Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodo 5 - Oli i Krzyśka- komentarze

Recommended Posts

grunt, że żyjecie! :D

składam zażalenie - przez dwa miesiące brak wpisów?! choćby o powolnym elektryku, ale zawsze coś więcej wiemy... :wink:

i wnoszę o poprawę! :)

ze sprzedażą mieszkania na pewno musicie wykazać się cierpliwością - niestety to zawsze trochę trwa :roll: faktycznie - czas pokaże :)

pozdrowionka wielkie dla Was! :D

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ola trafiłaś na swoje miejsce na ziemi tak samo ktoś musi się dopasować do Waszego mieszkanka...... :roll: ja się bynajmniej tak pocieszam, bo też będę chciała swoje opylić, bo inaczej do Jasi będę jeździła się kąpać a może nawet i gotować i takie tam inne :wink:

No ale w sumie miałam zapytać "o co kaman" (podoba mi się hihihi) z tymi płytkami do łazienki - są ok, podobają mi się .... też powoli muszę się "zakupywać" .... bo póki co to się rozmarzam 8) :wink:

Skopiowałam z dziennika, bo to tu powinno się znaleźć.

Chciałam się zapytac czy rzeczywiście zdecydowaliście sie na gres polerowany. Jeżeli tak to jakie to jest w utrzymaniu czystości. Bardzo mi się podobaja takie płytki ale obecnie mam w przedpokoju białe płytki i przeżywam hoorror z myciem 3x na dzień, nie chciałbym przezywać jeszcze raz tego samego. I jeszcze odnośnie wykuszu mam pytanie o ile go powiekszyliscie? Zapewne już mieszkavie w domku. Przed nami jeszcze cała gehenna

I odpowiem.

Meri, my jeszcze jesteśmy na etapie stanu surowego zamkiętego. Posuneliśmy się tylko o elektryka. Reszta prac za niedługi czas (mam nadzieje).

Co do gresu to sie zdecydowalismy, ale jeszcze nie kupiliśmy. Opinii = O (zero)

Wykuszu nie powiększaliśmy! Skąd ten pomysł, czy wygląda jakby był powiekszony?

Dla zainteresowanych - zdjęcia lada dzionek :)

Ola - przeniosę sobie dyskusję od Jasi do Ciebie ... w sprawie kafelek.

U mnie dom nie będzie nowocześnie urządzony, bo nie przepadam za takim wystrojem - elementy tak ale nie całość.

Dół domu będzie w stylu południowoeuropejskim ......... :D tak chciałam i już :wink: .....

Góra już troszkę mieszana, BARDZIEJ Z TEJ EPOKI :wink: a że w mojej rodzinie wszyscy lubimy zieleń to bambus bardzo mi leży. Kolory nie są agresywne , nie męczą i będą pasowały do zielonego pokoju córki ...i oliwkowego gabinetu męża i tak dalej. Cena płytk katalogowa ok.51 zł. Za ile mi sprzedadzą ( czytaj może jakiś rabat 8) ) niestety nie pytałam.

A i z pewnością nie będzie u mnie na podłogach gresów szkliwionych wyglądających jak lustro - owaszem podobają mi się bardzo, ale jak dla mnie są całkowicie niepraktyczne - będzie matowy kamienny gres. Ciągłe uważanie, aby się przez coś nie zadrapały doprowadziłoby mnie do szału. Dzieci też dzielą się na " brudne i nieszczęśliwe " ponoć ( może i bawiące się i siedzące :wink: )- może będę miała kiedyś synka i co? powiem mu , że nie może jeździć samochodzikami? albo... że w wybranych strefach ? Już "leciwa " :lol: jestem i już WIEM, że dom jest azylem do bezstresowego życia.

Ale laboracik wyszedł , co ?

Szukam pomysłu na drugą łazienkę, póżniej wrzucę ci swoje typki. A teraz wychodzę na obiad :D Pa

Yreq, chyba pójdę sobie pooglądać na żywca tego Bambusa. Podoba mi się i polączenie zieleni i brązu mi odpowiada. Ciekawe ile zejdą z ceny jak przyjdzie do konkretnej rozmowy. Obawiam się tylko, że cena dekorów mnie zabije :( Bo jak widzę, że jeden dekor bambusowy kosztuje 24 zł / szt to już mi się gorzej robi. I ja jeszcze chcę te płytki do górnej łazienki, a ona zdecydowanie większa niż dolna. No no no zobaczymy. Teraz tylko trzeba znaleźć trochę czasu i pobiegać po sklepach płytkowych.

Pozdrawiam

Lolek podglądam sobie z mężem Wasze poczynania budowlane, no i muszę powiedzieć, że piknie Wam idzie. Cały czas do przodu, super. Sprawy elektryczne sobie sami ustawiliśmy, w sensie gniazdka i włączniki. Widziałam, że się pytałeś o elektrykę. Masz z czymś problem? Może coś podpowiedzieć?

Ola

Właśnie... elektryka.

Chciałem zasięgnąć porad tych, którzy mają już pewne doświadczenie w użytkowaniu budynku.

Tak na szybko, co mój elektryk mi doradził:

1. dodatkowa słuchawka domofonu na piętrze, żeby nie lecieć z góry, żeby otworzyć komuś furtkę, kiedy urzęduje się na górze

2. dodatkowe gniazdko/kabel na grzejnik drabinkowy w górnej łazience - a to do grzałki w grzejniku na tzw. okres przejściowy

3. dodatkowe gniazdka w miejscu, gdzie będzie:

- wyciąg nad kuchnią (to wiedziałem)

- mikrofalówka i piecyk elektryczny (o ile nie w miejscu gdzie kuchnia)

Poza tym jeszcze nie wiem, gdzie sobie wyprowadzić panel do sterowania piecem - jakoś nigdzie mi nie pasuje...

Też jeszcze nie wiem, jak prawidłowo rozprowadzić TV i internet, gdzie posadowić sobie router LAN/WLAN żeby nie przeszkadzał.

Macie jakieś sugestie?

pozdrawiam

czyli gdzie?

oooo ja fujarka ! zapomniałem przecież powiedzieć, że nie zdecydowałem się na dodatkowy pokój na dole, w związku z czym salonkę mam większą :-)

i za schodami zaplanowałem kącik telewizyjny i chyba się przychylam do instalacji tego panela gdzieś za schodami...

ale jak będę siedział przed telewizorem, to będzie dylemat na co patrzyć: na telewizor czy na panel sterowania do pieca :-P

Ale żeś pojechał z pytaniami :roll: I tu złapałam karpika :D Co by tu Ci powiedzieć.

O słuchawce do domofonu nie myślałam, pomyślałam tylko o centralce alarmu :) A o gniazdku do grzejnika to już w ogóle :(

O gniazdku nad wyciąg mogę powiedzieć, że musi być :) co by światełko świeciło :) i bedzie

Sprawy telewizycjno-komputerowe zostały zrobione, albo się robia, albo będą dopiero zrobione, nie mam bladego pojęcia, wiem, że było mówione, że mają być :D

W każdym pokoju zrobiliśmy gniazdo TV, a w dwóch komputerowe. TV sat będzie na dole, a w górnych pokojach tv antenowe. Coś nam elektryk tłumaczył, że można to jakoś obejśc, że kupic jeden zestaw TV sat + jakiś zwyklak dekoder bez karty i coś tam coś tam, ale ja już Ci nie powiem co :D Powiem Ci, że generalnie jakiejś filozofii z rozmieszczeniem tego wszystkiego nie mieliśmy. Zrobiliśmy też gniazda na zewnątrz domu przy wejściu, i gdzieś w ziemi ma też zrobić bo planuję wsadzić choinkę, którą bede chciała podświetlać w zimie lampkami, wiec gniazdko sie przyda.

No i bedzie kinkiet nad wejściem i dwa na tarasie, jeden nad wejściem na taras, a drugi za rogiem.