Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodo 5 - Oli i Krzyśka- komentarze

Recommended Posts

witam,

właśnie kupiłem projekt Rododendrona 5 (G2) i jestem po wstępnej rozmowie u architekta w sprawie adaptacji i mam pytanie: w projekcie jest strop lany a ja chcę strop TERIVA - architekt powiedział, że wymaga to przeliczenia i trochę to kosztuje (u nas 800 PLN) - ale zasugerował mi delikatnie, iż jeżeli będę miał dobrego kierownika budowy, sprawną ekipę to poradzi ona sobie ze zrobieniem stropu TERIVA bez tych przeliczeń. A u Ciebie czytałem, że również masz TERIVĘ - przeliczałeś może u konstruktora?? czy polegasz na fachowości wykonawcy??

PS. Pięknie już wygląda Wasz domek - może już niedługo mój będzie tak ładny...

:D

pozdrawiam

Mirek

Co do naszej terivy to architekt nic nie przeliczał. Kierownik też nie widział żadnego przeciwskazania do zamiany na terive. Tak więc przedstawiciel Stropexu przyjechał, obliczył, zmierzył i strop już piękny spoczywa w naszym domu :) Cenowo porównywalny jest ze zwykłym stropem, a układa się go zdecydowanie szybciej.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Jasia :D

długie, drewniane i z drzazgami się właśnie robią. Zaczęły się robić w środe. Niestety nie miałam czasu wczoraj podjechać więc nie wiem jak to wygląda. Ale mój mąz podjechał...o godzinie 21:00 jak już strasznie ciemno było i na burze się zbierało :D Z latarką chodził po budowie, a nasi czujni sąsiedzi od razu go wyhaczyli. Dzisiaj chyba pojadę, bo mnie ciekawość zżera :D Bo ja takie ciekawskie jajo jestem :D:D:D

Kolor mojej dachówki będzie podobny, przejrzyj Ekoklinkier - wybrałam ryfowaną melanż karmel bursztynowy.

Podoba mi się również Topaz, ale hurtownia jeszcze go nie ściąga :-?

Dzięki za podpowiedź. Szczerze mówiąc to w hurtowniach, w których bylismy to na tą firmę nie trafiłam. Wszędzie był tylko Wienerberger i CRH i zaczęło mnie to wpieniać, bo ile można oglądać te same modele? :evil: Teraz poszukam jeszcze ekoklinkier i zobaczę jak na żywo to wygląda. A powiedz ile za sztukę płaciłaś?

Kolor mojej dachówki będzie podobny, przejrzyj Ekoklinkier - wybrałam ryfowaną melanż karmel bursztynowy.

Dzięki za podpowiedź. Szczerze mówiąc to w hurtowniach, w których bylismy to na tą firmę nie trafiłam. Wszędzie był tylko Wienerberger i CRH i zaczęło mnie to wpieniać, bo ile można oglądać te same modele? :evil: Teraz poszukam jeszcze ekoklinkier i zobaczę jak na żywo to wygląda. A powiedz ile za sztukę płaciłaś?

Zamówiłam połowkową do obłożenia systemowego komina ( tak polecił nam kierbud :D ) i mają ją przywieźć dzisiaj do hurtowni - cena ...... mam nadzieję, że mi jej nie podnieśli, była coś ponad 2 zł.... ale dokładnie nie pamiętam :oops: Dam znaka jak dostanę fakturę. :wink:

Jak przykładałam na placu gąsiora do wystawionej ekspozycji - to wyglądało miodzio :wink: ........Kiedyś w przyszłości chciałabym zrobić z tego klinkieru ogrodzenie - oczywiście tylko od frontu :roll:

Zamówiłam połowkową do obłożenia systemowego komina ( tak polecił nam kierbud :D ) i mają ją przywieźć dzisiaj do hurtowni - cena ...... mam nadzieję, że mi jej nie podnieśli, była coś ponad 2 zł.... ale dokładnie nie pamiętam :oops: Dam znaka jak dostanę fakturę. :wink:

Jak przykładałam na placu gąsiora do wystawionej ekspozycji - to wyglądało miodzio :wink: ........Kiedyś w przyszłości chciałabym zrobić z tego klinkieru ogrodzenie - oczywiście tylko od frontu :roll:

No my też chcemy z takiej samej cegły co komin zrobić ogrodzenie. Luknęłam sobie, w których sklepach w Toruniu mają cegły tej firmy i dzisiaj po południu ruszymy na ogląd sytuacji. Mam nadzieje, że zamówimy, bo wnerwia mnie już ta cegła, wrrrr. A powiedz jaki jest czas oczekiwania w Twoim przypadku!?

zamówiłam w sobotę przed świętem 15 - i mieli do końca tygodnia dowieźć, nie dowieźli, ma być dzisiaj czyli jakieś 2 tygodnie - ale mi się aż tak nowu nie spieszyło.

I jeszcze jedno :u nas mogłam wziąć tylko całą paletę ( zbraknie mi 4 szt. wię trzeba będzie kombinować wzorki z 12 :lol: )....no i połówkowa jest z dziurami więc po tym co na forum piszą nie wiem czy będziesz taką chciała.

Ale klinkier pełny, cegła 12cm też jest :D

zamówiłam w sobotę przed świętem 15 - i mieli do końca tygodnia dowieźć, nie dowieźli, ma być dzisiaj czyli jakieś 2 tygodnie - ale mi się aż tak nowu nie spieszyło.

I jeszcze jedno :u nas mogłam wziąć tylko całą paletę ( zbraknie mi 4 szt. wię trzeba będzie kombinować wzorki z 12 :lol: )....no i połówkowa jest z dziurami więc po tym co na forum piszą nie wiem czy będziesz taką chciała.

Ale klinkier pełny, cegła 12cm też jest :D

Jak nie bedzie pełnej to kupimy dziurawkę, nasz magik sobie poradzi :wink: I potrzebujemy 600 szt. Tylko martwi mnie ten czas oczekiwania. My tak zwlekalismy z tym kupnem, że teraz mamy, a raczej nie mamy :(

A plan działania na dzisiaj jest następujący: KUPIĆ CEGŁY :roll: i zamówić okno dachowe, kupujemy Fakro (chyba :))

Znienawidzone przeze mnie doszczętnie składy PSB ........- jak dzwoniłam, bo oni też mają ekoklinkier w swej ofercie - to odpowiedzieli mi jak debilce, "że nie mamy aktualnie na stanie" :x ....no przecież wiadomo, po to dzwonię, żeby dopiero zamówili, a "uprzejmy Pan" odpowiedział mi "że nie ma takiej możliwości, bo musiałabym pokryć koszty transportu do producenta i potem do mnie na działkę :o " - więc moje kilkakrotne przejścia z PSB nadają się na jawną "podpierduchę " u ich szefostwa............ :x 8)

........jedynie co, to normalni faceci na kasie tam pracują, i tyle.... :wink:

Po raz kolejny dali mi do zrozumienia, że pośrednik inwestorowi wcale nie jest potrzebny - jak człowiek chce się budować powinien zakupić niewielkie auto z HDS-em :wink:

Jeżeli mogę coś zasugerować, to proponowałabym tę frazę bądź bursztyn - chyba by najlepiej pasowały do tej dachówki. A może chcesz kontrastowo? To wtedy ta lawa by się nadała.

Nastka, dzięki za sugestie. Długo dumaliśmy nad tymi kolorami i w końcu wybraliśmy. Te kolory na ulotkach i w necie odbiegają od rzeczywistych więc w niektórych przypadkach był zonk totalny :D. Wczoraj kupiliśmy frazę. Myślę, że będzie najlepiej pasować. Do tego antracytowa fuga i będzie (chyba :wink: ) ładnie. No i fraza od ręki była, o! :)

Jeżeli mogę coś zasugerować, to proponowałabym tę frazę bądź bursztyn - chyba by najlepiej pasowały do tej dachówki. A może chcesz kontrastowo? To wtedy ta lawa by się nadała.

Nastka, dzięki za sugestie. Długo dumaliśmy nad tymi kolorami i w końcu wybraliśmy. Te kolory na ulotkach i w necie odbiegają od rzeczywistych więc w niektórych przypadkach był zonk totalny :D. Wczoraj kupiliśmy frazę. Myślę, że będzie najlepiej pasować. Do tego antracytowa fuga i będzie (chyba :wink: ) ładnie. No i fraza od ręki była, o! :)

Hehe - to super. Fajnie macie, ja to już nie mogę się doczekać tego wybierania... Ale może już niedługo - zobaczymy jak pójdzie w starostwie - nasze papiery leżą sobie już tydzień...

• 2 weeks później...

Pierwszy raz piszę coś na tym forum. Chciałam pogratulować pięknego domku. Dziś kupujemy projekt rododendronów 5. Będziemy budować koło Warszawy. Myślimy też o podobnych zmianach w projekcie - chcemy podnieśc ściankę kolankową do ok 100 cm, zlikwidować balkon od str ogrodowej, dodać jedno okno dachowe, powiększyć kilka okien. Mam pytanie odnośnie Waszej ścianki kolankowej - ile cm dało podniesienie jej o jedną cegłę i jak podniosło koszty? Dla nas jest bardzo istotny schowek i chcielibyśmy go umieścić nad poddaszem - czy tam jest taka możliwość?

Odnośnie dzieci to ja mam synka 2 lata i 2 miesiące i kolejnego chłopaka w drodze. :lol:

Pierwszy raz piszę coś na tym forum. Chciałam pogratulować pięknego domku. Dziś kupujemy projekt rododendronów 5. Będziemy budować koło Warszawy. Myślimy też o podobnych zmianach w projekcie - chcemy podnieśc ściankę kolankową do ok 100 cm, zlikwidować balkon od str ogrodowej, dodać jedno okno dachowe, powiększyć kilka okien. Mam pytanie odnośnie Waszej ścianki kolankowej - ile cm dało podniesienie jej o jedną cegłę i jak podniosło koszty? Dla nas jest bardzo istotny schowek i chcielibyśmy go umieścić nad poddaszem - czy tam jest taka możliwość?

Odnośnie dzieci to ja mam synka 2 lata i 2 miesiące i kolejnego chłopaka w drodze. :lol:

Nuśka, witam serdecznie w naszym dzienniku.

Wiadomość poszła do Ciebie na priv.

Pozdrawiam

Ola