Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEC WEGLOWY-NA GROSZEK?

Recommended Posts

Ja wybrałem Hefa, może skusiłbym się na Kielara, który dzięki żeliwnemu korpusowi ma być najlepszy ze wszystkich - tak przynajmniej twierdzą doświaczeni Forumowicze. Jednak ode mnie z Wrocka do najbliższego przedstawiciela handlowego jest ok. 100 km (Opole), a Hefa mam na miejscu. Poza tym mam nadzieję, że ten kocioł za 10 lat wyrzucę (a do tego czasu stalowy kocioł chyba nie przerdzewieje ;)) - jak wreszcie dociągną gaz do mojego hutoru.

Pozdro

Sławek :wink:

• 1 month później...

Groszek nie ma prawa zablokować ślimaka, a jeżeli jest coś w węglu to wtedy i owszem ale automatycznie na ślimaku zrywa się zawleczka i ślimak nie podaje trzeba włączyć na wypróżnianie ze ślimaka i nie ma kłopotu żeby to odblokować. A jeżeli używasz eko groszek to raczej nie zrywa trzpienia i jest wszystko oki.

Pozdrawiam RINO

Rino,

albo jesteś instalatorem, albo użytkownikiem takiego kotła.

Może być polecił jakąś firmę? Ewentualnie potwierdził plotkę, że w tych Kielarach to nie wszystko funkcjonuje zgodnie z pobożnymi życzeniami producenta i użytkowników (słyszałem jakieś krytyczne uwagi nt. paleniska).

Pliz, podziel się doświadczeniami :o

Co do kotłów Eko Kielara jestem daleki od jakichkolwiek złych opinii i wytykania wad konkurencji. Natomiast trzeba sobie uświadomić jedno że z tym kotłem są na rynku bardzo krótko i stąd te wszystkie mankamenty o których pisaliście, Słowem nie mają doświadczenia i długo im zejdzie żeby doprowadzić ten kocioł do takiej klasy jak ma np:Hef aczkolwiek i jemu zdarzają się potknięcia. HEF eksportował swoje automaty do DANI, teraz podpisał kontrakt na eksport do AUSTRI także nie jest to firma kogucik a 10-letnie doświadczenie w produkcji tych kotłów na Polskim rynku daje mu prym w tej klasie kotów. Słowem HEF to dobry wybór. Ale jak ktoś chce mieć inną markę ............

Pozdrawiam RINO