Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodo 5 - Oli i Krzyśka- komentarze

Recommended Posts

Jasia, ja wiem czy będzie nowocześnie czy klasycznie? Bedzie jak będzie :wink: Postaram się żeby było przytulnie, to na pewno! A gres polerowany bardzo mi się podoba, mój kuzyn ma u siebie w domu położony i tak pieknie się światło w nim odbija, że postanowiłam, że u nas tez taki będzie. Po prostu zrobił na mnie wrażenie.

A co do matowych płytek - boję się, że każda kropla wody, która zachnie będzie bardzo widoczna. Kiedyś w kuchni miałam płytki matowe i źle je wspominam :( Nawet mycie mopem źle się kończyło, smugi były bardzo widoczne. Chyba nie chce już się męczyć, bo nie posądzam siebie o to, że każdą kroplę wody będę traktować szmatką.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Olu obiecałem zdjęcie położonego gresu więc już wklejam:

http://img227.imageshack.us/img227/233/kopiaobraz007bo5.jpg

brakuje jeszcze listew przyściennych.

Wiec moje pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Płytki pięknie się świecą. Jest tylko jeden minus - są dosyć śliskie i trzeba uważać jakie paputki ma się na nogach. Najlepiej jakieś na gumie.

Muszę przyznać że jestem mile zaskoczony. Bałem się mycia tej podłogi mopem. Spodziewałem się smug po umyciu. Tymczasem - nic!!!!! Po wyschnięciu podłoga jest świecąc i gładka!!!! Polecam

Rom, ładnie sobie ułożyłes ten gres. Co do śliskości to mój mąż coś zaczął o tym przębąkiwać, ale ja się nie poddam, nie przeszkodzi mi to w ich położeniu. No i zastanawiamy się nad ułożeniem w caro, ale chyba za dużo odrzutów będzie i chyba zrobimy tak jak Ty masz. Podoba nam się też połączenie z takimi małymi kosteczkami, ale te kosteczki to będą droższe od naszego dresu, bo my chiniola planujemy kupić :D Ale, że to jeszcze daleka przyszłość te nasze płytki to wszystko się może zdarzyć :)

A te listwy przypodłogowe, o których pisałeś to robisz po prostu listwy czy z gresu zrobisz?

Aha i powiedz mi jakie szerokie fugi polożyłeś.

w przedsionku widocznym na samym dole ( ciemne płytki ułożone w caro) przy ścianach dałem cokolik z tych samych płytek co podłogę. To miejsce gdzie wchodzi się butami, gdzie stale będzie błoto więc często będzie używany mop. Zeby nie brudzić przy tym ścian dałem 6 cm cokoliki. W korytarzu - tam gdzie ges daje drewniane listwy przypodłogowe.

Jeżeli chodzi o fugi to chciałem dać jak najmniejsze. Jasna fuga się potem brudzi i nieładnie wygląda. Kupiłem więc krzyżyki 1,5mm i takie zrobiłem fugi.

Co do ułożenia tego gresu to długo się zastanawiałem, układałem na podłodze i kombinowałem. W caro rzeczywiście jest dużo odpadów więc dałem w cegiełkę.

Pozdrawiam

Witam Was,

Piekny domek , od dawna czytuje forum grupy Torunskiej, ja buduje sie w Glogowie, no i tak znalazlam Wasz dziennik.Musze przyznac , ze forum to istna kopalnia wiedzy.Obejrzalam Wasz domek i zastanawiam sie gdzie dokladnie sie budujecie?Pewnie jak zwykle cos przegapilam , ale niestety nie zawsze mam czas wszystko doczytac a przy moim ruchliwym dziecku-23 miesiace zdarza mi sie to coraz czesciej!Jestesmy na tym samym etapie - wykonczeniowce, bardzo ladny domek, zyczyc konsekwencji no i grubego portfela

! Piekny jest ten gres polerowany , czy mozecie napisac ile kosztowal i gdzie go kupiliscie. Sama sie do takiego przymierzam , ale te ceny...

Pozdrawiam,

Klaudia

Witaj Klaudia, miło Cię gościć w naszych skromnych progach.

Budujemy się na początku Krobi, dokładnie ul. Cytrynowa. Miło nam, ze domek Ci się podoba, bo tak jakoś dziwnie się składa nam też on się spodobał prawie od pierwszego wejrzenia :D

Gres dopiero będzie kupiony, ale jeszcze nie wiem kiedy. A ten nasz to nie leży na wyższej półce, powiedziałabym, że raczej leży na niższej :wink: Można go kupić w Leroy Merlin, ma wymiary 50x50 i kosztuje 35 zł/m2. I nalezy do rodziny "chinioli" :wink:

Pozdrawiam

Witam Was!

Wlasnie przeczytalam Wasza odpowiedz, ja takze zastanawiam sie nad chinolem, szczerze mowiac troche mi zal wydac 900 zl na moj hol , jesli moge to zrobic za pol ceny!

Moim marzeniem jest gres Nowa Gala- seria Orientale , ale ta cena mnie troche odstrasza.

Czy nie boicie sie chinola?Zastanawiam sie jak on bedzie sie zachowywal w uzytkowaniu a nawet w samym ukladaniu i cieciu.

No ale patrzac na sprzet to polowa z niego ma napis "made in china" lub "taiwan", wiec moze nie ma czego sie bac?

Dajcie znac jak go ulozycie, mam nadzieje , ze bedzie ok.

Pozdrawiam

klaudia11 mój gres który możesz zobaczyć wyżej to chiński gres kupiony za 40zł za metr w leroy merlin.

I muszę powiedzieć że bardzo bardzo mnie on zaskoczył!!!!

I to pozytywnie!!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol:

Bałem się że z racji tego że jest to chiński wyrób to będzie krzywy, nierówny i że będą z układaniem straszne problemy. Tymczasem okazało się że wszystkie płytki są równiuteńkie i idealnie trzymają wymiar :lol: :lol:

Co do użytkowania nie mogę się wypowiedzieć bo mam go na podłodze dopiwro dwa tygodnie

Rom,

Napisz mi prosze jaka jest nazwa tego twojego gresu i jaki jest jego kolor w opisie na opakowaniiu no i jak wyglada po polozeniu w swiatle dziennym w rzeczywistosci?

Czy zaimpregnowales go i fugi, slyszalam ze bez tego moze przyjmowac plamy no i fugi bardzo sie brudza?!

Ja chyba takze zdecyduje sie na chinola, w koncu to naprawde duza oszczednosc, zreszta Ty Olu chyba takze bedziesz ten kladla?

Napisz jak tylko go polozysz i czy jestes zadowolona.

Pozdrawiam Was

Ps. Przepraszam Olu , ze wykorzystuje Twoj dziennik do wlasnych pytan z innymi, przezuce sie na forum grupy Torunskiej.

Pa pa

Życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba, zadumy nad płomieniem świecy, filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki, pogodnych świąt zimowych, odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Wesołych Świąt!

http://www.kartki.lagata.pl/kartki/14/334.JPG

http://kartki.onet.pl/_i/d/kaplica2_d.jpg

Niech te Święta tak wspaniałe będą całe jakby z bajek, niechaj gwiazdka z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci, biały puch niech z góry spada, niechaj kotek w nocy gada, niech choinka pachnie wszędzie radość niechaj też tam będzie.

Na scyńści na zdrowie

na to Boże Narodzyni

Cobyście byli zdrowi weseli

jako w niebie janieli

Cobyście mieli pełno gości

jako na gałonzce łości

Cobyście mieli pełne łobory pełne pudła

coby wom gospodyni przy piecu nie schudła

Coby sie Wom darzyło kopiło

dyślem do stodoły łobruciło

Tak Wom Boze dej

HEJ HEJ HEJ

http://img91.imageshack.us/img91/9103/thumb5501crazyfrogxmasoef3.jpg

Niech te piękne w swej tradycji Święta,

będą pełne miłości, dobroci, uśmiechu,

niech dźwięki kolęd, rozgrzewają serca, przywołają najpiękniejsze wspomnienia, niech Mikołaj spełni swe zadanie,

karp nie przypali, a pierwsza gwiazdka zabłyśnie pełnym blaskiem,

i uczyni te chwile prawdziwie wyjątkowymi.

http://www.polishschool.org.au/resources_for_students/carols/wesolych_swiat.jpg

• 5 weeks później...

Witaj Jasiu,

u nas mały sen zimowy. Piszę mały, bo coś się dzieje, ale niewiele :-? Elektryk tempem żółwia posuwa się do przodu. Mamy drugą połowę stycznia, a tu dopiero koniec widać. Tak w ogóle to miało być skończone w grudniu. No ale nie jest. Na początku lutego zamówiony hydraulik, zrobi wod-kan.

Teraz jesteśmy na etapie sprzedaży mieszkania. Wystawiliśmy ogłoszenia, ale jak na razie z marnym efektem :( Bardzo nas to martwi, bo czas ucieka, spece od wykończeniówki poumawiani, a tu brak ruchów w sprzedaży. No zobaczymy jak nam to wyjdzie. Nie sprzedamy mieszkania to nie będzie ciągu dalszego prac :cry: Czas pokaże co będzie dalej...

Pozdrawiam