Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodo 5 - Oli i Krzyśka- komentarze

Recommended Posts

Jasia, kominy wyszły piknie, nie myślałam, że tak wyjdą. Teraz tylko zobaczymy jak całość się bedzie komponowała jak dachówke położą.

Okna będą orzech jednostronny, bez szprosów, brama orzech i drzwi też. Cały czas walczymy z wyborem producenta okien. Ciągle ktoś mąci z nowymi propozycjami i człowiek głupieje :roll:

A jak tam u Ciebie?

• Odpowiedzi 351
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czyli nie jak w projekcie... :) ale brązy też będą się dobrze prezentować... :D

okna wewnątrz białe? też się długo nad tym zastanawiałam, ale w końcu zdecydowałam, że będzie dwustronny orzech (też!), ze szprosami zewnętrznymi :D

nasze okna już są gotowe - czekają od ponad miesiąca, ale póki co nie ma dachu ( :x ) - i tak dobrze, że producent jest dla nas łaskawy i nie pogania z zapłatą drugiej raty za nie :) - zdecydowaliśmy się na firmę Słowińscy, bo jako jedyni zaproponowali, by szprosy miały wewnątrz szyby aluminiową ramkę - okna PCV

jak wpłacimy tą ratę (11 tysięcy, więc musimy czekać na transzę...) wtedy pojadę je pooglądać i zobaczę, czy jest tak jak miało być... :wink: :D

gratulacje :lol:

musze sie pospieszyć bo za chwilkę mnie dogonicie... :o

fajnie patrzeć jak inni budują ten śliczny domek :wink:

u nas jutro leją posadzki a potem to juz górki.... :lol:

bedziemy się udzielać w kwestiach tzw.wykończeniówki 8)

pozdrawiam

atka

Atka, Was dogonić nie mamy szans, bo kładziemy dach, wstawiamy okna, drzwi i bramę i zapadamy w sen zimowy :D I dopiero na wiosnę ruszamy dalej.

Pozdrawiam

Ola

Witaj Olu :D

W związku z tym, że kominy masz zrobione, a ja zadałam w "wymianie doświadczeń" pytanie dotyczące wykonania płyty wsporczej pod klinkier - na które nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi, to może Ty mogłabyś mi pomóc?

W jaki sposób tą płytę wykonano na Twoich kominach?

Za odzew z góry dziękuję.

P.s.A kominy masz śliczne :D

Witaj Olu :D

W związku z tym, że kominy masz zrobione, a ja zadałam w "wymianie doświadczeń" pytanie dotyczące wykonania płyty wsporczej pod klinkier - na które nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi, to może Ty mogłabyś mi pomóc?

W jaki sposób tą płytę wykonano na Twoich kominach?

Za odzew z góry dziękuję.

P.s.A kominy masz śliczne :D

YreQ mów do mnie jeszcze :lol: Co to jest płyta wsporcza??? Nawet nie wiedziałam, że cos takiego istnieje :wink:

a na czym majster opierał cegłę klinkierową obmurowując komin nad dachem.............wiesz?

Wisiała w powietrzu :o czy siedziała na betonowej płycie? o tą płytę mi chodzi.............podpórkę..... :wink: :)

Ok, już teraz wiem o co chodzi, ale tak to fachowo nazwałas ze stwierdziłam, że nie wiem :lol: U nas majster obmurował od podłogi kominy połówkami suporeksu do jakiejś tam wysokości i dalej cegłą klinkierową. Trochę te kominy się pogrubiły, ale co tam. Jest ok.

a na czym majster opierał cegłę klinkierową obmurowując komin nad dachem.............wiesz?

Wisiała w powietrzu :o czy siedziała na betonowej płycie? o tą płytę mi chodzi.............podpórkę..... :wink: :)

Ok, już teraz wiem o co chodzi, ale tak to fachowo nazwałas ze stwierdziłam, że nie wiem :lol: U nas majster obmurował od podłogi kominy połówkami suporeksu do jakiejś tam wysokości i dalej cegłą klinkierową. Trochę te kominy się pogrubiły, ale co tam. Jest ok.

:D Olu pomęczę cię jeszcze.... 8) a ten suporeks stawiał na stropie już czy dopiero nad poddaszem......my ten stropik nad poddaszenm mamy drewniany niestety :-?

Ola...załamał mnie ten Twój ostatni wpis do dziennika. Piotruś zaczyna się stawiać?

Krzysiek ostatnio tak sie wkurzył na niego, że jakby Piotr powiedział jeszcze jedno zdanie to gotowy był mu powiedzieć, żeby wypier...ten tego. Na szczęście niedługo kończą to budowanie i krzyż im na drogę. Dzięki Bogu z roboty jesteśmy zadowoleni :)

Cześć Olu...czytam, że u Ciebie też zgrzyty występują. Na szczęście kończysz przed zimą z dachem, nas już druga firma do wiatru wystawiła, dach miał być zaczęty 25 sierpnia.... i nic. Poza tym rekordowe tempo stawiania działówki mnie wykończyło..... 6 mkw we trzech stawiali 3 dni :evil:

Ciesz się, że masz więźbę na dachu a nie na trawie ....tak jak ja od 3 tygodni.

Pozdrawiam ciepło.

Cześć Olu...czytam, że u Ciebie też zgrzyty występują. Na szczęście kończysz przed zimą z dachem, nas już druga firma do wiatru wystawiła, dach miał być zaczęty 25 sierpnia.... i nic. Poza tym rekordowe tempo stawiania działówki mnie wykończyło..... 6 mkw we trzech stawiali 3 dni :evil:

Ciesz się, że masz więźbę na dachu a nie na trawie ....tak jak ja od 3 tygodni.

Pozdrawiam ciepło.

No to nieciekawie masz :( Ja sie cieszyłam, że wszystko tak pieknie, ładnie nam idzie, a tu cyk i jakiś zgrzyt, cyk i niedociągnięcia hurtowni. No na sam koniec musiało, wrrrr :(

Z tymi firmami to też tak jest, że mają wrażenie, że są Bogami w ludzkiej skórze. Cholera to my im płacimy, a nie oni nam :evil: więc niech sie wezmą do roboty...

A swoją drogą to ciekawe jak się rozwija takie tempo pracy? :o 6 m2 w 3 dni przez 3 ludzi - toć to szok :o

Trzymaj się dzielnie, pozdrawiam

Ola

• 2 weeks później...

Ola, ale kiszka :(

nie rozumiem, jak można wysyłać klientowi nie tą dachówkę, co trzeba... ci ludzie robią to chyba specjalnie... nie wiem, żeby zyskać na czasie? żenada :-?

a wykonawa chyba rozumie, że to nie Wasza wina? co za problem, zająć się innymi sprawami, np. stawianiem ścianek działowych? jest już folia, to właściwie mógłby to robić...

dogadaliście się jakoś?

trzymam kciuki za ciąg dalszy i... będzie dobrze! :D

Jasia, powiedzmy, że wiemy na czym stoimy. Ale sprawa nie jest jeszcze rozwiązana. W piątek przyjechał kierownik z tej hurtowni. Wina ewidentna, tylko nie wiem kogo :roll: Hurtowni czy bezpośrednio Braasa, guzik mnie w sumie to obchodzi. Mają to załawtwić i już. Na początku tygodnia ktoś z hurtowni ma dzwonić, jak nie zadzwoni to my się pofatygujemy.

Nasz majster położył praktycznie caly dach, więc tu w grę wchodzi kwestia rozebrania wszystkich dachówek szczytowych. Za darmo tego nie zrobi, On swoją robotę już zrobił jeśli chodzi o dach. I zaśpiewał 700 zł za wymianę szczytowych jak już dostaniemy. Wie, że to nie nasza wina, wiec nie zrzuca jej na nas. My próbujemy wyegzekwować kwestę wymiany od hurtowni na ich koszt. Przystali na to i albo przyślą swojego dekarza albo zapłacą naszemu. Póki co to teoria a rzeczywistość zobaczymy co przyniesie.

Trochę już z nas nerwy zeszły, bo w zeszłym tygodniu mieliśmy ochotę pracowników hurtowni pozabijać.

A w tym tygodniu nasi budowlańcy lecą ze ściankami wewętrznymi. Już zaczeli w zeszłym tygodniu więc pewnie w tym skonczą. W sumie już nie mogę się doczekać żeby sobie poszli :)

Jak ktoś nie wie to się nie pozna, bo różnica między naszą dachówką a tą nie naszą jest naprawdę minimalna, aczkolwiek dla nas widoczna. Coś mi dekarz mówił przez tel., że coś mu nie stykają, ale myślalam, że to pewnie wada dachówki. Dopiero zobaczyliśmy jak pojechaliśmy o co chodzi z tym niestykaniem. Po prostu były wymieszane dobre ze złymi :evil:

A tak między nami, majstry to co dostają to kładą i guzik ich obchodzi czy to dobre czy też nie. Ich zdaniem oni są od roboty a nie od myślenia. Co tam, że dostają 35 kawałków :x Mam zrobić to robię!

Olu

Czy mogłabyś napisać jakiej szerokości jest to okno w Waszej sypialni?

trzymam kciuki za dachówki, a domek ślicznie się zapowiada :)

Pozdr

Bardzo dziękuję za odwiedziny :)

Podaję wymiary dziury w sypialni co się nazywa oknem 150 x 150 :) a okno nie wiem jakie dokładnie bedzie miec wymiary.

Kciuki za dachówkę się przydadzą :) dzięki