych.wady - jakie wady? poza tym nie sugeruj sie cenami poszczególnych materiałów. ostatecznie wychodzi bardzo podobnie a różnice są symboliczne. jak tu zaoszczędzisz to gdzie indziej musisz dołożyc. przykładów chcesz? znajomy wymurował z betonu komórkowego. ponoc taniutko ale. potem żeby położyc belki terriva to musiał wszystko omurowac pod wieniec cegłą pełną - 3 warstwy. policz tylko sobie: wozowką to jest 8 cegieł na 1 mb a wieniec miał ponad 60 mb. przyzznasz, że tanio nie było bo nawet zakładając 0,6-0,7 PLN za cegłę to trochę kasy na trzy warstwy poszło. i tak to jest z tym oszczdzaniem.innymi słowy polecam keramzytobeton. drugi raz też bym się na niego zdecydował. pozdro aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.02.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Proszę o dalsze wypowiedzi - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 17.02.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Ja również mam stan surowy zamknięty. Pustaki 24 alfa z Betardu. Mogę tylko potwierdzić to, co napisał poprzednik. Żadnego pękania murów, małonasiąkliwy. Na razie nie potwierdziły się żadne opinie przeciwników keramzytu na tym forum. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Proszę o dalsze wypowiedzi - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 17.02.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Proszę o dalsze wypowiedzi - pozdrawiam. Proszę bardzo.Murarz zapomniał,że można wykonac wieniec opuszczony na BK i cegły sa nie potrzebne ale co kto lubi albo umie Nie wiem jak teraz ale 2,3 lata temu keramzyt był jednak droższy i w niektórych rejonach rzadko stosowany/dostępność/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekf 24.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 witam. minęło 10 lat i jak to teraz wygląda ?? cześc, zbudowaliśmy z keramzytobetonu. na razie stan surowy zamknięty. dlatego nic Ci nie napiszę o eksploatacji. jedynie kilka spostrzeżeń co do przebiegu prac. bloczki 49x24x24. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts